Sunday, August 31, 2014

Pin (1988)


Režija: Sandor Stern
Uloge: David Hewlett, Cynthia Preston, Terry O'Quinn
Pogledajte još: Magic (1978)

Pin (kod nas preveden kao Lutak) je film Sandora Sterna, koji je poznatiji kao scenarista The Amityville Horror. U kasnijoj karijeri Stern se okrenuo drugim žanrovima i TV produkciji što je zaista šteta jer Pin poseduje sve ono što se od dobrog psihološkog horora očekuje. Pin, A Plastic Nightmare, kako glasi originalni naziv filma, je snimljen po istoimenom romanu Andrew Neidermana (The Devil's Advocate) i potpuno je drugačiji film od klasičnog komercijalnog horora tog doba ili od najpoznatijeg filma o lutki ubici, što bi se moglo očekivati po nazivu filma i omotu. Pin nije film za one koji žele zabavu, neozbiljna ubistva ili specijalne efekte; to je mnogo kompleksnija i ozbiljnija priča, na momente veoma bizarna i šokantna, priča koju će gledalac pamtiti dugo nakon gledanja.

Thursday, August 28, 2014

Afflicted (2013)


Režija: Derek Lee, Clif Prowse
Uloge: lif Prowse, Derek Lee, Michael Gill

Afflicted je kanadski found footage film i jedan od zanimljivijih filmova tog podžanra u poslednje vreme. Zapravo, ovo i nije found footage u bukvalnom smislu te reči jer izgubljenog snimka ovde i nema; caka je u tome da se dvojica prijatelja odlučuju na jednogodišnji put oko sveta, možda ne baš oko celog sveta ali svakako oko uzbudljivih mesta širom sveta i onih koja su zanimljiva za noćni život. Kompletno putovanje će snimati sa nekoliko kamera koje će biti okačene o njihovim tijelesima a snimci će se direktno streamovati na njihovom sajtu ili društvenoj mreži, kako god. Tako će zainteresovani travel fanovi moći da vide šta se u svakom trenutku dešava sa njihovim bogobojažljivim pustolovima a gledaoci su od sastavljanja ovih klipova dobili – Afflicted.

Tuesday, August 26, 2014

The Deadly Mantis (1957)


Režija: Nathan Juran
Uloge: Craig Stevens, William Hopper, Alix Talton
Pogledajte još: The Giant Claw (1957)

Zanimljive su bile te 50-te godine prošlog veka, barem što se horor i SF filmova tiče. Hladnoratovska zetegnutost i strah od radijacije donele su modu gigantskih kreatura protiv kojih se mogla boriti samo američka vojska. Sredinom prošlog veka sve je mutiralo i postalo džinovsko, počevši od mrava i paukova, preko ljudi i životinja pa do paradajza i drugih gluposti. Bogomoljka ima svoje počasno mesto u celom žanru jer je The Deadly Mantis vrlo dobar film, čak i sa današnje tačke gledišta. 

Sunday, August 24, 2014

Stalled (2013)


Režija: Christian James
Uloge: Dan Palmer, Antonia Bernath, Tamaryn Payne
Pogledajte još: Doghouse (2009)

Dok na jednom omotu stoji natpis „dostojan naslednik Shaun Of The Dead“ drugi krasi epitet „It's The Evil Dead meets Phone Booth... In the Toilet!“. Makar jedna stvar iz ove navlakuše je tačna a to je poslednja reč: za ljubitelje toaleta i toalet humora Stalled može biti zanimljiv i smešan, dok za ljubitelje zombija ovde ima nešto manje materijala. Najrazočaraniji će biti ljubitelji horor komedija jer dobrih fazona ovde ima vrlo malo.

Friday, August 22, 2014

Witchboard III: The Possession (1995)


Režija: Peter Svatek
Uloge: David Nerman, Elizabeth Lambert, Cedric Smith
Pogledajte još: Witchcraft (1988)

Finalni deo trilogije Witchboard jeste najslabiji deo serijala koji najviše odudara kako po priči tako i po sveukupnom kvalitetu. Režiju ovaj put nije odradio Kevin Tenney već malo poznati Peter Svatek što je samo jedan od razloga zašto film nije dovoljno kvalitetan i ubedljiv. Dotični se trudio da zadrži sve ono što je u kvalitativnom smislu krasilo prethodnike ali usled manjka znanja, iskustva i sredstava (plus prežvakana tema) sve je rezultiralo samo još jednim prosečnim niskobudžetnim TV filmom sa vrlo malo horora i neubedljivom pričom.

Wednesday, August 20, 2014

Scarecrow (2013)


Režija: Sheldon Wilson
Uloge: Lacey Chabert, Richard Harmon, Nicole Munoz
Pogledajte još: Husk (2011)

Filmovi o strašilima ubicama svako malo dolaze na ekrane/filmska platna iako pomenuta strašila malo kada budu zaista strašna a izbezumljeni prestrašeni tinejdžeri malo kada budu ubedljivi u svom iskonskom strahu od nečega što je puno slame i zakucano u sred kukuruznog polja. Kukuruzna polja svojom nepreglednom klaustrofobičnom jezom nadomešćuju glupost ubistava od strane strašila a i Scarecrows je trebao da bude film čija se radnja dešava u pomenutim žanrovskim okvirima.

Monday, August 18, 2014

Witchboard 2: The Devil's Doorway (1993)


Režija: Kevin Tenney
Uloge: Ami Dolenz, Christopher Michael Moore, Laraine Newman
Pogledajte još: Witchtrap (1989)

Drugi deo trilogije Witchboard pod nazivom The Devil's Doorway je klasični sequel koji pokušava da zadrži one pozitivne strane koje su krasile prethodnika a da donese nešto novo u celu priču. Nažalost, u ovom drugom ne uspeva, zbog objektivnih i subjektivnih razloga, a čak i dobre stvari iz prvenca vraća korak ili dva unazad. Ipak, za one kojima se svideo Witchboard 1 i njegov nastavak može biti zanimljiv i to je svakako dovoljno.

Saturday, August 16, 2014

Blood Widow (2014)


Režija: Jeremiah Buckhalt
Uloge: Danielle Lilley, Brandon Kyle Peters, Christopher de Padua
Pogledajte još: bilo koji slasher 80-ih je bolji od ovoga

Više puta sam opise počinjao gotovo istom rečenicom a i posle gledanja ovog filma ne mogu a da se ne zapitam sledeće: kako je uopšte moguće da takvi antitalenti dobiju sredstva za snimanje filma i kako je moguće da neko finansira nekakvog autora za koga je vidljivo da nema ni trunke horor talenta? Možda je sve u vezi Blood Widow izgledalo dobro na papiru ali finalni proizvod je vrlo slab, u nekim stvarima i katastrofalan. Šteta, jer je film imao potencijala da bude barem prosečan.

Thursday, August 14, 2014

Husk (2011)


Režija: Brett Simmons
Uloge: Devon Graye, Wes Chatham, C.J. Thomason
Pogledajte još: Fields (2011)

Nedavno sam dobio poruku od cenjenog čitaoca Lazara u kojoj on predlaže nekoliko znamenitih horor filmova čiji se opisi ne nalaze na ovom blogu. Svi filmovi koje je predložio će (ponovo) biti odgledani i njihovi opisi blagovremeno postavljeni a prvi sa spiska je sasvim slučajnom metodom – Husk. Pozivam i ostale čitaoce da na gornji jasno vidljiv gumb „kontakt“ napišu svoje utiske, pohvale, predloge za opisane filmove ali i svoje kritike, što da ne.

Tuesday, August 12, 2014

Cruel Will (2013)


Režija: Arthur Romeo
Uloge: Arron Kinser, Marissa Pistone, Spencer Garrett
Pogledajte još: 100 Feet (2008)

Cruel Will je tipični niskobudžetni film modernog doba i to ne onaj niskobudžetni film gde je vidljivo da je u film uloženo malo sredstava a uz više novca bi dobre ideje bilo kvalitetnije filmovane već onaj niskobudžetni film gde mediokritetska priča puna slabe glume i CGI efekata puca po šavovima od povremenog amaterizma. Zaboravite hvalospeve na pojednim filmskim blogovima i zaboravite da se ovaj film ikada pojavio; on nema zaista šta da ponudi a da to, i u mnogo boljem obliku, niste već bezbroj puta ranije gledali.

Sunday, August 10, 2014

The Thing from Another World (1951)


Režija: Christian Nyby ili Howard Hawks
Uloge: Kenneth Tobey, Margaret Sheridan, James Arness

The Thing from Another World je crno-beli naučno-fantastični film rađen po Who Goes There? noveli. Novela je do sada adaptirana tri puta, osim ovog filma iz 1951. godine po njoj je snimljen kultni The Thing Johna Carpentera 1982. godine i prequel ove verzije iz 2011. Zbog ovoga se The Thing from Another World može nazvati The Thing v0.9 (pre 1982. se nazivao samo The Thing) a za neke je ovo i najbolji ili jedan od najboljih SF filmova svih vremena.

Friday, August 8, 2014

Almost Human (2013)


Režija: Joe Begos
Uloge: Graham Skipper, Josh Ethier, Vanessa Leigh
Pogledajte još: Body Snatchers (1993)

Pod režiserskom palicom izvesnog Joe Begosa (koji potpisuje i produkciju, scenario i još štošta) stiže nam SF horor pod nazivom Almost Human. Već prvi pogled na nemaštoviti cover i generički naziv filma napisan promašenim fontom otkriva nam kojoj klasi ovaj film pripada. Ovo ne bi trebalo da obeshrabri ljubitelje vanzemaljaca i vanzemaljskih otmica jer Almost Human ima šta da ponudi gledaocu iako to što nudi nije nimalo originalno već više deluje kao omaž nekim poznatim predstavnicima ove vrste filmova.

Tuesday, August 5, 2014

Deadly Blessing (1981)


Režija: Wes Craven
Uloge: Maren Jensen, Sharon Stone, Susan Buckner
Pogledajte još: Summer of Fear (1978)

Zanimljivo je po prvi put gledati jedan stari film Wesa Cravena. Deadly Blessing predstavlja Cravenov prelaz iz The Hills Have Eyes u A Nightmare on Elm Street fazu, s tim da poseduje više „noćne more“ nego „brda“. Za fanove Cravena odmah na početku napomena: Deadly Blessing nije Bog zna kakav film i nije cenjen ni kod publike ni kod kritike. On poseduje neke momente ali ne uspeva da se jasno žanrovski definiše pa se više pamti po nekim sporednim stvarima nego po scenama iz samog filma.

Saturday, August 2, 2014

Wolf Creek 2 (2013)


Režija: Greg Mclean
Uloge: John Jarratt, Ryan Corr, Shannon Ashlyn
Pogledajte još: Hatchet 3 (2013)

Wolf Creek 2 je upravo onakav kakvi su obično nastavci (relativno) uspešnih filmova: bolje produciran, krvaviji, brutalniji i tehnički kvalitetniji od prvenca ali zapravo ne donosi ništa novo, reciklira stare ideje a mnoge ionako banalne stvari dodatno banalizuje. I takav kakav je Wolf Creek 2 je dovoljan za fanove prvenca dok za one koji ga nisu gledali ili im se nije svideo on nema nikakvu svrhu postojanja. Bilo kako bilo Wolf Creek 2 je tu a narednih godina možemo očekivati i Wolf Creek 3 jer je ideja za horore sve manje a (glupih) stranih turista u Australiji sve više.

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.