Saturday, July 29, 2017

The Uninvited Guest (El habitante incierto) (2004)


Režija: Guillem Morales
Uloge: Andoni Gracia, Mónica López, Francesc Garrido

Ostajem na terenu neameričkih filmova ali se vraćam skoro deceniju ipo u prošlost: na predlog čitalaca Mirjane, Amira i Marka Backovića pogledao sam The Uninvited Guest, prvenac Guillema Moralesa (koji se šest godina kasnije dokazao odličnim Julia's Eyes), film koji je naoko nešto neobičniji home invasion ali zapravo predstavlja mnogo dublje i složenije gledalačko iskustvo, baš onakvo kakvo i očekujemo od španskih autora. Film ne poseduje konvencionalnu formu kakvu obično prepoznajemo kod komercijalnih ostvarenja, podeljeno je u dve celine a ceo utisak koji provejava tokom njega je vrlo košmaran...

Wednesday, July 26, 2017

Attraction (Prityazhenie) (2017)


Režija: Fedor Bondarchuk
Uloge: Irina Starshenbaum, Alexander Petrov, Rinal Mukhametov
Pogledajte još: The Arrival (1996)

Na posteru ovog filma ponosno stoji natpis ”From the director of Stallingrad” ali cenim da će za čitaoce ovog bloga, i ljubitelje fantastike uopšte, značajnije biti to što je autor ovog filma, Fedor Bondarchuk, zaslužan za odlične The Inhabited Island i The Inhabited Island 2: Rebellion (koje vam i ovom prilikom preporučujem). Attraction (originalnog naziva Притяжение a ruskog sa engleskim karakterima - Prityazhenie) je naučnofantastični film sa elementima romantike, apokalipse, drame, društvene satire i tinejdžerske komedije pa je kao takav veoma pogodan za gledanje kod širokih narodnih masa jer će svako u njemu naći nešto zanimljivo i vredno pažnje.

Sunday, July 23, 2017

Hell Night (1981)


Režija: Tom DeSimone
Uloge: Linda Blair, Vincent Van Patten, Peter Barton

Poslednji koji su živeli u ogromnom jezivom dvorcu Gartovih na obroncima šume bili su Rejmon i Lilian Gart, lokalni bogataš i (makar tako legenda kaže) njegova potpuno nesposobna supruga. Jedino za čega je Lilian bila sposobna je rađanje dece mada je i tu bilo određenih poteškoća: već prvo dete koje je podarila svom suprugu je bilo mongoloidno, donelo im je mnogo tuge ali ih nije obeshrabrilo... Drugo dete je bila devojčica po imenu Suzan ali je bila toliko deformisana da se nije moglo sa sigurnošću znati da li je muškog ili ženskog pola. Rejmonu se toliko gadila da ju je stalno vukao po kući ali nije gubio nadu da će jednoga dana dobiti dostojnog naslednika...

Thursday, July 20, 2017

Slasher.com (2017)


Režija: Chip Gubera
Uloge: Jewel Shepard, R.A. Mihailoff, Ben Kaplan
Pogledajte još: bilo koji slasher će biti bolji od ovoga

Iskustvo nas uči da se iza pretencioznih naslova gotovo uvek kriju mućkovi a Slasher.com je upravo jedan takav film, (polu)amaterski (polu)proizvod koji do publike dolazi isključivo zbog svog bombastičnog naslova. Posebno je zanimljivo kako film ovakvog naziva uopšte nije slasher ali to se od današnjih antitalenata iza filmskih kamera i moglo očekivati: današnji horor autori skoro da ni ne shvataju žanr koji obrađuju a cilj im je isključivo snimanje jeftinog filma koji bi što više zaradio (i eventualno da uvale svoju trenutnu devojku kao glavnu glumicu filma).

Monday, July 17, 2017

Slumber Party Massacre II (1987)


Režija: Deborah Brock
Uloge: Crystal Bernard, Jennifer Rhodes, Kimberly McArthur

Slumber Party Massacre II iz 1987. godine je dokaz kako su se i u 80-im godinama, koje mnogi smatraju zlatnim dobom komercijalnog horora, snimali ispodprosečni nastavci uspešnih filmova i sequeli koji su nauštrb poznatih prethodnika služili isključivo zarade radi. Ovaj film nije prvi loš nastavak u horor istoriji (prvi fijasko većih razmera je viđen u Exorcist II: The Heretic) ali i deceniju kasnije stoji veliki znak pitanja: kako je moguće snimiti nešto tako slabo, amaterski, nezanimljivo, glupo, jednostavno - loše. Mislim, da su autori snimili prostu kopiju prvenca rezultat bi bio neoriginalan ali kudikamo bolji zar ne?

Friday, July 14, 2017

The Evil Within (2017)


Režija: Andrew Getty
Uloge: Frederick Koehler, Sean Patrick Flanery, Brianna Brown
Pogledajte još: The Void (2016)

Andrew Getty je bio američki bogataš, potomak naftnih magnata, biznismen, navodno filantrop a onda pored svih svojih poročnih hobija i režiser u pokušaju. Njegov životni filmski poduhvat je trebao biti film pod nazivom The Storyteller, polubiografski samofinansirajući horor projekat koji je „pojeo” skoro 6 miliona (sopstvenih) dolara i 15 godina rada, što ga definitivno svrstava u sam vrh liste najdužih filmskih produkcija. Paradoksalno i pomalo tužno ali Andrew nije dočekao da vidi svoj finalni filmski produkt: preminuo je 2015. godine a njegov film se dve godine kasnije pojavio preimenovan u The Evil Within.

Tuesday, July 11, 2017

Angst (1983)


Režija: Geralda Kargla
Uloge: Erwin Leder, Robert Hunger-Bühler, Silvia Rabenreither
Pogledajte još: Maniac (1980)

Po želji nekoliko čitalaca konačno sam pogledao film Angst (na engleskom Fear), prvi i jedini dugometražni film u karijeri austrijskog autora Geralda Kargla, jedno veoma zanimljivo, specifično, neobično i kvalitetno ostvarenje koje je potpuno nepravedno zaboravljeno i skrajnuto van filmskog horor fokusa. Svojevremeno je ovaj film zbog eksplicitnog nasilja bio banovan u većem delu Evrope a autoru je doneo toliko problema da je potpuno odustao od snimanja filmova, gotovo da se nije ni oglašavao u javnosti a karijeru je nastavio snimajući dokumentarce i TV reklame. Kakva šteta po horor žanr, makar ako je sudeći po ovom filmu...

Saturday, July 8, 2017

Be Afraid (2017)


Režija: Drew Gabreski
Uloge: Brian Krause, Jaimi Paige, Louis Herthum
Pogledajte još: Dead Awake (2016)

Opise filmova koje pogledam nikada ne pišem istoga dana, čisto da bi se utisci malo slegli, ali obavezno u naredna dva dana kako neki detalj, utisak, misao ili impresija ne bi netragom nestali ili bili potisnuti od strane nekog novoodgledanog filma. Međutim, u poslednje vreme imam određenih problema sa novijim hororima jer se često dešava da se već narednog dana skoro uopšte ne sećam pogledanog filma a zna se desiti i da zaboravim njegov „maštoviti” naziv. To mi se desilo i u slučaju Be Afraid: nakon dva dana mi je gotovo potpuno ispario iz sećanja a mislim da je tako ipak najbolje, i za mene i za njega...

Wednesday, July 5, 2017

Calvaire (2004)


Režija: Fabrice Du Welz
Uloge: Laurent Lucas, Brigitte Lahaie, Gigi Coursigny
Pogledajte još: Haute Tension (2003)

Nastavljam sa ispunjavanjem predloga čitalaca a red je konačno došao i na film koji je predložio čitalac Adrijan - Calvaire (drugog naziva The Ordeal), belgijski psihološki horor film a zapravo ostvarenje koje je nastalo u belgijsko-francusko-luksemburškoj koprodukciji. Film je 2004. godine prikazan na Kanskom festivalu, dve godine docnije pojavio se i preko velike bare, pokupio je nekoliko manje-više značajnih nagrada a dobio je i podeljene reakcije kritike. Za one nestrpljive reći ću da film svakako vredi pogledati a oni koji cene pisanu reč neka nastave sa čitanjem ovog opisa :)

Sunday, July 2, 2017

Besetment (2017)


Režija: Brad Douglas
Uloge: Abby Wathen, Marlyn Mason, Michael Meyer
Pogledajte još: Carl (2012)

Reč besetment u kombinaciji sa nekom imenicom označava žestoki napad iz svih pravaca ili, pak, selo koje je sa svih strana okruženo vrlo gustom šumom... Ne znam na šta je konkretno mislio autor ovog filma kada je svoje čedo (nedonošče, zapravo) krstio upravo ovim imenom, jer u njemu nema ni masovnih ataka na glavnu protagonistkinju a još manje bilo kakve šume, ali znam da je Besetment veoma slabo ostvarenje, toliko slabo da je inferiornije i od novijih (pa čak i indie) horor filmova koji u principu poseduju veoma skromne kvalitete.

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.