Thursday, June 19, 2014

Dark Corners (2006)


Režija: Ray Gower
Uloge: Thora Birch, Toby Stephens, Christien Anholt
Pogledajte još: The Hole (2001)

Dark Corners je psihološki horor triler film režisera i scenariste koji se u narednom periodu nije više dokazivao na i iza kamere. Ovaj njegov uradak karakteriše vizuelna raskoš, odlična glumica u glavnoj ulozi i naizgled (i ne samo naizgled) konfuzna priča u najboljem stilu azijske horor drame. Za sve ljubitelje ovakvih filmova Dark Corners će biti prava poslastica dok će oni drugi biti mestimično zbunjeni tokom gledanja a nakon završetka filma i razočarani nejasnoćama.


U glavnoj ulozi je Thora Birch koja igra Susan Hamilton, ženu koja godinama bezuspešno pokušava da ostane u drugom stanju sa svojim suprugom. Nakon što započne tretman vantelesne oplodnje Susan počinje da doživljava strašne košmare koje lekari i njen suprug pripisuju traumi lečenja i frustraciji zbog nemogućnosti da ima decu. U pomenutim košmarima Susan sanja sebe ali u drugom obliku i u drugom svetu: ovde je ona Karen Clarke, pogrebnikova pomoćnica, i stanovnica sveta koji je potpuno drugačiji od onog Susaninog. Za razliku od Susaninog sveta koji je obasjan jarkim tonovima i svetlim bojama, što za sobom povlači i gotovo srećan život, ukoliko se izuzme problem sa bebom, Karenin život je sačinjen od mračnih tonova i još mračnijih likova. Za Karen u životu nema ničeg lepog, okružena je pravim čudovištima i negativcima a dešava joj se i neka misterija za koju ona sama nema objašnjenja. Uz sve to, u poslednje vreme često gubi svest a kada god joj se to desi, ili za vreme spavanja, ona sanja da je – Susan. Koja je prava Thora Birch i koji svet je realnost, da li onaj svetli ili onaj mračni, ostaje da „otkrijete“ u finalu ovog filma.


Dark Corners se često prebacuje iz sveta u svet što neće zbuniti gledaoca budući da akterke ne izgledaju slično a ni koliriti i ambijenti nemaju ništa zajedničko. Kod prvog sveta sve izgleda suviše belo i optimistično dok je u drugom svetu to sasvim suprotno. Zaista je pravo čudo kako su autori filma pronašli toliko čudnih njuški koji čine Kareninu okolinu i kako su svet učinili toliko braonskim i mračnim. U ovome se u nekim trenucima i preteruje, poput scene sa mrtvim penisom, sceni koja više pristaje nekakvim trulim domaćim filmovima. Dark Corners uvlači gledaoca u svoju priču uvodom koji pomalo podseća na Saw, zatim nekim preokretima, a potom i simpatičnim glavnim akterkama i misterijom koja se krije između sanjanja snova o snovima. Gde počinje priča i gde se završava, da li je početak kraj ili je kraj zapravo početak je ono što gledaoca tera da film pogleda do samog kraja. Nažalost, kraj filma mnoge neće zadovoljiti jer ostavlja više pitanja nego što daje odgovora a varijanti kako tumačiti finale i kompletan film je barem nekoliko. 


Zbilja šteta, jer velika većina gledalaca neće ukapirati šta je upravo gledala i koji je smisao cele konfuzije između snova i realnosti. I sam nisam načisto šta se to dešavalo i koja je junakinja prava a dvoumim se između dve mogućnosti. Vidljiva je autorova fascinacija Davidom Lynchom pa se njegovim fanovima prvenstveno i preporučuje Dark Corners. Zanatski je film skoro odličan. Režija je na visokom nivou a svaki svet izgleda odlično na svoj način i karakteriše ga specifična scenografija. Specijalnih efekata ima u nekoliko navrata i deluju pristojno ali to nije nešto što je presudno za ovakav film. Thora Birch daje svoj maksimum u ulozi simpatične Susan koja je zarobljena u Karen (ili obratno) i nakon vizuelnog dojma predstavlja highlight ovog filma. Prava je šteta što Thora do sada nije snimila više (horor) filmova. Vesti govore da je prevazišla krizu i promenila menadžera što bi trebalo da dovede do njenih novih filmskih angažmana.


Dark Corners je film koji nije lak za gledanje i praćenje i koji zahteva da se nakon njegovog gledanja razmisli o prethodno provedenih sat ipo. Da li ste gledalac koji traži jednokratnu zabavu ili više volite dvoslojne i duboke priče za koje treba mozganje? Odgovor na ovo pitanje je zapravo i odgovor na pitanje da li vam je namenjen Dark Corners.

+ vizuelna raskoš dva sveta
+ Thora Birch u ulozi Susan/Karen
+ višeslojna i komplikovana priča...
— ...koja je nažalost i prekomplikovana
— završetak

Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment