Sunday, May 17, 2015

Die Schlangengrube und das Pendel (The Torture Chamber of Dr. Sadism) (1967)


Režija: Harald Reinl
Uloge: Lex Barker, Karin Dor, Christopher Lee
Pogledajte još: Crypt of the Vampire (1964)

Odavno nisam gledao neki horor film sa toliko varijanti naslova. Osim pod originalnim nemačkim naslovom Die Schlangengrube und das Pendel najčešće je u opticaju pod imenom The Torture Chamber of Dr. Sadism, ali se može naći i pod imenima The Snake Pit and the Pendulum, The Castle of the Walking Dead, The Torture Room, Blood of the Virgins, The Blood Demon ili jednostavno Pendulum, The Snake Pit ili Torture Chamber. Mnogo važnije od toga da film nosi desetak imena (zavisno od tržišta i vremena reizdavanja) je da je u pitanju vrlo zanimljiv film prvenstveno po svom izgledu i scenografiji. Ljubitelji katakombi, zamkova, grobnica, srednjevekovnih sprava za mučenje i karakterističnih setupa 60-ih - ovo je vaših 80 minuta!


Radnja filma je smeštena u XVIII vek i dešava se na nepoznatoj lokaciji (po wikipediji najverovatnije u Nemačkoj). Radnja se labavo oslanja na kratku priču E. A. Poea The Pit and the Pendulum i govori o grofu Reguli koji je ubio dvanaest devica kako bi uz pomoć njihove krvi sebi obezbedio večan život. Grofa hapse i pogubljuju na bizaran načim čerečenjem, sprečivši ga tako da ubije i trinaestu devicu, što je neophodan broj za obezbeđivanje besmrtnosti. Trideset pet godina kasnije grof vaskrsava i želi da dovrši svoj cilj ali i da se osveti onima koji su ga onomad pogubili. Iako misle da su sasvim slučajno stigli u zamak grofa Regule sin sudije koji je osudio grofa na smrt i devojka koja je predviđena da bude trinaesta žrtva su tu vrlo planski, radi ispunjenja grofovih ciljeva i osvete.


The Torture Chamber of Dr. Sadism sadrži nešto naivniju priču i teatralniju glumu i pored iskusnije i poznatije glumačke postave. Lik grofa Regule je markantan, samim tim što ga igra legenda kao što je Christopher Lee, dok je ostatak postavke tek prosečan i ne previše ubedljiv. No, The Torture Chamber of Dr. Sadism srećom briljira na jednom drugom planu a to je kompletan vizuelni izgled. Počevši od uvodnih kadrova koji se dešavaju u zatvoru i tokom pogubljenja grofa, preko kadrova jezivog seoceta i zastrašujućih šuma koje okružuju zamak pa sve do dominantnih scena koje se odvijaju u samom zamku - ovaj film je pravi melem za horor oči. Scenografi su ovde pustili mašti na volju a verovatno i dobro isisali tadašnji budžet, pa tako ovaj film sadrži obilje scena koje predstavljaju pravu definiciju gotik horora 60-ih.


Gotovo da ne prođe ni nekoliko minuta a da gledalac ne bude počašćen nekim strašnim uskim hodnikom, krupnim kadrom pacova ili lešinara nad nečijim ostacima, ambijentom famozne labaratorije, scenom pobijenih devica ili telima povešanim duž cele šume. Posebna poslastica su raznorazne srednjevekovne sprave za mučenje i opake zamke na koje nailaze naši likovi dok pokušavaju da pobegnu od krvoločnog i istrajnog grofa. Film je ipak manje napet nego što bi bio prosečan današnji film, naprosto zato jer su filmovi tog vremena bili dosta predvidljivi. Tako već po završenoj prvoj trećini sasvim sigurno možete zaključiti kako će se sve završiti ali to nikako ne smeta da se film pažljivo odgleda do kraja. Ukoliko kao i ja dođete do ne baš najkvalitetnije kopije filma bićete „počašćeni” i blurovanom fotografijom koja stvara sasvim odgovarajući feeling VHS trake. Još samo nedostaje karakteristični žuti titl na crnoj pozadini.


Odličan vizuelni izgled filma je pomalo u suprotnosti sa ne toliko ubedljivom pričom ali bez obzira na to fanovi gotik horora bi ovo morali pogledati. Mlađim gledaocima bi ovaj film mogao biti čas istorije, da vide kako se nekada snimao film, sa bogatom scenografijom a bez antipatičnih klinaca i jeftinih animacija. Posle gledanja ovog filma svakako ostaje žal jer se danas slični filmovi ne snimaju.

+ odličan izgled filma
+ zavidna atmosfera
+ maštovite zamke i sprave
— neubedljivi likovi
— mestimično naivna priča


 Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment