Tuesday, September 30, 2014

The Cloth (2013)


Režija: Justin Price
Uloge: Kyler Willett, Rachele Brooke Smith, Lassiter Holmes
Pogledajte još: Drag Me To Hell (2009)

Jedno vreme sam izbegavao gledanje ovog filma ubeđen da je u pitanju još jedan generički niskobudžetni film o egzorcizmu, o popu koji deklamuje stihove iz Biblije, devojci koja muškim glasom bogohuli i tako dalje, i tako dalje. Sličnih filmova poslednjih godina ima na tone ali The Cloth ide i korak dalje: mnogo je užasniji nego što sam očekivao. Da mogu kojim slučajem da kontaktiram autora ovog filma iskreno bih ga pitao kojoj publici je ovo namenjeno. Tema egzorcizma je uvek zanimljiva određenom bogobojažljivom delu publike ali ako se u takvu priču umešaju Sveti Borci protiv Zla pod vođstvom glavnog Popa® koji dezintegrišu zaposednute onda takva priča automatski gubi svaku dozu ozbiljnosti. Exorcism meets Moćni rendžeri meets SyFy special effects nije formula čak ni za minimalni uspeh.

Sunday, September 28, 2014

Summoned (2013)


Režija: Peter Sullivan
Uloge: Ashley Scott, Bailey Chase, James Hong
Pogledajte još: The First Power (1990)

Volim da gledam trilere sa horor elementima. Nakon ovog emotivnog priznanja red je da kažem da Summoned ipak nije film kakav je mogao da bude i kakav sam očekivao da će biti, dakle nije čak ni prosečno dobar horor triler. Režiser ovog filma mi nije poznat, omot može nekoga da privuče dok će još više ljudi odbiti, pogotovo ukoliko nisu ljubitelji Cube Gooding Jr. Ovo poslednje je posebna priča: poput skoro opisanog filma sa Danny Trejom i Summoned je podmuklo prevario gledaoce stavljajući na omot i prvo mesto castinga poznatu osobu koja igra tek epizodnu ulogu u filmu. Onaj ko ne voli dotičnog glumca biće veoma zadovoljan dok će njegovi fanovi biti razočarani jer se on pojavljuje u tek 5-6 scena.

Friday, September 26, 2014

Speak No Evil (2013)


Režija: Roze
Uloge: Greg Bronson, Annalise Cavender, Elisabeth Cavender
Pogledajte još: The Plague (2006)

Baš nemam sreće sa filmovima poslednjih dana. 'Ajde što mi pod oko dolaze gotovo odreda slabi filmovi (glu „čuda“ – skoro svi su novije produkcije) nego su još i religiozne gluposti koji guše i gnjave svojom „ozbiljnošću“. The Appearing sam nekako i podneo pre svega zbog ambijenta u kojem se dešava i nekih likova a Speak No Evil nikako. Sve je stvar filmskog ukusa i onogo što jedan gledalac očekuje od filma, pa tako još jednom čitam hvalospeve posvećene ovom filmu na stranim filmskim blogovima i još jednom se spremam da film okitim gotovo najnižom ocenom. A evo i zašto...

Wednesday, September 24, 2014

Animal (2014)


Režija: Brett Simmons
Uloge: Joey Lauren Adams, Elizabeth Gillies, Paul Iacono
Pogledajte još: Nailbiter (2012)

Od režisera filmova Husk i The Monkey's Paw stiže nam film „originalne“ radnje i još „originalnijeg“ naslova. Film je snimljen u Chiller produkciji što znači da maksimalno možete očekivati tek prosečan film, iliti tek nešto malo bolje produciraniji od nekog SyFy filma. Animal je definitivno najslabiji film Bretta Simmonsa ali to nije njegova krivica; glavni problem ovog filma je njegov scenario koji je užasno prežvakan i hiljadu puta viđen. Kao da su se pisci dotičnog trudili da nijedna scena ne odiše ni minimalnom originalnošću i kao da su bili primorani da u svoj rad ubace svaki mogući kliše koji postoje u horor žanru.

Friday, September 19, 2014

ABCs of Death 2 (2014)


Režija: Vincenzo Natali, Larry Fessenden, Alejandro Brugués i 28 drugih
Pogledajte još: ABCs of Death (2012)

I pored zanimljivo osmišljenog koncepta ABCs of Death mi se nije previše svideo. Bilo je tu svega i svačega (baš kao u nekoj kanti za đubre u koju su ubacivani restlovi horor tematike) a najmanje je bilo kvaliteta i samog horora. Idući dalje po ABC kantama za đubre došli smo do ABCs of Death 2 a tu ima još manje ukusnog materijala nego u prethodniku. Budući da preko 90% režisera u ovom filmu sačinjavaju debitanti koji su prošli nekakav konkurs možemo samo misliti kakvi nas dugometražni „horori“ očekuju narednih godina i kakvoj gnjavaži, glupostima i found footageima ćemo biti prepušteni. Sve se nešto plašim da će za neke buduće horore i ocena 4 biti nedostižni ideal. Nego, da pređemo na poduži opis ovog podužeg filma.

Monday, September 15, 2014

Blood Glacier (Blutgletscher) (2013)


Režija: Marvin Kren
Uloge: Gerhard Liebmann, Edita Malovcic, Brigitte Kren
Pogledajte još: The Thaw (2009)

I Austrijanci horor konja za trku imadu. Blood Glacier (poznat još pod nazivima Blutgletscher, Glazius i The Station) sigurno nije najkvalitetniji a ni najoriginalniji po svojoj priči i izvedbi ali ljubiteljima ovakve tematike može da pruži zanimljivih sat ipo. Režiju ovog filma je odradio Marvin Kren, koji je najpoznatiji po filmu Rammbock – Berlin Undead (koji će biti opisan na ovim stranicama) i po budućem hitu ABCs of Death 2, gde je režirao jedan segmentić. Iako je u matičnoj zemlji Blood Glacier dobio brojne nagrade u ostatku sveta se nije baš proslavio. Brojni recezenti mu prigovaraju da je neuspela niskobudžetna kopija The Thinga, što jeste tačno, ali smo tokom godina gledali i mnogo neuspelije i niskobudžetnije kopije legendarnog filma.

Saturday, September 13, 2014

The Appearing (2014)


Režija: Daric Gates
Uloge: Will Wallace, Emily Brooks, Don Swayze
Pogledajte još: Devil's Due (2014)

Od filma naziva The Appearing zaista nisam očekivao bogzna šta a dobio sam još manje od toga. Verovatno jedine stvari koje su u ovom filmskom zlodelu zanimljive su brat pokojnog Patricka Swayzija u ulozi šerifa i lokacija na kojoj je snimano nekoliko scena. Ne znam na koji način ali autori ovog indie filma su dobili dozvolu da nekoliko scena snime u Psycho kući koja se pojavljivala u originalnom Hitchcockovom filmu. Verovatno je za ovo utrošen gotovo kompletan budžet pa za neki bolji scenario, kvalitetniju režiju i kasting nije bilo novaca.

Thursday, September 11, 2014

Case 39 (2009)


Režija: Christian Alvart
Uloge: Renée Zellweger, Jodelle Ferland, Ian McShane
Pogledajte još: Orphan (2009)

Drugi film koji mi je preporučio cenjeni čitalac Lazar je Case 39 (sledeći će biti opisan Dead Silence). Case 39 je paranormalni triler horor film u režiji Christiana Alvarta (nakon ovog režirao je nedobri Pandorum) i po scenariju Raya Wrighta (Pulse, The Crazies). Ukoliko se pitate šta je to Slučaj 39 odgovor je vrlo jednostavan: prvi sledeći slučaj nakon Slučaja 38 koji je dobila da odradi radnica centra za socijalni rad Emily (Renée Zellweger). Iako je na stolu imala hrpu nerešenih slučajeva nešto ju je privuklo upravo 39-om slučaju a evo i šta...

Tuesday, September 9, 2014

The Boogey Man (1980)


Režija: Ulli Lommel
Uloge: Suzanna Love, John Carradine, Ron James

Iako postoje tri dela filma The Boogey Man (ili The Boogeyman) njih ne treba mešati sa mnogo poznatijom nepovezanom istoimenom trilogijom koja je snimljena od 2005. do 2008. godine. The Boogey Man 1980 je paranormalni slasher film snimljen od strane režisera Ulli Lommela i sa njegovom tadašnjom suprugom Suzannom Love u glavnoj ulozi. Početak filma prikazuje davnu tragediju kada brat i sestra, Willy i Lacey, bivaju maltretirani od strane ljubavnika njihove majke. Dečak nakon jednog mučenja uzima nož i u FPS sceni ubija ljubavnika na zaprepašćenje svoje majke, dok sestrica sve to gleda u odrazu ogledala.

Saturday, September 6, 2014

Cry_Wolf (2005)


Režija: Jeff Wadlow
Uloge: Julian Morris, Lindy Booth, Jon Bon Jovi
Pogledajte još: Scream (1996)

Za one koji ne znaju izraz „cry wolf“ je ništa drugo do bajka koja postoji i u našim krajevima a označava lažnu uzbunu. Legenda kaže da je dečak pastir više puta lažno uzbunjivao stanovnike sela povicima da ga napada vuk. Kada ga je vuk jednog dana zaista i napao niko nije hteo da mu pomogne misleći da se dečak opet zevzeči. Dečak bejaše pojeden od vuka a mi dobismo američki triler horor pod nazivom Cry_Wolf gde donja crta u naslovu jasno daje do znanja da se zevzečenje sada preselilo sa ovaca na internet i društvene mreže. No, kako bilo da bilo, vremena su se promenila ali vukovi i dalje nisu; spremite se na napetu i misterioznu priču punu leševa i preokreta.

Thursday, September 4, 2014

Attack of the Beast Creatures (Hell Island) (1985)


Režija: Michael Stanley
Uloge: Robert Nolfi, Julia Rust, Robert Lengyel
Pogledajte još: Trilogy of Terror (1975)

Dok prosečnom gledaocu horor filmovi Š kategorije nisu ni najmanje zanimljivi ima onih koji naprosto uživaju u njihovom gledanju i gutaju svaki filmski uradak koji je neka ekipa prijatelja uspela da snimi pozajmljenom kamerom i uz pomoć glumaca amatera. Takve filmove je dosta teško oceniti jer zavisno od afiniteta gledaoca snimljeno (ne)delo može da dobije bukvalno svaku ocenu od 1 do 10. Situacija je takva i sa Attack of the Beast Creatures; dok ima onih koji se bezbroj puta oduševljavaju ovim filmom i iznova ga gledaju sa uvek istim zadovoljstvom garantujem da ga većina casual gledalaca neće moći pogledati do kraja.

Tuesday, September 2, 2014

Beneath (2013)


Režija: Ben Ketai
Uloge: Kelly Noonan, Jeff Fahey, Joey Kern
Pogledajte još: Descent (2005)

Ovaj put „ispod“ se krije nešto mnogo ozbiljnije nego prethodnog puta, što je i logično jer se mnogo toga zanimljivijeg može naći kopajući pod zemljom nego pod vodom. Nakon najava da je ovo dostojni naslednik odličnog Descenta očekivao sam ipak mnogo efektniji film iako Beneath svakako nije za bacanje (ali ni za uzdizanje). U pitanju je kvazi-realni horor film baziran na istinitom događaju i nestanku nekakvih 19 rudara za koje se priča da su izludeli i pobili se međusobno. Skoro vek nakon toga rudarska ekipa u kafani slavi skori odlazak u penziju jednog od njih a ne treba podsećati da u američkim filmovima policajci koji su tik od penzije najčešće veoma brzo gube život na dužnosti ne dočekavši mirovinu.

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.