Tuesday, March 18, 2014

Fragile (2005)


Režija: Jaume Balagueró
Uloge: Calista Flockhart, Elena Anaya, Yasmin Murphy
Pogledajte još: The Awakening (2011)

Debitantski film Jaume Balagueróa, koji se kasnije istakao kao autor odličnog hita [Rec] i njegovih slabijih nastavaka/remakeova (osim Rec 3: Genesis koje potpisuje druga ekipa) i režijom odličnog horror trilera Mientras Duermes (preporučujem da ga obavezno pogledate!), nosi naziv Fragile (kod nas pogrešno preveden kao Slabost) i predstavlja potpuno drugačiji film od onih koji su ga proslavili. U pitanju je ghost horror drama, sporog toka i povremeno nabijena emocijama, dobro osmišljena, kvalitetna i snimljena na izuzetnim lokacijama. Ako ste ljubitelj horora sa duhovima dajte šansu ovom filmu čak i ukoliko imate predrasude u vezi glavne glumice. 


Dešavanja u filmu se odvijaju u Mercy Falls dečijoj bolnici koja se nalazi na ostrvu Vajt na jugu Engleske. Budući da je bolnica vrlo stara uskoro joj sledi zatvaranje, gotovo sva odeljenja su već preseljena a kao zadnja za selidbu su predviđena deca sa najtežim ili neizlečivim bolestima. Nakon što je noćna medicinska sestra najednom odlučila da uzme bolovanje/da otkaz upravnica je primorana da angažuje drugu radnicu koja će dežurati dok deca spavaju. Calista Flockhart igra Amy Nicholls, novu medicinsku sestru kojoj je ovo prvo radno angažovanje nakon tragedije koja joj se desila. Pomenuta tragedija u filmu nije dovoljno jasno definisana ali se u naznakama saznaje da je jedno dete iz bolnice u kojoj je radila preminulo zbog čega Amy krivi sebe. Upravo zbog toga ona na novom poslu želi da da sve od sebe, da se dodatno zbliži sa decom i delimično opere savest. Već po prvom upoznavanju sa decom u oko joj upada devojčica Maggie, simpatična curica ali teška za komunikaciju i zadobijanje poverenja, devojčica koja boluje od retke i neizlečive bolesti usled čega su joj dani života odbrojani. 


Sasvim suprotno prethodnoj sestri Amy uspeva da se zbliži sa Maggie i od nje saznaje da u bolnici živi mehanička devojčica Charlotte. Ova informacija u početku prolazi kao svaka dečija maštarija ali raznorazni zvukovi i neobjašnjivi događaji na koje niko od malobrojnih zaposlenih nema odgovora (udovi dece se iznenada lome na više mesta) Amy teraju da tu informaciju ne odbacuje. Ispostavlja se da otkaz stare medicinske sestre ima veze sa Charlotte, da oni koji umiru zaista mogu da je vide a kompletno rešenje misterije se krije na drugom spratu bolnice koji je zatvoren i neupotrebljavan još od 1959. godine. Amyn odlazak na zapušteni i oronuli drugi sprat je najjeziviji deo filma. Naravno da je ona otišla na drugi sprat u sred noći, bez baterijske lampe i bez ikakve podrške, čisto da bi ugođaj bio što strašniji. Baš me zanima ko bi me naterao na nešto slično i pod kojim uslovima bih lično pristao da se uputim u noćni obilazak takvih prostorija; verujem da bi me cifra iznenadila. Prostorije izgledaju zaista ruinirano i neupotrebljavano, prašnjavo i arhaično, prepuno starih predmeta i mračnih kutaka. Za stvaranje jezive atmosfere i jednog od najjezivijih ambijenata koje sam gledao u poslednje vreme autorima ovog filma dajem – čistu desetku.


Ni ostatak bolnice nije za bacanje: ogromni betonski mermerni hodnici u kojima se noću gasi svetlo, malobrojna ekipa zaposlenih, raznorazni zvukovi koji se čuju sa gornjeg sprata, kiša koja na ostrvu stalno pada i zgrada sagrađena u sred ničega – Britanija se još jednom pokazala kao idealno mesto za snimanje sumornog i jezivog filma koji pleni svojim sivilom, natenane serviranom tragičnom pričom i tužnim završetkom. Fragile gledaocu pruža upravo ono što se od jednog horor filma i očekuje: priču koja nije jeftina baljezgarija već ima svoj osnov (ali nije realna, naravno), priču koja ima poruku, priču koja izaziva emocije kod gledaoca i zanimanje za određeni krug obolelih, priču koja je na momente zastrašujuća i jeziva ali joj besmisleno plašenje gledaoca nije primarni cilj, priču koja se odigrava u sablasnom ambijentu, koja je dobro odglumljena, dobro režirana, napeta i sa odličnom muzičkom pratnjom. Iako u početku sumnjičav u Calistu Flockhart moram priznati da se dobro snašla u ulozi emotivno nestabilne Amy a drugo mesto u filmu zauzima simpatična (tada) devojčica Yasmin Murphy u ulozi Maggie. I ostatak glumačke postave je dobaruverljiv, baš kako to i priliči špansko-britanskom filmu. 


Za ljubitelje ukletih mesta i duhova, usamljenih zgradurina i zastrašujuće atmosfere Fragile mora biti stavljen na listu za gledanje. Gledalac će biti uvučen u misterioznu priču o tragičnoj sudbini, osveti i poverenju sve do tužnog raspleta pa mu ni CGI u poslednjoj trećini filma neće mnogo zasmetati.

+ odličan lokalitet
+ jezivi drugi sprat bolnice
+ Calista Flockhart i Yasmin Murphy
+ atmosfera, muzika, režija
— mestimične rupe u priči

Ocena: 8/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment