Saturday, May 9, 2015

New Nightmare (1994)



Režija: Wes Craven
Uloge: Heather Langenkamp, Robert Englund, Jeff Davis

New Nightmare, iliti punim imenom Wes Craven's New Nightmare, je meta-slasher horor film kojim se slavni režiser vratio na „mesto zločina“ a ujedno i obeležio desetogodišnjicu od snimanja jednog od najboljih horor filmova svih vremena. Osnova za ovaj film je pronađena u odbačenom prvobitnom Cravenovom scenariju za Dream Warriors a ono što je definitivno prelomilo producente je potpuno drugačiji Freddy koji je mnogo mračniji, manje zabavniji i komičniji. Verovatno su ondašnji producenti ovaj put bili u pravu: čak i u mnogo drugačijim 90-im, čak i pored opšte naklonosti kritike New Nightmare je doživeo gotovo fijasko na bioskopskim blagajnama. Šta bi se desilo da se pojavio 1987. godine veliko je pitanje ali se ogromni flop nameće kao najizvesniji ishod.


Iako je ovo sedmi deo franšize zapravo se može posmatrati i kao drugi deo serijala jer se praktično nastavlja na čuveni prvenac a gotovo u potpunosti zanemaruje nekolicinu ne-Cravenovih prethodnika. New Nightmare prati likove koje smo posmatrali u A Nightmare On Elm Street iz 1984. godine, zapravo – ne baš likove već glumce koji ovde glume sami sebe. Dakle, film iz 1984. godine je bio samo film a New Nightmare je realnost u kojoj žive Heather Langenkamp koja je onomad glumila Nancy, Robert Englund koji je oživeo Freddyja Kruegera, John Saxon koji se pojavio u ulozi Nancynog oca i mnogi drugi. Da bi sve bilo mnogo realnije vidimo i HQ New Line Cineme ali i samog Wes Cravena u ulozi samoga sebe. U centru pažnje je Heather Langenkamp koja živi sa sinom i suprugom i velikom zdanju. Film počinje time što Heather dobija brojne uznemirujuće telefonske pozive a njen klinac noćne more u kojima vidi čudovište sa kandžama. Heather odbija da se bilo kome poveri jer i samo pominjanje da je proganja lik iz njenih filmova neće zvučati previše ubedljivo.


New Nightmare je zamišljen kao finale serijala. Zbog toga priča govori o mnogo realnijem Freddyju koji je kao prastaro zlo živeo u svojim filmovima dok su oni trajali. Kada se serijal završio (filmom Freddy's Dead: The Final Nightmare) zlo je pušteno iz boce, na slobodu i u realnost. Budući da se zlo već odomaćilo u liku Freddyja Kruegera ono odlučuje da se obračuna sa likovima koji su mu nanosili zlo na filmskom platnu. Čitava meta-papazjanija koju posmatramo u ovom filmu, i gde nije jasno povučena granica između filmskog i realnog sveta, zna da povremeno guši gledaoca ne dajući mu jasna pravila igre koju posmatra i, možda još važnije - koja je poenta čitavih događaja. Freddy napada Heather tamo gde je najranjivija, dakle preko sina, ali kompletan deo filma koji se odvija oko mališana više liči na neki exorcist horor nego na Noćnu Moru U Ulici Brestova. Ovaj serijal bi trebao da ima ženske osobe adolescentske dobi u glavnim ulogama jer svi znamo da se klincu ništa ne može dogoditi već isključivo osobama oko njega.


Ovaj film je na pola puta između ANOES i Scream. S jedne strane imamo vrlo dobru atmosferu koja kao da je preneta iz originalnog filma, poznate i dobre likove, odlične lokacije i vrhunsku muzičku podlogu a sa druge strane nešto neodgovarajućeg humora, parodiju horor žanra, previše samo-citiranja i hvalisanja kao i pretencioznih, nelogičnih događaja. Craven ni ovaj put nije propustio priliku da nam kaže kako je samo prvi deo serijala bio onaj pravi, kao da mi to već ne znamo, ali ni da izreklamira svoj stari film nepotrebnim TV sekvencama. Tu je i nekoliko ubistava koja su istovetna onima iz starog filma ali i inferiornija u svakom pogledu. I pored vrlo dobre atmosfere film ni za trenutak ne uspeva biti strašan; ima tu nekoliko napetih scena i nekoliko vizuelno dobro odrađenih, posebno u finalu. U nekoliko navrata su vidljive nedopustivo jeftine animacije a i ceo izgled Freddyja je suviše gumen, plastičan i ojeftin. Za mene je ovo najslabije vizuelno izdanje Kruegera u svih sedam dotadašnjih delova serijala i sasvim nepotreban drugačiji make-up ali i drugačiji dizajn sečiva koja su u nekom hi-tech fazonu.


New Nightmare je film kontrasta, film koji je loše izbalansiran i suviše razvodnjen u nekim delovima. Na papiru je ova ideja imala potencijala ali ovako realizovana je užasno izgrađena, pretenciozna, konfuzna i besmislena. Film pokušava da funkcioniše na mnogim nivoima, da bude suviše pametan, da nam prikaže film u filmu i film o filmu, da izbriše granice realnosti i dela i pruži neko novo, do tada neviđeno iskustvo po ljubitelje serijala. Čitajući brojne ocene ovog filma dalo bi se zaključiti da se mnogima ovo svidelo, čim ga trpaju na visoko mesto top liste svih Nihtmare delova, često i iznad prvenca. Mene ovaj film nije dojmio; on jeste originalan i potpuno drugačiji od svih dotadašnjih delova ali je i najmanje zanimljiv za gledanje. Ne samo zbog iste godine pojavljivanja ovaj film mnogo liči na Texas Chainsaw Massacre: The Next Generation, još jedan neuspeli eksperiment koji je gotovo dotukao jedan drugi popularni horor serijal.

+ gotovo kompletna glumačka postava iz prvog nastavka
+ vrlo dobra atmosfera, odlična muzika i lokacije...
— ...ali vrlo malo horora; Freddyjava maska je loša
— konfuzna i pretenciozna nonsens priča puna referenci
— razvodnjeni delovi; završetak; deja-vu scene


 Ocena: 4 /10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

2 comments:

  1. Meni se bas svidja film dao bih mu 8. Zasto ne opises friday the 13th, nisam gledao jer mi deluje glupo, al me zanima i tudje misljenje

    ReplyDelete
  2. Friday the 13th deluje glupo ? hahahha jedan od najboljih slasheri 80's

    ReplyDelete