Friday, May 30, 2014

The Rats (2002)


Režija: John Lafia
Uloge: Mädchen Amick, Vincent Spano, Shawn Michael Howard
Pogledajte još: Killer Rats (2003)

The Rats (radnog naziva The Colony) je film snimljen za prikazivanje isključivo na TV-u, a snimljen je od režisera Johna Lafie koji je poznat po režiranju Child's Play 2. Ne treba biti oštrouman pa zaključiti da je ovo film o pacovima a pošto se većina populacije pacova boji, ili su im u najblažu ruku nesimpatični, gledanje filma se nameće samo po sebi. Ono što je iznenađujuće je sam kvalitet filma: i pored toga što je ovo direct-to-TV njegov kvalitet je pristojan kao i efekti tj. izgled samih pacova, tek u nekoliko scena je primetan CGI što filmu ovog ranga i godišta svakako opraštam.


Dok se presvlači u kabini jedne robne kuće na Manhattanu devojku nešto ujede za prst. Mi već znamo da je to pacov koji se provlačio kroz celu uvodnu špicu filma ali menadžer robne kuće reče da je to sigurno ekser iz poda. Već sutradan ubodena (zapravo ugrižena) devojka je u ozbiljnom stanju priključena na aparate u obližnjoj bolnici a bubrezi su joj skoro prestali sa funkcionisanjem. Dijagnostikovana joj je leptospiroza što je navelo upravnicu robne kuće da naredi menadžerki da angažuju eksterminatora – stručnjaka za uništavanje štetočina, najboljeg i najdiskretnijeg u gradu kako ne bi bilo dovedeno u pitanje funkcionisanje robne kuće. Nažalost po upravnicu, menadžerku, zaposlene i mušterije – ne samo da će biti ugroženo funkcionisanje robne kuće već i celog kvarta jer su se pacovi toliko namnožili da ih je na hiljade po kanalizacijama i zapuštenim objektima. Istraga će uništavača dovesti do napuštene labaratorije u kojoj su nakom prestanka rada/preseljenja zaboravljeni pacovi koji su se vremenom hranili nekakvim biljkama koje su služile za DNK testove. Em što su se namnožili u enormnom broju em što su postali ljudožderi; pacovi ubrzo ostaju bez hrane a udara im testosteron u glavu pa ne prezaju od napada na bilo koga.


Gotovo svako ko je povezan sa kanalizacijom na bilo koji način biva u opasnosti: robna kuća, stanica metroa, lolakni bazen, WC šolje... Deluje da je brojnost pacova tolika da tročlana ekipa neće uspeti da se izbori sa njima, a opet, ko će to uraditi ako ne oni? Amerikanac ne pita šta će država da uradi za njega već je uvek na raspolaganju svojoj državi, pa ako ga se neko za dan bezbednosti seti- seti... Loklane vlasti tradicionalno ne pružaju nikakvu podršku već se trude da zataškaju celu stvar dok horde pacova grizu decu u bazenu. Ono što je začuđujuće dobru snimljeno su sami pacovi, u krupnom ili drugom planu, pojedinačno ili grupno. Nisam siguran kako su i gde ovi kadrovi snimljeni ali dobro rade posao: ko god se gnuša pacova ovde će definitivno biti više nego zgnušan. Strašno deluju scene kada stotine pacova ispada iz kanalizacionog otvora u bazen pun dece ili kada počnu da padaju po vagonu metroa. U završnoj fazi filma, tokom finalnog obračuna sa pacovima, upotrebljena je i kompjuterska animacija ali se drugačije definitivno nije moglo. Iako pacovi grizu i nastradalih ima ništa od ovoga nije previše vidljivo, što je i podrazumevano za jedan TV film.


The Rats je dinamičan film, uvek spreman da drži gledaoca prikovanim uz ekran što od filma ove klase ne dobijamo uvek. Ne dobijamo uvek ni simpatične likove a ovi to jesu. Mädchen Amick u ulozi mlade, lepe i razvedene menadžerke je kao stvorena za ovu ulogu i ima dobru hemiju sa eksterminatorom; čak štaviše, hepiend se nazire i njena ćerkica je spremna da prihvati novog tatu ali film (srećom) nikada ne prelazi granicu prekomerne patetike što je odlično. Ono što se većini neće svideti je klasična TV SyFyovska storija o kataklizmi & apokalipsi koju hteli-ne hteli moraju da poprave upravo naši junaci i vrate svet na onakav kakav je bio ranije. Ovako skrojena priča ne deluje nimalo ubedljivo ali sama pacovska najezda potencijalno može biti istinita pa The Rats bolje funkcioniše od nekakvih meteor, mayan prophecy, black hole, two headed sharks i ostalih TV filmova koje obično gledamo.


The Rats je filmčić od kojeg ne očekujte epohalne rezultate već kratkotrajnu zabavu tokom koje se opustite i prepustite pomalo naivnoj priči o borbi protiv hiljada mutirnih pacova ljudoždera u najnaseljenijem delu grada. Ukoliko mu tako pristupite The Rats može biti dobra zabava, posebno za fanove Mädchen Amick.

+ dinamičan film, često i napet
+ mnogo pacova u krupnim planovima
+ glavni glumački par
— često vrlo naivna i neverovatna priča
— CGI animacije u završnici filma

Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment