Friday, May 9, 2014

Metamorphosis (2007)


Režija: Jenö Hodi
Uloge: Corey Sevier, Irena A. Hoffman, Christopher Lambert
Pogledajte još: Vampires (1998)

Gledanjem Metamorphosis zanemario sam osnovno filmofilsko pravilo: ne gledati film u kojem glavnu ulogu ima Christopher Lambert. Još od vremena Highlandera i njegovih nastavaka ne videh ga u filmu koji je dosegnuo barem do druge filmske klase a do tog nivoa ne doseže ni mađarski Metamorphosis. Režiser filma je izvesni Jenö Hodi, „poznat“ po naslovima poput American Kickboxer 2 i Guns and Lipstick. Nakon Metamorphosis nije više snimio nijedan film pa se nadam da mu je to nekakvim zakonom i zabranjeno. 


Troje glumpavih tinejdžera dolazi BMW kabrioletom u karpatske planine da bi posetili dvorac Elizabeth Bathory. Jedan od njih, onaj što deluje da je vođa puta, je čitao o njoj, izuzetno mu se sviđela, lajkovao ju je na fejsu, počeo da piše knjigu o njojzi i zacrtao sebi kao životni cilj da ima da ode tamo u tu njenu kuću. Ostalo dvoje tinejdžera se tu ništa ne pita, ni sada na početku filma a ni kada nastupi smrtna opasnost po sve njih. Jednostavno – kako gazda BMW-a kaže tako će i biti. Na putu do lokalnog sela oni naravno zalutaše, putovaše ceo dan pa se po noći izgubiše, šta da rade, neće valjda da odmore zato što je noć, ima li šta opuštenije od celodnevnog putovanja u kabrioletu, rešiše da krenu prečicom preko groblja i naleteše na misterioznu Elizabeth, prelepu ali tajanstvenu devojku. Povezoše je, ona će im pokazati put, zna ona gde je zamak koji traže i oni tu ponudu ne mogaše odbiti (ne bi odbili od dotične ni druge ponude). Nastade spontani razgovor u kabrioletu, poteže se priča o neverstvu i bivšim devojkama, vozača to baš pogodi pa se više usredsredio na diskusiju nego na put, nalete na kamen na putu, što bi bezveze udario točak kad može skrenuti u provaliju – i on to i učini.


Kako se strmoglaviše u provaliju tako se i kompletan film poče strmoglavljivati od osrednjosti do katastrofalnosti. Prolog filma nas je naveo na neku pozadinu priče oko krvave grofice Bathory i njenog ubice iz porodice Thurzo pa je pretpostavka da će se borba ove dve porodice nastaviti i u sadašnjosti. Ostaje da vidimo kako se u sve to uklapaju troje glumpavih tinejdžera i da dočekamo gospodina Lamberta da se pojavi u filmu. Pad u provaliju nije nikoga povredio, svi su živi & zdravi pa nastavljaju svoje putešestvije do dvorca. Kada konačno stignu do dvorca naći će se u centru vekovnog obračuna vampira i vampirskih vampira, u centru paranormalnih zbivanja koja možda i nisu takva kakva izgledaju. Eto prilike da vidite šta se na kraju desilo ali da bi ste to saznali dobro se naoružajte strpljenjem jer ovaj haos od filma traje čitavih 105 minuta, predugo poput vekovne borbe vampira koju gledamo. U pomenutoj borbi će se konačno pojaviti glavom i bez brade gospodin Lambert a njegovo tezgarenje je otprlike dvadesetominutno. Dovoljno za stavljanje na cover filma.


Metamorphosis nije previše zanimljiv film. Radnja se deli na nekoliko segmenata koji nisu dovoljno povezani ni tematski ni po dinamici. Prvi segment predstavlja potragu za zamkom, u drugom gledamo dešavanja u zamku a nakon svega toga klimaks i epilog. Prva trećina je imala potencijala jer okolina u kojoj se film dešava deluje vrlo dobro i autentično, poput starog istočnoevropskog seoceta. Zamak u drugoj trećini filma deluje manje efektno ali podnošljivo, kao i ceo segment, a finalna trećina je naprosto budalasta. Za one koji očekuju pravi vampirski film ovo može biti i razočarenje budući da vampiri u filmu baš i nisu pravi vampiri, ne boje se krsta i svetlosti i poseduju neverovatnu snagu i paranormalne sposobnosti. Zapravo to su vampirski putnici kroz vreme, koji obitavaju između čistilišta i realne dimenzije. Osim glupe priče ovaj film uništava i katastrofalna gluma pre svega glumaca koji igraju troje tinejdžera. Vođa grupe je toliko neubedljiv i beživotan da je pravo čudo kako mu je dodeljena glavna uloga. Video sam u nekim horor filmovima i zombi statiste koji izgledaju životnije od njega. Postupci ove grupe ni za trenutak nisu logični a niko od njih ne pomišlja da odustane od cele peripetije oko zamka iako je evidentno da će ih ostanak u njemu koštati života. Da nisam očekivao pojavljivanje gospodina Lamberta i da nije prelepe Irene A. Hoffman u ulozi Elizabethe verovatno bih izgasio film još na polovini.


Veliko je pitanje šta se sa ovim filmom htelo postići. Verovatno je ideja bila da se snimi nestandardni vampirski film koji bi kombinovao istorijske činjenice sa maštovitom fikcijom ali se bojim da nijedan ljubitelj istorije i vampira ne može biti zadovoljan ovim što će pogledati. Da je u film uloženo malo više sredstava (prvenstveno u glumce) i da je 15-tak minuta kraći bio bi barem malo efektniji. Ovako, preporučujem ga samo fanovima Christophera Lamberta, ukoliko takvih uopšte i ima.

+ autentičan istočnoevropski ambijent
+ prelepa vampirica Elizabeth
— katastrofalna gluma i likovi
— smućkana i smandrljana konfuzna priča
— preopširnost; dosada; budžet

Ocena: 3/10


Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

2 comments:

 1. Opis ovog fila je FANTASTICAN...:)

  Svaka cast autoru,nikada se nisam toliko smejao citajuci opis jednog HOROR filma...:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eto barem neke koristi od slabog filma :) Mada, mislim da namera autora filma nije bila da se ljudi od njegovog masterpieca smeju :)

   Delete