Wednesday, June 25, 2014

The Stuff (1985)


Režija: Larry Cohen
Uloge: Michael Moriarty, Andrea Marcovicci, Scott Bloom
Pogledajte još: The Blob (1988)

The Stuff, ili punim imenom Larry Cohen's The Stuff, je poluozbiljni horor film koji više nego bilo koji film opisan na ovim stranicama odiše duhom 80-ih. Nešto ovako šašavo i budalasto je moglo biti snimljeno samo u toj deceniji, ali i pored banalnosti kojom na prvi pogled The Stuff odiše on ipak pruža veoma jasnu poruku koja nije ništa izgubila na snazi ni nekoliko decenija kasnije. Režiser The Stuffa je, kao što i pun naziv filma govori, Larry Cohen, čovek koji je poznat kao scenarista nekoliko prilično uspelih akcionih trilera (ali i scenarista Maniac Copa), dok ga se stariji fanovi mogu setiti po režiji nekoliko nastavaka filmova It's Alive.


The Stuff iz naslova filma nije ništa drugo do pena, vrlo jestiva i vrlo ukusna pena koja izgleda kao mešavina šlaga, jogurta i sladoleda. Pena se naprosto pojavila i počela da izvire iz zemlje. Neko je penu pronašao, otkrio da je vrlo ukusna i da ima ukus kome malo ko može da odoli, počeo da je pakuje i prodaje po svim trgovinskim lancima. Veoma brzo Stuff postaje apsolutni hit i veoma prodavan proizvod. Da li je Stuff dovoljno ispitan ili je upravo njegov sastav odgovarao magnatima koji stoje iza njegove „proizvodnje“ i prodaje – tek, Stuff stvara zavisnost kod svojih konzumenata koji ga nemilice troše još više zanemarujući normalnu hranu i svakodnevne namirnice. Oni koji ga ne koristi su u još većem problemu: konzumenti Stuffa ne samo da postaju poput zombija već sve svoje snage koriste da nateraju one nenavučene da počnu sa konzumiranjem pene. Svi normalni, dakle oni koji ne vole Stuff ili ga iz ko zna kojih razloga nisu do sada probali, su u smrtnoj opasnosti jer se zaraza Stuffom širi brzom brzinom, poput nekakve kuge.


U centru događaja su jedan dečak po imenu Jason koji je otkrio štetne posledice konzimiranja pene kod članova svoje porodice, bivši FBI agent a sada industrijski saboter Mo, te njegovo dvoje prijatelja. Oni moraju kako znaju i umeju da dospeju u proizvodni pogon i zaustave pakovanje i isporuku pene a zatim i da osveste one koji se osvestiti još uvek mogu. To neće biti nimalo lako ali film ovakve tematike i ovakve atmosfere se jednostavno mora završiti (delimičnim) hepiendom bez obzira kako to budalasto i neuverljivo zapravo delovalo. Zaplet ovog filma je vrlo neuverljiv a kompletna radnja vrlo tanka. Ipak, to nimalo ne smeta da vas film zabavi, naravno ukoliko volite filmove tog perioda. Glavna zvezda filma je Mo čiji monolozi i dijalozi ostavljaju bez daha. Njegovo samopouzdanje može bukvalno da se opipa u ovom filmu, po svojim borilačkim sposobnostima prevazilazi Seagala i Stathama a po infiltraciji i samog agenta 007. Da bi bilo jasno iz kojeg perioda film dolazi tu su i scene sa otcepljenom vojnom jedinicom kojom rukovodi blesavi narednik, scenama koje kao da su pobegle iz nekog klona Policijske akademije.


A onda su tu i specijalni efekti koji će nabaciti osmeh na lice svima koji preziru CGI a vole otkačene starinske maske. U trenutku kada živa pena napada nezaraženog ona izlazi kroz usta njenog konzumenta i to tako što ovaj razjapi svoju čeljust toliko da mu se u usnu duplju mogu gurnuti dve šake. Osim nekoliko ovakvih scena film poseduje i vrlo dobre scene gde vidimo sasvim prazne i sasušene pena-zombije te njihovo razbijanje a onda i kretanje same pene gde je najupešatljivija scena napada pene u hotelskoj sobi. Zanimljivo je da se ova scena snimala u istoj prostoriji u kojoj je snimljena legendarna scena iz A Nightmare on Elm Street kada Johnny Deppa usisa vodeni krevet a krvavi gejzir okupa plafon. Najveća vrednost The Stuffa je njegova satira budući da on predstavlja brutalnu kritiku kompletne prehrambene i duvanske industrije, počevši od samog neispitanog porekla i sastava proizvoda, preko marketinga pa do distribucije. Podnaslov filma (Are you eating it ...or is it eating you?) se može protumačiti i na drugi način a to je da je Stuff zapravo – stuff, dakle droga, koja od ljudi pravi prave zombije.


The Stuff zaslužuje bezrezervnu preporuku jer predstavlja vrlo zabavan i blesav film, ali i film kakav se danas ne može pojaviti na tržištu. Pomahnitala pena koja napada ljude pripada 80-im godinama ali tema koja se krije u pozadini filma je i dalje jako aktuelna, možda i aktuelnija nego tada.  

+ satirična pozadina
+ šašav i otkačen film
+ specijalni efekti
— budalast zaplet i rasplet
— povremeno vrlo banalan

Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment