Wednesday, October 7, 2015

The Lift (De Lift) (1983)


Režija: Dick Maas
Uloge: Huub Stapel, Willeke van Ammelrooy, Josine van Dalsum
Pogledajte još: Devil (2010)

Na predlog čitaoca Olivera pogledao sam ovaj holandski horor film čiji je autor Dick Maas, režiser i scenarista zanimljivog „dečijeg” prazničnog filma Sint. U glavnoj ulozi ovog filma je - lift, glavom i bradom, što nije veliko iznenađenje zbog očiglednog naziva i omota. Ono što je iznenađenje je da se iza šašave ideje o liftu ubici i poludelim čipovima krije jedan sasvim pristojan film koji sam sa velikim zadovoljstvom pogledao. Ukoliko ste ljubitelji luckastih horora 80-ih nema potrebe da čitate dalje recenziju već se odmah bacite na gledanje.


Dakle, lift jedne 15-spratne zgrade je iznenada pomahnitao i počeo da ubija. Stradanja njegovih putnika u početku nisu toliko očigledna pa nadležni serviseri i domari zgrade sve pripisuju slučajnostima i  koincidencijama. Ali, kako se stradanja u i oko lifta nastavljaju u sve se meša policija koja rutinski vodi slučaj. Malo detaljniju istragu vodi serviser za liftove zaposlen u jednoj firmi a njegova saznanja će ga skupo koštati i gotovo mu ugroziti život.


U istrazi mu pomaže lokalna novinarka koja očekuje da joj ekskluzivni tekst o liftu ubici donese određene benefite. Kada zbog prevelikog angažovanja na problemu lifta skoro izgubi posao i brak serviser se dodatno posvećuje istrazi i kompaniji koja je proizvela spravu koja putuje između spratova. Ispostavlja se da liftom upravlja određeni čip koji je zbog udara groma „oživeo” i počeo da pokazuje ubilačke tendencije. Možda ovakva ideja za film izgleda glupo ali ja se svejedno ne volim voziti liftovima.


Za svakoga ko se gnuša malih zatvorenih prostora koji jedva čekaju da vas zaglave između dva sprata De Lift je zaista zastrašujući film. Zaglavljivanja u ovom filmu nema mnogo već lift više koristi svoja vrata koja mu služe k'o zveri čeljusti sa šiljatim zubima. Osim vrata koja umeju da prepolove telo dotična mogu da zarobe nečiju glavu dok mu je lift giljotinira. Tu su i sajle lifta za davljenje, rupa koja se nalazi ispod njega, ventilacija, otvor na vrhu... Ni sam nisam znao koliko mogućnosti za ubistvo ima pomahnitali lift.


Malo razočarenje može predstavljati to što film nije previše grafički atraktivan niti su ubistva previše brutalna. U filmu ima nekoliko zanimljivih scena ali je mogao posedovati kvalitetnije i obilatije specijalne efekte. Pretpostavljam da su u vremenu pre CGI-ja specijalni efekti koštali mnogo pa su finansije odredile koliko se toga može u ovom filmu videti. Srećom po gledaoca na drugim stvarima se nije štedelo. Film poseduje veoma dobru atmosferu koja starije gledaoce vraća u mladost i vreme zanimljivijeg horor filma.


Atmosfera je postignuta jezivim okruženjem zgrade, posebno kada je zatvorena, recimo noću tokom nevremena. Tu je i retro muzika koja izuzetno odgovara vizuelnom doživljaju ali pre svega tu je režija. Režija je u ovom filmu odlična, posebno tokom napetijih scena u kojima ovaj film briljira. Jedne od boljih su scene kada se mala devojčica igra pred liftom i scena finalnog obračuna servisera i poludele mašine. Ova druga je dosta dugačka ali perfektno napeta scena u kojoj se zaista može uživati.


Film poseduje i jednu crtu koja nije zastarela ni posle 30 godina a to je bojazan od napretka tehnologije i svih konsekvenci koje to donosi. Iako jedan deo filma, kada serviser i novinarka posete naučnika, vrvi od budalaština (barem sa današnje tačke gledanja) De Lift daje jasno upozorenje šta bi se moglo dogoditi kada tehnologija postane naprednija od čoveka i kada počne da rukovodi njime umesto da je obratno. Zbog svega ovoga ne treba postavljati pitanje zašto je od svih „humanoidnih” mogućnosti lift počeo upravo da - ubija.


Film ima i određenih mana, osim one gore vezane za specijalne efekte. Prvenstveno mi nije najjasnija odluka autora da veliki broj likova u filmu predstavi prilično komično. Tu su i neki likovi čije aktivnosti apsolutno nisu važne za odvijanje radnje a i sudbine nekih likova te njihovi postupci nisu najjasniji. Jedno od pitanja, koje opet nema veze sa liftom, je zašto se serviser tako poneo prema svojoj supruzi i koja je poenta njihovog odnosa. Moguće je da se nešto pogubilo u montaži ili sam ja pogubio neke detalje.


Kada se sve sabere i oduzme De Lift je izuzetno vredan gledanja mada se nećete previše uplašiti tokom njegovog gledanja niti će vam zastati dah od retro specijalnih efekata. Ali, kao napeta triler horor SF misterija, čiji određeni broj poruka funkcioniše i dan danas, De Lift je izuzetno vredan gledanja. Isti autor je snimio remake 2001. godine pod nazivom Down ili The Shaft sa Naomi Watts u glavnoj ulozi. Ne volim rimejkove ali Naomi je Naomi pa ću gledati da pronađem ovaj film i opišem ga.

+ izuzetna atmosfera horora 80-ih
+ šašava ali horor priča sa porukom
+ nekoliko efektnih scena; gluma
— moglo je biti više jeze i efekata
— neki komični likovi; nejasnoće


 Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment