Sunday, February 26, 2017

Don't Knock Twice (2016)


Režija: Caradog W. James
Uloge: Katee Sackhoff, Lucy Boynton, Javier Botet
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt3622110/
Trailer: https://youtu.be/dCimEns0MMA
Pogledajte još: Ouija: Origin of Evil (2016)

OK, odustajem od mojih ranijih tvrdnji kako su britanski horor filmovi najčešće kvalitetniji od onih prekookeanskih. Ruku na srce – oni to povremeno zaista i jesu ali se sve češće dešava da su veoma amerikanizovani i to u zanatskom smislu. Takav je slučaj i sa Don’t Knock Twice, britanskim paranormalnim horor filmom na koji sam oko bacio nešto ranije, i to isključivo zbog primamljivog omota. Nažalost, na omotu je sve i stalo jer film nema da ponudi ni minimum zanimljivosti ili bilo kojeg drugog faktora koji jedan horor film čine makar delimično uspešnim, gledljivim, strašnim, jezivim ili na bilo koji drugi način vrednim gledanja.

Thursday, February 23, 2017

Bodom (Lake Bodom) (2016)


Režija: Taneli Mustonen
Uloge: Tommi Korpela, Mimosa Willamo, Nelly Hirst-Gee
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt3743042/
Trailer: https://youtu.be/ZKBKYe_Yka4
Pogledajte još: The Town That Dreaded Sundown (2014)

Evo jednog malog predaha ali ne od novih horor filmova već od američke produkcije, koja dominira u žanru. Bodom (ili Lake Bodom, kako se negde zove) je finski horor film čija radnja se bazira na dešavanjima iz 1960. godine koja su poznata pod nazivom – ubistva na jezeru Bodom. Naime, 4. juna te godine, na obali jezera Bodom, ubijeno je troje tinejdžera dok je četvrti ranjen. Ubica nikada nije pronađen ali je nekoliko decenija kasnije preživeli momak, tada već u zrelim godinama, optužen da je izvršio masakr da bi nešto kasnije on bio oslobođen optužbe.

Monday, February 20, 2017

All I Need (2016)


Režija: Dylan K. Narang
Uloge: Caitlin Stasey, Rachel Melvin, Markus Taylor
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt2370228/
Trailer: https://youtu.be/EQGBe0VRIPs
Pogledajte još: Saw (2004)

Chloe u nekom trenutku otvara svoje oči i pokušava da shvati gde se nalazi... Budeći se iz nesvesti nakon nekoliko trenutaka shvata da se nalazi u još većem košmaru: vezana je i vezanih usta se nalazi na podu jedne sobe koja liči na hotelsku. Oko nje, na nekoliko postelja ali i iza njih, nalaze se devojke slične dobi koje su pobacane po sobi k’o klade. Sve devojke su u sličnim stanjima, deluje kao da su u dubokoj nesvesti ali možda nisu ni žive, čvrsto su vezane i spremne da budu izabrane. Naime, svakih pola časa u zaključanu sobu upada maskirani krvolok i odvodi izabranu devojku koju odmah zatim brutalno ubija.

Friday, February 17, 2017

Evidence (2012)


Režija: Howie Askins
Uloge: Ryan McCoy, Brett Rosenberg, Ashley Bracken
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1640218/
Trailer: https://youtu.be/mXCXOsYPA5s
Pogledajte još: Banshee Chapter (2013)

Prvi stariji film koji opisujem ove godine (!) nosi naziv Evidence a originalan je otprilike k’o njegov naziv. Iako o filmovima ne treba suditi po nazivu, baš kao što ni o ljudima ne treba suditi po njihovom izgledu, nisam se mogao oteti utisku da je naziv filma mogao biti drugačiji kao što je i uvod filma mogao biti zanimljiviji, kraći ili uverljiviji. No, izgleda da postoji neki filmski zakon, kosmička uredba, nevidljiva sila, centralna agencija ili podzakonski akt koji primoravaju svakog autora found footage horor filma da ga započne naivno, predugačko i užasno iritantnim likovima.

Tuesday, February 14, 2017

Within (2016)


Režija: Phil Claydon
Uloge: Michael Vartan, Erin Moriarty, Nadine Velazquez
Pogledajte još: The Unspoken (2015)

Within je film veoma neoriginalnog naziva koji je prvobitno trebao da se zove Crawlspace, što je tek nešto bolje i efektnije, ali se od prvobitne ideje odustalo iz nekih reklo bi se opravdanih razloga. Film je režirao Phil Claydon (Lesbian Vampire Killers) a po scenariju mnogo poznatijeg ali upitno talentovanijeg Garyja Daubermana. Jednostavno, kada se pogleda spisak filmova koje je napisao g. „Doberman“ (Annabelle, Annabelle 2, remake It) vidi se da dotični kidiše na izvikane naslove, remakove i filmove za skupljanje love što znači da mu manjka originalnosti i talenta. Ovo prethodno tvrdim i zbog filma Within...

Saturday, February 11, 2017

FirstBorn (2016)


Režija: Nirpal Bhogal
Uloge: Antonia Thomas, Jonathan Hyde, Luke Norris
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt4399590/
Trailer: https://youtu.be/YO-BPwbGwwI
Pogledajte još: Under the Shadow (2016)

Imate pravo na jedan pokušaj u pogađanju koja može biti tematika horor filma naslova FirstBorn... Da, naravno, ako se dete u jednom hororu (prvo) rodi svakako mora biti đavolje, ovako ili onako, s razlogom ili bez, a naš zadatak je da samo ispratimo radnju filma do samog finala i vidimo da li će žgebe i njegove aktivnosti biti sličnije nekim starijim filmovima (aka Damien) ili nekim novijim uzorima. Uglavnom, FirstBorn je britanski horor film, što bi trebalo da znači da poseduje određenu dozu kvaliteta, režiran je od strane izvesnog Nirpala Bhogala ali napisan od strane Seana Hogana (napisao jedan od segmenata zapaženog omnibusa Little Deaths).

Wednesday, February 8, 2017

Beyond the Gates (2016)


Režija: Jackson Stewart
Uloge: Graham Skipper, Chase Williamson, Brea Grant
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt4687358/
Trailer: https://youtu.be/rATNxKg5puE
Pogledajte još: Fender Bender (2016)

Najuspešniji period za horor žanr su svakako 80-te godine prošloga veka pa stoga nimalo ne čudi da se priličan broj novi(ji)h filmova ovog žanra oslanja upravo na tu deceniju, kako idejno, vizuelno, sadržinski tako i po retro feelingu koji poseduju ili makar pokušavaju da revitalizuju. Čak i oni gledaoci filmova strave i užasa koji nisu bili rođeni u to „zlatno doba“ žanra vole i poštuju filmove iz te dekade, razumeju vremensko-tehnološke zakonitosti tog vremena, dok se oni stariji gledaoci sa setom prisećaju svojih dečačkih dana u VHS eri i naslova koji će im zauvek ostati u srcima...

Sunday, February 5, 2017

Dead Story (2017)


Režija: Suneel Tripuraneni
Uloge: Kelsey Deanne, Chase Austin, Melissa Alouf
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt4282872/
Trailer: https://youtu.be/k8oG3qh7q-E
Pogledajte još: The Presence (2010)

Zaista ne znam zašto sam privučen svakojakim ghost horor filmovima iako već u startu znam da su u pitanju nižerazredna ostvarenja autora koji imaju veoma upitan talenat. Valjda je u pitanju moj pasionirani fanatizam ka ukletim kućama, zastrašujućim građevinama i jezivim usamljenostima u pustim nedođijama, šta li, pa ne mogu da odolim bilo kojem filmu na datu ili sličnu temu. No, pitanje na koje još manje znam odgovor je kako takvi filmovi drže prilično visoku ocenu na renomiranim filmskim sajtovima? Jedan od logičnih odgovora je da je u pitanju mali broj ispitanika a da taj broj sadrži nezanemarljiv procenat rodbine aktera ili ljudi koji su bili uključeni u ceo projekat... A možda sam ja ipak veliko zakeralo koje u svemu nađe neku manu, ko bi ga znao :) U svakom slučaju prvi film sa etiketom „2017“ ne vrca od kvaliteta pa predosećam da nam ova filmska godina neće biti dobra...

Srećan nam 5. rođendan!

Da, kao da je juče bilo, ali opis po opis, film po film, novi horor „hit“ po novi horor „hit“ i eto ga već peti rođendan ovog sajta koga svi znate pod imenom „Horor i SF filmovi – opisi filmova koje treba i ne treba da pogledate“. Rad na sajtu je skoro proleteo, gledanje filmova, opisivanje i otkrivanje brojnih zanimljivosti o mnogim filmovima je veoma retko bila obaveza a najčešće zadovoljstvo tako da i u narednom periodu nastavljam sa opisivanjem, doduše nešto sporijim tempom – opis filma na svaka tri dana.

Thursday, February 2, 2017

Fender Bender (2016)


Režija: Mark Pavia
Uloge: Makenzie Vega, Bill Sage, Cassidy Freeman
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt5131906/
Trailer: https://youtu.be/tHsOUeIVwd0
Pogledajte još: Maniac (2012)

Fender Bender je zaista pozitivno iznenađenje i pored svih subjektivno-objektivnih zamerki: iako se filmu može štošta prigovoriti fakat je da za najveći broj propusta autor ovog filma (Mark Pavia) ipak ima izgovor a takođe je i fakat da su mnoge stvari u ovom filmu definitivno iznad proseka ovovekovnih horor ostvarenja. Imajući u vidu i (ne)kvalitet horor produkcije poslednjih sezona (pa čak i desetak poslednjih) može se reći da je Fender Bender jedan od zanimljivijih horor filmova godišta 2015-2016, što istovremeno znači i da je dobar i da je konkurencija slaba, ali moram napomenuti da se za uživanje u njemu ipak moraju poklopiti neke kockice...

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.