Wednesday, June 11, 2014

The Hound of the Baskervilles (1959)


Režija: Terence Fisher
Uloge: Peter Cushing, Andre Morell, Christopher Lee

Verzija Baskervilskog psa iz 1959. godine je ko zna koja po redu adaptacija najpoznatijeg dela ser Arthur Conan Doylea a u narednim decenijama je snimljeno još tri puta toliko filmova, epizoda serija i koječega. Ova verzija je snimljena u Hammer produkciji a režiserska palica je pripala Terencu Fisheru, čoveku koji je odgovoran za čitav niz filmova o Frankensteinu, Draculi, Mumiji i Sherlocku Holmesu. 


Ko je nekada gledao filmove ove produkcije zna šta može da očekuje; tu je prepoznatljivi ambijent, kostimi, retro ambijenti a tu su i prepoznatljivi glumci koji su obeležili ovu produkciju i jedan deo filmske horor istorije. Priču ne treba podrobnije predstavljati jer se ona ne razlikuje bitnije od drugih adaptacija pa i same Doylove knjige. Holmes i dr. Watson bivaju angažovani kao zaštita ser Henryju Baskervilleu koji se vraća u porodičnu kuću nakon što je njegov otac ubijen pod misterioznim okolnostima. Za smrt starog plemića okrivljen je ogroman pas, pas koji postoji u legendi, ali Holmes ne veruje u legende i paranormalne stvari što će se na kraju ispostaviti kao sasvim tačno. Autor filma, tačnije pisac knjige, navodi gledaoca na nekoliko mogućih tragova i vinovnika zločina, pa tako imamo odbeglog zatvorenika, tajanstvene komšije, kao i negostoljubivo okruženje oličeno u smrtonosnoj močvari, katakombama i slično.


Sa ovim slučajem će morati da se „izbori“ dr. Watson budući da se Holmes pametno drži po strani i iz prikrajka nadgleda odvijanje događaja. Kada situacija bude dovoljno zrela najpoznatiji detektiv svih vremena će se uključiti i razrešiti misteriju koja je uzdrmala okrug a čitaoce (pa kasnije i filmofile) nagradila jednim izuzetnim delom. Ono što pleni je izuzetna scenografija i enterijeri u najboljem stilu horora s polovine prošlog veka a za potrebe ovog filma iskorištena je scenografija iz Dracula serijala Hammer produkcije. Ništa manje nisu upečatljivi ni eksterijeri, močvara sa živim blatom je jeziva gotovo poput magle koja gotovo neprekidno prekriva okolinu ali kao i svi filmovi tog doba i ovaj je kompletno sniman u studiju što je primetno. To publici onog vremena sigurno nije smetalo jer je The Hound of the Baskervilles iz 1959. godine prvi film o Sherlocku Holmesu koji je snimljen u boji.


Zbog specifične radnje filma, gde je Holmes u prvoj polovini dešavanja skrajnut u drugi plan, lik detektiva nije dovoljno dominantan već se akcenat stavlja na baskervilsku misteriju, istorijat porodice, njene međusobne odnose i odnose sa drugima kao i na likove u sadašnjosti i potencijalne ubice. To ni najmanje ne smeta filmu; iako ga dobrim delom nema na ekranu upravo to najbolje govori o pravoj prirodi detektiva Holmesa, čoveka koji je izuzetni mislilac ali i čovek od akcije, čovek čiji um niko nije u stanju da prati i čiji postupci nikada nisu predvidljivi. Peter Cushing u ulozi Holmesa je dovoljno ubedljiv, definitivno ne kao Jeremy Brett ali sasvim sigurno ubedljivije od Christophera Plummera. Cushing uspeva da odlično prikaže neobičnog i arogantnog genijalca čiji mozak nikada ne miruje pa ne čudi što je angažovan i na kasnijim adaptacijama dogodovština slavnog detektiva. André Morell u ulozi dr. Watsona je takođe ubedljiviji od Jamesa Masona a kuriozitet je da se Christopher Lee, koji ovde igra ser Henryja, više puta u narednom periodu pojavljivao u ulozi samog Holmesa.


The Hound of the Baskervilles je najpoznatije delo ser Arthur Conan Doylea a kada se pogleda ovaj film nije teško zaključiti zašto je to tako. Spoj misterije, trilera i horora bio je, posebno za ono doba, dobitna kombinacija i nešto neviđeno, kako u avanturama Sherlocka Holmesa tako i uopšte. Za sve ljubitelje slavnog detektiva ova verzija mora biti obavezno štivo – em je dobar film o Sherlocku Holmesu, em je dobar Hammer film.

+ Peter Cushing ubedljiv u ulozi Holmesa
+ izuzetna Hammer produkcija
+ uvek uzbudljiva i misteriozna priča
+ kasting, enterijeri, eksterijeri
— mestimično neubedljiv scenario i likovi

Ocena: 8/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment