Monday, May 5, 2014

You're Next (2011)


Režija: Adam Wingard
Uloge: Sharni Vinson, Joe Swanberg, AJ Bowen
Pogledajte još: The Strangers (2008)

Na You're Next sam bacio oko još pre par godina ali ga nije bilo moguće pogledati sve do prošle godine, kada se film pojavio u USA. Iz tog razloga ovaj film se mestimično pojavljuje kao prošlogodišnje izdanje a i kao izdanje iz 2011. godine ali to nije toliko bitno. Bitno je da je film režirao Adam Wingard koji je popularnost stekao filmom A Horrible Way to Die a zatim i svojim segmentima u omnibusima V/H/S, V/H/S 2 i The ABCs of Death a da je scenario napisao Simon Barrett sa kojim je Wingard sarađivao na svim nabrojanim radovima. Još bitnije je da je You're Next home invasion horor film a najvažnije je da je u pitanju vrlo dobar film koji je sasvim neočekivano ispunio moja očekivanja. 


Zaista ne pamtim kada sam prethodni put imao neka očekivanja od filma a da sam to što sam očekivao i dobio, posebno kada je u pitanju home invasion podžanr, čiji nisam preterani ljubitelj. Film počinje scenom seksa a zatim i ubistvom ljubavnog para od strane maskiranih ljudi koji upadaju u stan. Prvo biva ubijen čovek koga glumi Larry Fessenden a zatim i njegova nezadovoljena cura. Radnja se seli na komšiluk ovog mesta zločina, na veliku kuću u koju stiže poveća porodica na nekakav family meeting. Majka, otac, tri sina, ćerka te njihove lepše i ružnije polovine čine ukućane koji planiraju da se opuste i uz večeru chatuju o privatnim i poslovnim uspesima. E, mirnoj porodičnoj idili su se isprečile maskirane ubice iz komšiluka. Samostrelima nasumično rešetaju porodicu za, pored i ispod trpezarijskog stola a prvi strada glavom i (dvodnevnom) bradom Ti West koji u kameo ulozi glumi ćerkinog momka (ova scena će obradovati sve njegove hejtere kojih nije malo). Nastaje panika, haos, beznađe, crnilo & strah, ne zna se đe ko udara, svi viču u glas dok ih nepoznati kučkini sinovi rešetaju spolja iz mraka. Idealan početak home invasion filma koji sadrži dosta likova.


Brojno stanje likova se rapidno smanjuje, neki ginu naizgled veoma naivno i brzo, neki netragom nestaju u potrazi za pomoć, neki skamenjeno posmatraju šta se dešava a neki se menjaju i postaju agresivniji i iznerviraniji. Sve ove promene mogu da izgledaju neprirodne i nerealne ali kako se priča bude odvijala i kako koji preokret bude stupao na scenu videćete da za dobar deo nerezonskih ponašanja likova ipak ima rezona. Od svih nerezonskih ponašanja jedino ostaje nekoliko nepotrebnih razdvajanja likova, što je odličan rezultat budući da pamtim filmove u kojima rezonskih postupaka nije ni bilo. Osim prilično rezonskog ponašanja likova i iznenađujućih preokreta pohvaljujem pre svega Sharni Vinson u ulozi Erin, devojke bradonje koga pamtim iz The Signal. Erin se od lepe, simpatične, pitome i mirne devojke sledom nepredviđenih događaja pretvara u lepu killing machine koja sasvim neočekivano pruža otpor maskiranim ubicama i brutalno ih neutrališe. Sasvim sigurno da je Erin highlight ovog filma; uživanje ju je gledati na ekranu a još veće uživanje je kada se obračunava sa ubicama. Za razliku od junakinja tipičnog slasher američkog filma Erin ništa ne prepušta slučaju, kada onesposobi ubicu okomi se na njegovu lobanju dok serijom udaraca ne bude sigurna da se ovaj neće nikada više podići. Takva sitnica a tako osvežavajuće deluje.


I ne samo to, lik Erin je pokazatelj kako home invasion film ne mora biti nužno samo mučno iskustvo već može biti i zabavno. Takođe, više je nego jasno da je nešto slično nedostajalo famoznom The Purge da bi bio barem zabavan ako ne smislen. Što se tiče You're Next pohvalno je i što akcija kreće relativno brzo i ne staje do samog kraja filma, do njegove poslednje scene. Ubice nose maske životinja iako su veće životinje od samih životinja. Možda je nošenje maski bespotrebno budući da preživelih u kući ne sme biti (bolje da su navukli rukavice na ruke da ne ostavljaju otiske po celoj kući) ali su maske danas standard u home invasion filmovima pa je tako i ovde. Scene ubistava i ranjavanja takođe pohvaljujem budući da su veoma brutalna i krvava, a neka su toliko ubedljiva da će i gledaoca zaboleti delovi tela samo posmatrajući povrede na ekranu. I pored mnogo krvi i brutalnosti film nije preterano strašan koliko je napet, dinamičan i uzbudljiv a ja nemam ništa protiv toga. Imam protiv kamere koja je vrlo često drmusava a takav stil snimanja ne volim i uvek ga kritikujem. Režija filma je dobra, fotografija je zadovoljavajuće čista a sve scene su savršeno vidljive iako se film gotovo kompletan dešava noću.


Ključna stvar za uživanje u You're Next je ignorisanje hypea i sklonost ka home invasion i napetim filmovima. Ukoliko zanemarite brojne natpise kako ovaj film „redefiniše“ horor žanr i slične moći ćete provesti zanimljivih sat ipo uz njega. You're Next je svakako iznenađenje: dinamičan, brutalan, efektan, plus film sa vrlo opasnom a opet simpatičnom heroinom u glavnoj ulozi.

+ dinamičan i zabavan film
+ brutalnosti i specijalni efekti
+ ambient, režija i preokreti
+ Sharni Vinson u ulozi Erin
— nisu svi postupci likova logični

Ocena: 8/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment