Saturday, April 5, 2014

Insidious: Chapter 2 (2013)


Režija: James Wan
Uloge: Patrick Wilson, Rose Byrne, Barbara Hershey
Pogledajte još: Insidious (2010)

U svetu filmske umetnosti nema mnogo mudrosti: ukoliko ubodete zlatnu koku (čitaj: snimite horor film Insidious za milion ipo a zaradite sto miliona dolara) snimanje nastavka se nameće kako od producenata tako i od samih autora, polakomljenih na osiguranu barem polovičnu zaradu. Insidious: Chapter 2 se savršeno dobro uklapa u žanr filmova nazvan „bespotrebni sequeli“, sadrži sve njegove karakteristične odrednice (na prvom mestu nemaštovito ceđenje suve drenovine) ali ni to nije sve: chapter 3 je već u najavi a ko zna da li će se sve zaustaviti samo na trilogiji.  


Neću da krijem, prvenac me i pored prilično originalne radnje (astralna projekcija), i pored dobrih momenata i odlične produkcije nije preterano oduševio. Chapter 2 se nakon prologa koje se dešava u 1986. godini nastavlja na radnju prvenca i počinje ispitivanjem Renai od strane policije a u vezi sa smrći medijuma Elise. Osumnjičen za njeno davljenje je Renain suprug Josh, iako za tako nešto nema dokaza. Porodica se seli u kuću Renaine majke, dečak kako se čini više nema noćne more ali od srećnog života naravno nema ništa jer je Insidious 2 pred nama. Veoma brzo Renai počinje da vidi razne prikaze, čuje klavirsku muziku iako u prostoriji nema nikoga i slično već viđeno ali prikaze ne muče samo nju. Dečak opet ima nemirne snove, izgleda da u ormanu nekoga ima a Renaina majka takođe oseća nečije prisustvo u kući. Deluje da je drugi sin pošteđen napada iz druge dimenzije a i da je Josh neprirodno smiren i otuđen. Čak kako vreme prolazi postaje izvesno da Josh više nije isti čovek. Postavlja se pitanje šta se desilo u drugoj dimenziji i da li se nešto može popraviti odlaskom u istu. Nažalost, Elise je mrtva ali možda njeni pomoćnici imaju ideju kako da stupe u kontakt sa njom i zatraže savet u vezi daljih postupaka. Eto skarabudženog zapleta, skarabudženog jer je morao biti osmišljen na ostacima prethodnika. 


Umesto da se trse prethodne porodice i uvedu nove likove u priču, što bi im omogućilo barem malo originalniju radnju, autori su se odlučili na hronologiju koja će obradovati fanove karaktera iz prethodnika, ukoliko takvih ima. Kompletna radnja se svodi na poludelog Josha i originalnog Josha, pokušajima pravog da se vrati porodici i zlog da... pa, proverite sami, ukoliko budete imali živaca i strpljenja. Prvo što upada u oči kod ovog filma je odlična fotografija, baš kako i priliči prvoj klasi horor filmova i eminentnom reditelju kakav je James Wan. Režija je na nivou, Wan uspeva da stvori dobru atmosferu i nekoliko jump-scare scena ali se sve na tome i završava, nažalost. I pored pomenute atmosfere film ne uspeva da zaista preplaši gledaoca, sve što vidimo su usiljena i napadna pre svega zvučna plašenja kada neko u sred tišine upali glasnu muziku, razbije prozor, vrisne i slično. Ovakve scene mogu da funkcionišu ukoliko ih je nekoliko u filmu, međutim, ukoliko se dešavaju deset puta počinju da nerviraju. Nije horor ako vam neko u gluvo doba noći pusti glasnu muziku u sobi a vi skočite iz kreveta već je to bezobrazluk a tim epitetom bih opisao i način na koji autori ovog filma tretiraju svoje gledaoce. Verujem da će mlađi gledaoci ovaj film naći kao vrlo strašan jer ih je „iscimao“ nekoliko puta ali realno ovaj film je što se tiče pravog horora jalov da jaloviji ne može biti.


Priča je takođe dosta neefikasna, sterilna i prilično konfuzna, nešto od te konfuzije se raspetlja na samom kraju filma posle svih astralnih putovanja kroz dimenzije i vremena, ali ostaje utisak da je film morao biti efektniji, kvalitetniji i zanimljiviji. Gledanje Chaptera 2 ukoliko niste gledali Chapter 1 ne dolazi u obzir, nećete povezati ko je kome šta i ko šta pokušava da odradi. Ubacivanje mrtve Elise u film je takođe sasvim bespotrebno pa čak i glupo, očigledno da je ubačena samo zato što je harizmatični lik iz prethodnika ali ovde nema svoju ulogu ni preveliki smisao a završetak filma i scena sa njom su izuzetno glupe i stoje u filmu samo kao najava Chaptera 3. Šta tek reći za apsolutno bespotrebni i neuspeli humor kojim se razbacuju dvojica Eliseinih pomoćnika u scenama koje se apsolutno ne uklapaju u film ovog stila i toka. Koliko se sećam u prethodniku nije bilo humora ali izgleda da je naslednik namenjen (i) mlađoj publici. Za razliku od prethodnika ovde nema ni upečatljivih scena iz druge dimenzije, zapravo ima ih ali se sve odvijaju u tami i deluju kao da su preuzete iz nekog indie horora. Od glumačke postave se izdvaja samo Patrick Wilson u ulozi Josha koji zaista uspeva da dobro iznese promene karaktera. Ni ove scene, kao ni mnoge druge u filmu nisu originalne, to što liče na Insidious 1 se podrazumeva ali u filmu vidimo „pozajmice“ iz The Shining, The Amityville Horror pa čak i iz Sleepaway Camp


Uz sve navedeno film se uzaludno trudi da bude inovativan i super pametan. Jedino što uspeva je da bude super nepotreban mada zarada koju je ostvario govori drugačije. Veliko je pitanje ko je od gledalaca koji su doneli tu zaradu izašao zadovoljan iz bioskopa a to će se videti već po zaradi koju ostvari Chapter 3. Moje mišljenje je da su odlična fotografija, režija i neki od najrezonskijih postupaka u istoriji horor filma bespotrebno uništeni slabim i nemaštovitim scenarijem i da je sve trebalo da ostane na jednom filmu.

+ odlična fotografija i režija
+ nekoliko jump-scare scena
— film ne uspeva da zastraši gledaoca
— slaba, konfuzna i predvidljiva priča
— gomila bespotrebnih klišea

Ocena: 4/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

1 comment:

  1. Familija Lambert
    Dvojica uigranih saradnika, James Wan & Leigh Whannell, ponovo su udružili snage u novom zajedničkom poduhvatu.Reč je o nastavku horora 'Insidious' iz 2010. godine, koji je naišao na dobar prijem publike, pa čak i većeg dela kritike.Sam narativ je isprepleten događajima iz 1986. godine i aktuelnim uznemirujućim napadima duhova, koji su se opet okomili na porodicu Lambert. No, sada je glavna meta Josh (Patrick Wilson), glava porodice Lambert.Njegova supruga Renai (Rose Byrne) i Joshova majka Lorraine (Barbara Hershey), svesne su opasnosti koja preti da uništi celu porodicu, pa zbog toga kreću u borbu protiv podmuklih, zlih sila...Kako je prvenac lepo prošao na Box Officeu, logična posledica je njegov nastavak.Najveći problem bio je kako osvežiti priču i nadovezati je na burna dešavanja iz prvog dela.Tandem saradnika je po svemu sudeći uspeo u nameri da nam ponudi još jednu fino upakovanu horor priču.Mada se oslanja pretežno na protagoniste iz prvenca, zahvaljujući vremenski paralelnom prikazu onoga što se desilo pre skoro 30-ak godina i ovoga što ih je opet snašlo, uspostavljena je dobra veza na kojoj se gradi zanimljiv zaplet.Odlična atmosfera, prikladna za filmove s duhovima, uz umešno upotrebljene specijalne efekte, pre svega u scenama astralne projekcije, postiže svoj cilj.Naravno da je ovde i sugestivna muzika doprinela potrebnoj napetosti.Odličan rad kamere, sa puno dobro usnimljenih kadrova u samoj kući, u atmosferi zlokobne tišine, stvara dobre preduslove za 'cimanje' gledalaca i za ono što je najvažnije - da nam održi pažnju do samog kraja.Od glumačke ekipe pohvale zaslužuju, pre svih, Patrick Wilson (solidna facijalna ekspresija, mada ništa preterano nametljivo) i veteranka Barbara Hershey koja je ispoljila veoma autentično lik zabrinute majke, naoružane iskustvom i mudrošću zrele žene, odlučna da se bori za sina i svoje najbliže.Nakon odjavne špice stiče se utisak da je zaokružena jedna celina, koju čine prvenac i nastavak, ali izvesno je da se franšiza nastavlja, jer je treći deo već najavljen.Ali, da se vratim konkretno na ovaj drugi deo, koji mi se generalno dopao i po mom skromnom mišljenju opravdao očekivanja.Uostalom pogledajte, pa procenite i sami.

    ReplyDelete