Wednesday, October 28, 2015

Blood Rage (Nightmare at Shadow Woods) (1987)


Režija: John Grissmer
Uloge: Louise Lasser, Mark Soper, Marianne Kanter
Pogledajte još: Home Sweet Home(1981)

Čitateljka ovog bloga Nadica, koja je definitivno slasher fan, je predložila još jedan zanimljiv i zaboravljen slasher horor iz 80-ih godina prošlog veka. Ovaj film je snimljen još 1983. godine ali je u komercijalnu distribuciju pušten, i to u cenzurisanoj verziji, tek 1987. godine pod nazivom Nightmare at Shadow Woods da bi iste godine uncut verzija dobila naziv Blood Rage. Ukoliko ikako možete pogledajte drugu verziju; film sadrži toliko scena ubistava i kasapljenja da gledanje bilo kakve osakaćene verzije bukvalno nema nikakvog smisla.


Problem po gledaoce sa ovih prostora može biti to što se film dosta teško pronalazi. Iako je zvanično dokumentovano da Blood Rage postoji u Blu-ray verziji većina gledalaca će jedino doći do Youtube snimka koji je zapravo VHS rip. Starije gledaoce će ovo mutnjikavo „četvrtasto” iskustvo veoma brzo podsetiti na tinejdžerske VHS dane ali cenim da će tehnički uslovi biti prepreka mlađim gledaocima. Slike koje stoje uz ovaj opis su iščupane iz cenzurisane Nightmare at Shadow Woods verzije zbog boljeg kvaliteta.


Priča kreće pre deset godina kada se dva brata blizanca, Todd i Terry, iskradaju iz automobila svoje majke za vreme projekcije filma u drive-in bioskopu i odlaze do automobila u kojem momak i devojka počinju da vode ljubav. Terry sekirom brutalno ubija momka a zločin svaljuje na skamenjenog brata. Deset godina kasnije ubica Terry je uzoran student, voljen od majke i okoline dok je Todd zatvoren u mentalnoj ustanovi zatvorenog tipa. Problemi nastaju kada Todd iznenada beži iz ludnice i upućuje se ka svom domu.


Saznanja da mu je brat na slobodi i da mu se majka udaje za dugogodišnjeg momka kod Terryja opet izazivaju ubilačke tendencije. Likovi padaju pokošeni k'o klasje žita, posečeni i iskasapljeni jedan za drugim a kompletna prva postavka filma biva pomlaćena već posle 20 minuta. Dok gledalac čeka da novopridošli tinejdžeri/lekari/slučajni prolaznici budu ismasakrirani može da porazmisli da li Terry ponovo ubija i pokušava da zločine pripiše svom bratu ili je Todd zaista poludeo tokom decenije mentalne izolacije (čitaj: doktori ga zaista ubedili da je ubica).


Radnja ovog filma je vrlo jednostavna, baš kako i priliči jednom slasheru, ali u isto vreme i dovoljno originalna da bude zanimljiva. Film poseduje određenu dozu neizvesnosti ali je veća neizvesnost kod karaktera na ekranu jer ne mogu da razliku Terryja i Todda. Braću glumi isti glumac (tek je u nekim scenama angažovan dubler) a gledalac ih raspoznaje po odeći, izrazu lica, zbunjenosti i govoru. S druge strane, većina ubijenih nije ni imala mnogo vremena da razmisli koji od braće je u pitanju - većina ih je ubijena u trenutku i bez najave.


Ubistva su glavni adut filma i ima ih popriličan broj. Dele se na ona eksplicitna, gde se vidi krv i brutalnost, odsečeni organi ili prepolovljene lobanje i na ona standardno brza i nevidljiva, kao da je nestalo budžeta ili kao da su osmišljena za cenzurisanu verziju filma. Ubica se kreće brzo i nečujno, uvek pronađe put da bude ispred ili iza žrtve a neretko pronalazi „tajne prolaze” pa se odjednom nađe u zatvorenom kupatilu gde posmatra žrtvu kako se tušira.


Kada je radnja dinamična i zanimljiva, ubistva brojna i brutalna a atmosfera prilično dobra (odlična retro muzika!) jednim okom možemo zažmuriti na sumnjivu glumu većine aktera filma, na ne baš realne postupke likova i na povremeno neubedljive dijaloge. Kod Blood Rage ne vredi pozivati logiku već se treba samo prepustiti uživanju u zanimljivom retro slasheru. Film ima nekoliko suvišnih delova, koji se većinom tiču aktivnosti majke, ali zato poseduje odlično finale.


Prava je šteta da kvalitet fotografije (zapravo kopije filma) nije na višem nivou jer bi gledanje makar 720p kopije filma bilo pravi merak. No, savetujem svim ljubiteljima slashera da pokušaju gledanje filma bez obzira na kvalitet kopije. Uz sve gore navedeno biće nagrađeni i zanimljivim sitnicama, poput cameo pojavljivanja Teda Raimija (u ulozi prodavca kondoma), duhovitim replikama i retro scenama igranja arkadnih video igara (Star Rider!).

+ mnogo brutalnih ubistava
+ retro atmosfera i napetost
+ specijalni efekti i muzika
— delovi scenarija; gluma (povremeno)
— nemoguće doći do bolje kopije filma


 Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment