Monday, May 18, 2015

From the Dark (2014)


Režija: Conor McMahon
Uloge: Niamh Algar, Stephen Cromwell, Ged Murray
Pogledajte još: In Fear (2013)

Od režisera filma Stitches stiže film „maštovitog” naziva From the Dark. Umesto nadahnutog, maštovitog i brutalnog klovn-slashera dobili smo mračni road-horor pomešan sa home-invasionom što je svakako korak unazad pa je i krajnja ocena filma u skladu sa tim. Ako ništa drugo režiser filma se trudi da bude raznovrstan: nakon debija sa zombi filmom Dead Meat, usledila je gore pomunuta slasher komedija a sada nam dolazi sa napetim vampir trilerom. Sledeće ima da snimi ghost dramu, paranormalnu akciju, found footage mjuzikl ili demonski ljubić, nema dalje.


Zaplet ovog filma je vrlo jednostavan: jedan par se našao u pogrešno vreme na pogrešnom mestu. Nešto pre nego što se dotični par našao na tom pogrešnom mestu na tom mestu je jedan čova sasvim slučajno uradio nešto što nije smeo da uradi. On je, tokom iskopavanja nekakvog ćumura, uklonio iz zemlje glogov kočić ni ne sanjajući da je na taj način probudio iz vekovnog sna famoznog vampira. Sudbina je htela da se baš isto veče na istom mestu nađe sveže probuđeni vampir i naši mladi junaci koji su se mercedesom uputili kroz blatnjave predele Irske a putešestvije završili već u prvoj blatnjavoj kaljuzi. Tražeći pomoć koja bi ih izbukla iz blata dovodi ih upravo u kuću čiče koji je iskopao vampira a koji je sada i sam vampir. Film se od ovog trenutka kompletno odigrava u kući, okućnici u propratnim objektima izolovane lokacije koja se nalazi u sred nedođije (pogodite da li tu ima signala mobilne telefonije).


No, veći problem za film od same lokacije je to što se on odigrava tokom jedne noći, što će reći da se gotovo kompletno odigrava po mraku. Igra oko svetla je ključna za ovaj film jer jedino oružje protiv pomahnitalog vampira jeste - svetlo. Umesto borbi za oružje, zaklon ili nešto četvrto većina napetosti i duela u From the Dark se odigrava za upaljače, šibice, stone lampe, baklje ili farove prevoznih sredstava. Kada se jednom nađe na udaru bilo kakve svetlosti vampiri doživljavaju jedini ali odlični specijalni efekat u filmu: skamene se, a samo jedan dodir ih u trenutku pretvara u pesak. Ostatak efekata je prilično slab a uz to i vrlo sakriven. Vampira gotovo ni ne možemo videti na svetlu već gotovo isključivo kao senku. Ono malo scena gde se dotični vidi primetno su animirane, brze i nejasne.


From the Dark spada u onu grupu filmova gde je muškarac šonja a umiljata devojka usled sleda događaja postaje razbesnela heroina osvetnica koja ne preza ni od čega i znalački koristi sve prednosti lokacije i sva priručna oružja da se bori protiv zla koje ju je spopalo. Ovaj film ne koristi do maksimuma ono što je bilo na raspolaganju; heroina u ovom filmu jeste lepuškasta ali nije najharizmatičnija, dok je njen momak šonja na kvadrat koga nijedna slučajna koincidencija te noći nije mimoišla. Uz sve to, dodatni problem su tradicionalno nerezonske odluke likova ali nešto slično je neizbežno da bi se film odvijao na jednoj lokaciji. Dobre strane filma su uvodne lokacije iz prostog razloga jer su predeli Irske kao stvoreni za jedan horor film. Gledalac će uživati u svakom malobrojnom kadru Irske po danu dok će po padanju noći biti nagrađen ponekim napetim scenama i sa nešto atmosfere.


Ne može se baš reći da je From the Dark loš film. Više od toga se može reći da je neoriginalan i sa ne preterano atraktivnim izgledom. Gotovo sve što možete videti u ovom filmu ste videli u nekom girl-avenger filmu a sličnih se u poslednje vreme pojavilo nekoliko. From the Dark preporučujem isključivo pasioniranim fanovima vampira dok svi ostali prvo treba da pogledaju trailer.

+ napetost, izgled vampira, jedan efekat
+ odlični lokaliteti Irske...
— ...ali je gro filma u mraku
— neoriginalnost
— glavna glumica je mogla biti harizmatičnija


 Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment