Saturday, September 6, 2014

Cry_Wolf (2005)


Režija: Jeff Wadlow
Uloge: Julian Morris, Lindy Booth, Jon Bon Jovi
Pogledajte još: Scream (1996)

Za one koji ne znaju izraz „cry wolf“ je ništa drugo do bajka koja postoji i u našim krajevima a označava lažnu uzbunu. Legenda kaže da je dečak pastir više puta lažno uzbunjivao stanovnike sela povicima da ga napada vuk. Kada ga je vuk jednog dana zaista i napao niko nije hteo da mu pomogne misleći da se dečak opet zevzeči. Dečak bejaše pojeden od vuka a mi dobismo američki triler horor pod nazivom Cry_Wolf gde donja crta u naslovu jasno daje do znanja da se zevzečenje sada preselilo sa ovaca na internet i društvene mreže. No, kako bilo da bilo, vremena su se promenila ali vukovi i dalje nisu; spremite se na napetu i misterioznu priču punu leševa i preokreta.


Owen Matthews dolazi u novu školu i internat budući da je iz prehodne izbačen. Bogati otac mu pronalazi novu školsku ustanovu gde će njegov sin nastaviti školovanje a i ostali tinejdžeri koji pohađaju školu su sličnog socijalnog nivoa. Owen odmah primećuje lepu crvenokosu devojku koja ga zavodi a on pokušava da se nametne njoj ali i njenom društvu što nikada nije lako a posebno ne kod razmažene bogataške dece. Klinci van nastave ne znaju šta će od sebe pa se noćom okupljaju u crkvi i pred oltarom igraju neku igru koja podseća na truth or dare ali sva njena pravila nisam uspeo da pohvatam, što i nije toliko bitno. Ono što je bitno je da se nedaleko od ove ustanove desilo ubistvo gde je jedna devojka ubijena u šumi. Klinci odlučuju da iskoriste to ubistvo i da izmisle serijskog ubicu kome je ta devojka navodno samo prva u nizu. Oni osmišljavaju ceo scenario, načine ubijanja svakoga od njih i outfit ubice pa to plasiraju preko messengera na sve laptopove i školske kompjutere. Vest se širi brzinom svetlosti, gotovo svi koji je pročitaju poveruju u pročitano ali problem nastaje kada se zaista pojavi ubica Vuk i počne da ubija klince upravo onim redosledom i na upravo onaj način kako su to oni i osmislili.


Cry_Wolf je triler horor film koji možda nema najoriginalniju radnju ali svojom nepredvidljivošću može da drži gledaoca prikovanog do samog finala. Neizvesnost u filmu raste kako se broj Owenovih „prijatelja“ smanjuje a potencijalni pravi ubica može biti bilo ko, počevši od onih koji su prvi nestali, preko sumnjivog profesora (igra ga Jon Bon Jovi) pa do glavnog lika ili nekog sasvim trećeg i neočekivanog. Film poseduje neke slasher momente ali je akcenat na twistovima i na poruci o prijateljstvu koju film jasno daje. Ubistva su prikazana zamaskirano ili se uopšte ne vide pa tako ljubitelji horora ovde nemaju mnogo toga krvavog da vide. Međutim, ljubitelji horor trilera koji vole filmove pune preokreta mogu da pronađu u Cry_Wolf dovoljno toga zanimljivog. Neki od preokreta su neočekivaniji od onih drugih ali uzevši sve u obzir scenario jeste zadovoljavajući, posebno za one koji ukapiraju pravila famozne igre koja je ulaznica za bogataško društvance. Na odnose tinejdžera se nije trošilo mnogo vremena, što je dobro. Nema mnogo usputnog pametovanja, patetike, tinejdžerskih ljubavisanja i svega drugoga što odvlači pažnju sa glavne priče.


Ono što se nije moglo izbeći je klasična pojava 30-godišnjaka u ulogama srednjoškolaca ali su one starije glumice dobro make-upovane i prilično lepe (Dodger i Mercedes) pa možemo preći i preko ovog „problema“ filma. Možda se mogla izbeći sterilnost u nekim dijalozima jer zaista ne verujem da klinci govore na taj način i tim jezikom pa makar bili Amerikanci i buržuji. Ukoliko ne zahtevate 100%-tnu uverljivost od kastinga u nekom filmu sve će biti u redu a možda ni ne treba zahtevati suviše veliku realnost od jednog teen horor triler filma koji prvenstveno služi zabavi. Osim radnje posebno pohvaljujem režiju koja je dinamična i nadahnuta, čak bih rekao i moderna jer se koriste raznorazni moderni efekti za prelazak između scena i za obogaćivanje istih. Režiser filma je dobio nagradu od milion dolara na nekom festivalu i novac uložio u ovaj film (verovatno je veći deo budžeta otišao gospodinu Bon Joviu). Film je uspeo da 15-struko vrati uloženo što je rezultiralo režiserovim angažovanjem u mnogo skupljim filmovima, ali nažalost ne u horor žanru.


Cry_Wolf je zanimljiv i neizvestan film koji će prijati svima koji vole misteriju i preokrete. S druge strane, oni koji u tinejdžerskom horor filmu više cene ubistva, krvave efekte ili scene golotinje bolje da preskoče ovaj film jer pomenutih stvari ovde gotovo da i nema. Ukoliko tražite triler sa horor elementima Cry_Wolf može da bude zgodan za gledanje. Za mene je on bio pozitivno iznenađenje jer sam po omotu očekivao neki mnogo osrednjiji film.

+ intrigantna i misteriozna priča
+ neočekivani preokreti
+ lepe glumice i zadovoljavajući kasting
+ režija i montaža
— delovi scenarija i nesimpatični likovi


 Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment