Thursday, October 30, 2014

Deliver Us from Evil (2014)


Režija: Scott Derrickson
Uloge: Eric Bana, Édgar Ramírez, Olivia Munn

Deliver Us from Evil je novi horor film režisera Scotta Derricksona koga već dobro znamo po filmovima The Day the Earth Stood Still, The Exorcism of Emily Rose i Sinister. Njegov novi film je paranormalni horor triler, nešto manje atmosferičan od prethodnog ali mnogo komercijalnije upakovan i bolje marketinški propraćen te ne treba sumnjati da će „mnogo kvalitetnije“ poharati box office a zatim nam po starom dobrom običaju sledi i nastavak. Kao i svaki noviji film koji pretenduje da bude „hit“ i Deliver Us from Evil je „snimljen po istinitom događaju“ mada je zaista teško poverovati da se nešto slično zaista i desilo. 

Tuesday, October 28, 2014

The Hidden Face (La cara oculta) (2011)


Režija: Andrés Baiz
Uloge: Quim Gutiérrez, Martina García, Clara Lago
Pogledajte još: The Body (2012)

The Hidden Face je kolumbijski triler film koji dolazi od meni nepoznate ekipe pa ćete ostati uskraćeni za podatke u vezi režisera, scenariste itd. Ono mnogo bitnije je da je u pitanju odličan psihološki triler film sa primesama horora koji preporučujem svima onima koji su se pronašli u ovoj definiciji. Film obrađuje teme koju su bliske svima nama ali na malo nestandardan način koristeći neke urođene ljudske strahove da bi nam jasnije dao sasvim moralnu poruku.

Sunday, October 26, 2014

Hazard Jack (2014)


Režija: David Worth
Uloge: Amanda Maddox, Alison Lani, Kevin James Sporman
Pogledajte još: bilo koji slasher 80-ih

Hazard Jack je klasični primer kako su tehnološki napredak i jeftina filmska oprema uništili horor žanr i šta sve može da izađe iz kamere u rukama netalentovanog autora sa malo novca a puno ambicija. Nekada se, za početak, morao imati dobar scenario pomoću kojeg se obezbedio ugovor za snimanje filma. Danas je dovoljno imati nekoliko hiljadarki zelembaća i otisnuti se u filmsku industriju. Kao podrazumevani horor podžanr nameće se slasher jer je najlakši za osmišljavanje i izvođenje. Ništa lakše od pronalaženja nekoliko sisatih devojaka i par odvratnih mladića koje će neki son-of-a-bitch kasapiti na izolovanim lokacijama. Problem je kada na sisatim devojkama sve počinje i završava se.

Monday, October 20, 2014

Lost Place (2013)


Režija: Thorsten Klein
Uloge: François Goeske, Josefine Preuß, Jytte-Merle Böhrnsen
Pogledajte još: Cabin Fever (2002)

Nekoliko puta sam pokušavao da započnem gledanje ovog filma ali sam svaki put bio sputan tehničkim karakteristikama kopije do koje sam došao. Te audio kodek nije podržan, te video kodek nije kompatibilan sa mojim playerom, ali ja sam stoički istrajavao i pokušavao sa drugim kopijama, sve misleći da je u pitanju neki ako ne toliko kvalitetan onda barem zanimljiv film, prvenstveno privučen njegovim SF omotom i samim nazivom. Možda su loše kopije bile upozorenje sa neba – Lost Place je vrlo slab film u gotovo svim segmentima a njegovo gledanje je pravo treniranje strpljenja.

Thursday, October 16, 2014

The Body (El cuerpo) (2012)


Režija: Oriol Paulo
Uloge: José Coronado, Hugo Silva, Belén Rueda
Pogledajte još: Julia's Eyes (2010)

Na preporuku drage čitateljke Ivane pogledao sam ovaj španski triler film i nimalo se nisam pokajao. U pitanju je film režisera koji je potpisao scenario filma Julia's Eyes a ovaj put se okušava i iza kamere što mu je više nego pošlo za rukom. The Body karakterišu sve dobre stvari koje od jednog mračnog trilera možemo očekivati a to uključuje misteriju, napetost, neočekivanu priču, preokrete, dobru glumu a ovde sve potpomognuto i odličnim tehničkim karakteristikama.

Tuesday, October 14, 2014

The Intruder (Khew ar-khard) (2010)


Režija: Thanadol Nualsuth
Uloge: Akara Amarttayakul, Parichat Asadornteptai, Chaiwat Boonsungnuern
Pogledajte još: King Cobra (1999)

Posle zmija u avionu, zmija u vozu, zmija u gaćama (dobro, ovo nije bilo u horor već u jednom drugom žanru) evo ga i zmije u zgradi. I umesto da se film jednostavno zove Snakes In a Building autori su ga sasvim bezlično krstili The Intruder, dok je na nekim istočnim tržištima poznat pod trash nazivom Revenge of the King Cobra. Raznorazne kritike kažu da je u pitanju film iznad proseka, u matičnoj zemlji (Tajlandu) je svojevremeno bio mnogo hvaljen & gledan ali surova istina je potpuno drugačija: The Intruder je zanimljiv upravo koliko i njegov naslov, dakle, pristojno je dosadan, razvučen, konfuzan, predvidljiv, nestrašan i apsolutno suvišan.

Saturday, October 11, 2014

Razorback (1984)


Režija: Russell Mulcahy
Uloge: Gregory Harrison, Arkie Whiteley, Bill Kerr
Pogledajte još: Pig Hunt (2008)

Zvanično razorback je „poludivlja svinja, koja se najčešće viđa na jugu Amerike, sa zadnjim delom formiranim u visoku i usku grbu“. Termin se raširio i drugim podnebljima engleskog govornog područja a u ovom australijskom filmu razorback je jedan ogromni vepar koji terorizira slabo naseljene predele Australije, otimajući i proždirući ljude bez obzira na starost ili pol. Film sam u VHS eri gledao dosta puta (ne samo zahvaljujući malom izboru hororaca u lokalnom video klubu), ali sam ga onda sasvim smetnuo sa uma i tek pri nedavnom gledanju se prisetio zbog čega mi je svojevremeno bio omiljen.

Wednesday, October 8, 2014

Scorned (2013)


Režija: Mark Jones
Uloge: AnnaLynne McCord, Viva Bianca, Billy Zane
Pogledajte još: Misery (1990)

AnnaLynne McCord se baš pretplatila na uloge bolesnica. Istina, u Scorned nije toliko sick kao u Excision ali bih ipak izbegao druženje sa njom i njoj sličnim devojkama. Scorned je najlakše opisati kao psihološki triler sa horor elementima. On eksploatiše postavku gde muški talac biva maltretiran od strane poremećene žene, tako da je Scorned najlakše uporediti sa Misery, iz koga neskriveno crpi i brojne ideje i scene gde je nemaštovitost prikrivena citatima i posvetama. Film je režirao Mark Jones a dotični je poznat po serijalu Leprechaun koji nisam pogledao ali bih možda i mogao.

Monday, October 6, 2014

Dead Snow 2: Red vs. Dead (2014)


Režija: Tommy Wirkola
Uloge: Vegar Hoel, Ørjan Gamst, Martin Starr
Pogledajte još: Dead Snow (2009)

Dead Snow je svakako jedna od boljih horor komedija ovog veka pa se nadam da će prerasti u serijal. Ukoliko već gledamo gomilu besmislenih horor serijala u kojima se ne zna ko pije a ko plaća zbog brojnih prequela, sequeal, rebota i ostalog ceđenja isceđene filmske drenovine ne vidim zašto Dead Snow ne bi postao najmanje trilogija ako ne i nešto duže (najava ovoga postoji na kraju filma). Ovo kažem jer je Dead Snow 2: Red vs. Dead odličan film, čak i bolji od originala, što je danas prava retkost u filmskoj industriji. Po kvalitetu, ali i ne samo po tome, Dead Snow 2 dosta liči na Evil Dead 2 što je najbolja preporuka za potencijalne gledaoce.

Saturday, October 4, 2014

The House at the End of Time (La casa del fin de los tiempos) (2013)


Režija: Alejandro Hidalgo
Uloge: Rosmel Bustamante, Adriana Calzadilla, Simona Chirinos

Nisam siguran da sam do sada gledao neki venecuelanski horor film ali evo prilike i za to. The House at the End of Time je zapravo triler suspense film sa primesama horora i znatno izraženim dramskim momentima. Zato ukoliko ste alergični na sporo odvijanje priče bolje na vreme odustanite od gledanja. Oni drugi, koji odledaju film, biće nagrađeni odličnim tehničkim karakteristikama, dobrom glumom, neobično skrojeno pričom, prosečnim scenarijem, već viđenim obrtima i prevelikom dozom emocija na granici patetike.

Thursday, October 2, 2014

Dead Silence (2007)


Režija: James Wan
Uloge: Ryan Kwanten, Amber Valletta, Donnie Wahlberg
Pogledajte još: The Tall Man (2012)

Dead Silence ne treba posebno predstavljati jer većina ljubitelja horora već zna o čemu se radi. Za one malobrojne koji ne znaju – u pitanju je film eminentnog Jamesa Wana koji je snimio između Saw i Death Sentence, skupa sa svojim stalnim scenaristom Leighom Whannellom. Film je zvanično smešten u supernatural psychological horror žanr a ja bih dodao da je u pitanju prava horor misterija, izuzetno vizuelno upečatljiva, vrlo atmosferična i snimljena u retro fazonu koji, nažalost, u nekoliko navrata biva narušen zbog kompjuterskih animacija. Ništa više od toga ali definitivno vredno gledanja.

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.