Thursday, May 15, 2014

Banshee Chapter (2013)


Režija: Blair Erickson
Uloge: Katia Winter, Ted Levine, Michael McMillian
Pogledajte još: Skinwalker Ranch (2013)

Debitantski film izvesnog Blair Ericksona pod nazivom Banshee Chapter zapravo ni ne sadrži banshee, već je duha iz irske mitologije moguće naći samo u metaforama. Tema ovog filma je zavera američkih vlasti, CIA-e i projekat pod nazivom Project MKUltra. Ovaj projekat se sprovodio od 50-ih godina prošlog veka pa do 60-ih, a možda i kasnije. Kako izveštava wikipedia „dosad objavljeni dokumenti upućuju na to da su se ti eksperimenti sastojali od pokušaja upravljanja mentalnim stanjima ljudi i menjanja funkcija mozga putem droga i ostalih hemikalija, hipnoze, deprivacije čula, izolacije, verbalnog i seksualnog zlostavljanja te različitih oblika mučenja“.


Sam film počinje dokumentarnim snimcima koji govore o ovom projektu i bivšim predsednikom Clintonom koji potvrđuje postojanje ovog projekta. Arhivski snimci i posmatranje autentičnih materijala daju dobru dozu ozbiljnosti filmu i dovode do toga da on, makar u dobrom svom delu, izgleda vrlo ubedljivo. Kada se radnja prebaci u sadašnjost doza ubedljivosti se gubi, posmatramo jednog studenta koga kamerom snima njegov kolega dok ovaj prvi testa radi pije drogu koja je korištena u davnim eksperimentima iz uvoda. U početku se ništa ne dešava, ko zna da li droga i deluje, sumnjičavi bejahu studenti u vezi ovoga, a zatim nastaje tarapana: nešto se počne dešavati, neko dolazi, neki zvuk se čuje, šta se dešava, drogirani kolega nestaje, drmusava found footage kamera ga traži, za trenutak ga pronalazi tradicionalno CGI raširenih crnih ustiju, da bi samo tren kasnije svi nestali. Koleginica i dobra prijateljica studenta koji je popio drogu ne može da se pomiri sa njegovim nestankom i odlučuje da pokrene istragu u sopstevnoj režiji. Kao početak istrage se nameće stan u kojem se eksperiment odigrao a put će je preko bizarnih likova i pustinje dovesti do samog hangara u kojem se Project MKUltra odigravao.


Banshee Chapter je film koji kombinuje razne uticaje kako tematski tako i stilski. Tematski ovaj film je vrlo sličan kultnoj seriji The X Files, nekoj epizodi koja govori o vladinoj zaveri, napuštenim istraživačkim objektima, možda i vanzemaljcima, o usamljenim istraživačima koji su na korak do velikog i šokantnog otkrića dok su im agenti vlade koji se trude da sve zataškaju tik za petama. Banshee Chapter podrazumeva veliki broj neverovatnih događaja koji dobrim delom zalaze i u paranormalno, gotovo redovno u neobjašnjivo a teranje gledalaca da se zapita da li se nešto ovakvo zaista dešavalo (i da li se i dalje dešava) je zagarantovano. Osim tumaranja po mračnim hangarima gde je jedina svetlost ona od baterijske lampe, preslušavanje raznih audio snimaka i pregledavanje traka, gledamo i prelistavanje raznorazne dokumentacije i mestimično vidimo snimke koji ako nisu autentični onda su svakako veoma ubedljivi. Šteta je što glavni akteri (devojka koja traži kolegu i matori istraživač alkoholičar) nisu ubedljiviji i harizmatičniji. Dok je matorac iritantno alkoholisan devojka je sasvim bez harizme, toliko da sam već zaboravio i njen izgled i karakter u filmu.


Vizuelno Banshee Chapter je takođe miks žanrova. On najčešće izgleda i deluje kao found footage, ne samo radi dokumentarnih snimaka i scena gde neko nekoga zaista snima kamerom iz ruke već je i dobar deo filma sniman takvom tehnikom. Tehnika snimam-uvek-iza-leđa-drmusavom-kamerom stvara neposrednost, napetost i autentičnost a da li će vam se to dopasti zavisi samo od vašeg ukusa. Činjenica je da ovakvo snimanje funkcioniše ali se gotovo uvek ima dojam da još nekoga ima na lokaciji koju posmatramo i da taj neko snima akterku iz neposredne blizine. Ovakav stil snimanja je doveo do nekoliko jezivih scena (scena u pustinji i u hangaru) ali je činjenica da film ne poseduje previše momenata od kojih bi se neko uplašio. Banshee Chapter pre svega želi da uplaši šokantnošću svoje (istinite?) priče pa mu je plašenje jeftinim fazonima u drugom ili trećem planu. Nažalost, za gledaoce koji očekuju čist horor film Banshee Chapter može biti dosta jalov, priča u središnjici se dosta rasplinjava i na momente postaje neverovatno neubedljiva. Sama ideja da devojka noću sama ide u sred pustinje deluje neverovatno, neverovatnije čak i od grupe tinejdžera koji se za vikend upute džipom u nedođiju i zanemaruju priču o krvoloku koji tu hara.


Banshee Chapter je dobar film ali ne za one koji očekuju klasični (found footage) horor film. Njegova ciljna publika su fanovi serije The X Files ili oni koji se zanimaju za vladine zavere, eksperimente na ljudima i slična bizarna istinita ili kvazi istinita dešavanja. Da li će vam film biti jedva vredan gledanja ili izvrstan, originalan i pametan zavisi samo od vašeg ukusa.

+ odlična atmosfera i lokaliteti
+ (ne)istinita priča i dokumentarni snimci
+ vizuelna kombinacija stilova
— pomalo neefektan završetak
— neki likovi; često neubedljiv

Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

2 comments: