Thursday, May 1, 2014

The Skeptic (2009)


Režija: Tennyson Bardwell
Uloge: Tim Daly, Tom Arnold, Zoe Saldana
Pogledajte još: The Woman in Black (1989)

The Skeptic je horor triler film u režiji izvesnog Tennysona Bardwella, čiji prvi film je mnogo hvaljen i nagrađivan ali ne spada u horor žanr. Pravo je čudo kako je dotični uspeo da stvori dobru horor atmosferu u ovom svom drugom filmu ali je i sasvim očekivano da on poseduje neke stvari koje se neće dopasti horor publici. Da li je u pitanju neiskustvo autora u horor žanru, svesno ubacivanje „inovacija“ ili naprosto pokušaj autora da stvori ghost horor priču u starinskom maniru, koja može da bude ulaznica u žanr za neiskusne gledaoce i lagano štivo jednostavne priče za one iskusnije – ko će ga znati. Uglavnom, rezultat je za moj filmski ukus sasvim zadovoljavajući.


Početak filma je obeležen iznenađenjem: glavnu ulogu igra Tim Daly koga pamtim iz odlične Kingove mini serije koja je kasnije sastavljena u poduži film, Storm of the Century. Daly igra uspešnog advokata, Bryana Becketa, prezauzetog i preposvećenog svom poslu, samouvernog, neemotivnog i čak zaljubljenog u samog sebe. Promene u njegovom uspešnom životu nastaju onog trenutka kada u nasledstvo od tetke sa kojom nikada nije bio u dobrim odnosima dobije staru kućerinu. Bez ikakvih emocija za preminulu ženu, čak kasneći na njenu sahranu, Brian biva privučen velikom kućom, još većom okućnicom i gomilom starih i vrednih stvari koje će prodati na licitaciji. Negde u isto vreme njegov brak zapada u krizu, što u filmu nije dovoljno ubedljivo prikazano i deluje da je ubačeno samo kao nekakav razlog za Brianov odlazak iz svoje kuće. Bilo kako bilo, Brian se privremeno preseljava u kuću pokojne tetke, otkriva neke nepoznanice o njoj, o kući, o svojoj porodici i o sebi samom. U početku samouveren i skeptičan kako prema religiji tako i prema paranormalnom, čime je u poslednjim svojim danima bila opsednuta pokojna tetka, Briana kuća i gomila probuđenih sećanja iz detinjstva postepeno menjaju. 


Klasična priča o potisnutim sećanjima i o kući koja krije neke mračne tajne prisutna je i u The Skeptic, što nikako nije loše. Kako se priča odmotava gledalac će biti uvučen u misteriozne događaje koji će se na koncu raspetljati u donekle logičan ishod. Ono što se dešava na ekranu je relativno predvidljivo za iskusnije gledaoce ali i zanimljivo za gledanje prvenstveno zbog samog Tim Dalyja i kuće u kojoj se film odigrava. Tim Daly je odličan u ulozi skeptičnog advokata koji puca od samopouzdanja i lucidnim komentarima pokušava da na razuman način objasni događaje koje nemaju potporu u zdravoj logici. Njegova promena u emotivnog čoveka je možda malo manje ubedljiva ali je njegovo angažovanje za glavnu ulogu sasvim sigurno pun pogodak. Možda najjači adut filma je sama kuća koja deluje izuzetno jezivo, toliko jezivo da sam se tokom gledanja filma više puta upitao ko bi i šta bi me nateralo da provedem jednu jedinu noć u njoj. Nekoliko spratova, uski hodnici, gomila prostorija sa malim prozorima, obavezan tavan i podrum te škripanje drvenih podova, nečije prisustvo tokom noći i tajanstveni glasovi – ceo repertar horora sa duhovima i zaposednutim kućama je tu.


Nažalost, autor stvorenu atmosferu ne kruniše nekim previše strašnim scenama već sve ostaje na nivou psihološkog trilera obogaćenog paranormalnim horor scenama a akcenat je više stavljen na atmosferu i psihološke promene glavnog lika nego na strašne događaje. Ovo može biti problem za gledaoce koji očekuju da se nešto strašno desi jer će se na to načekati do samog kraja filma a ni onda neće videti nešto što će ih dobrano prestrašiti. Režija i montaža (posebno u prvoj trećini filma) je prikladnija TV prikazivanju i vrlo liči na stil koji vidimo kod TV serija, gde se scene brzo smenjuju, kadrovi su kratki a dijalozi direktni i bez mnogo okolišanja. Još jedan problem je Cassie, medijum koji pomaže Brianu u drugoj polovini filma. Prelepa devojka i pristojna glumica jednostavno ne izgleda odgovarajuće u ovom filmu i ne deluje ubedljivo u svojoj ulozi već više liči na napaljenu učenicu koja je došla kod svog profesora, naprimer na učenicu koja je spopadala Jeff Danielsa.


The Skeptic je ipak dobar film koji se može dopasti ljubiteljima hauted house filmova dok će onima koji ne cene dobru režiju, scenografiju i ambijent biti suviše dosadan. I pored toga što deluje kao paranormalan i neobjašnjiv zdravom logikom film je savršeno realan i životan a kraj mu je takođe takav, suviše realan, direktan, čak i tužan, ali pomalo zbrzan.

+ Tim Daly u ulozi skeptičnog advokata
+ jeziva kuća
+ režija, kadriranja, kamera, atmosfera
— montaža pojedinih scena; neubedljiva Cassie
— nije suviše strašan; zbrzano finale

Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment