Monday, October 5, 2015

The Pyramid (2014)


Režija: Grégory Levasseur
Uloge: Ashley Hinshaw, James Buckley, Denis O'Hare
Pogledajte još: The Pyramid (2013)

The Pyramid je američki found footage film, mada ovu žanrovsku odrednicu treba shvatiti uslovno (više o tome kasnije). Film je režirao Grégory Levasseur koji je svakako poznatiji kao scenarista horor filmova (Haute tension, The Hills Have Eyes 2006, P2, Mirrors, Maniac) dok je producent Alexandre Aja (režiser gore pomenutih filmova nastalih iz saradnje sa Levasseurom, plus Piranha 3D i Horns). Od ovako iskusnog dvojca se ne može očekivati loš film. Ili ipak može? The Pyramid konstantno hoda granicom između dobrog i filma koji možete pogledati isključivo u nedostatku boljih.


Tokom protesta u Egiptu 2013. godine ekipa arheologa otkriva trostranu piramidu zakopanu u pesku a po otkopavanju dobijaju opoziv od svojih nadređenih koji izričito zahtevaju da se zbog bezbednosti namah vrate u svoju zemlju i manu se piramide. Arheolozi moraju da se povinuju komandi ali ne uspevaju da odole da „dzirnu” u nutrašnjost piramide. Šalju skupocenog rovera da izvidi situaciju a kada se ovaj „zaglavi” i prekine komunikaciju moraju lično otići po njega.


Ovaj uvod je prilično naivan ali pretpostavljam da bi takav bio bilo kakav drugi koji je sklepan samo da bi naši arhitekti, plus TV ekipa, krenuli u neistraženu unutrašnjost piramide koja je bila zakopana vekovima. Čim krenu onim tunelom levo i naprave deset koraka naći će se u povećoj prostoriji, nešto poče da krcka, dal' plafon pada ili pod ne može da izdrži njihovu težinu, dal' je konstrukcijska greška ili hiljadugodišnja zamka, tek - svi propadoše, ostaše živi ali povratka istim putem nema.


Ekipa mora da pronađe put vani samo pola sata nakon što je htela da nađe put unutra. To neće biti nimalo lako jer je unutrašnjost piramide prepuna lavirinata, zamki ali i misterioznih animiranih živuljki. Tu su još kojekakve spodobe što se vide u napetom finalu. Ove kreature se po uverljivosti kreću od zanimljivih i pristojnih do nesrećno i zastarelo animiranih. Iz nepoznatih razloga u ovom filmu važi pravilo - što manji stvor to lošija animacija. Najlošije su prošle nekakve CGI „mačke” koje deluju kao da su došle iz Asyluma.


U scene sa „mačkama” se gledalac teško može uživeti dok je „šakal” prošao mnogo bolje. Pretpostavljam da će fanovi drevnog Egipta naći u ovom filmu svojih 5 (ili 55) minuta dok će ostatak gledališta biti smoren ne baš najsrećnije skrojenom pričom koja je filovana mahom ojeftinim animacijama. Ambijenti su sasvim očekivani za unutrašnjost jedne piramide, neki su vrlo uspelo skrojeni dok oni drugi deluju kao juče postavljeni. Zamke koje vrebaju u unutrašnjosti deluju autentično i prava je šteta što nemaju veću ulogu.


Po svom uvodu The Pyramid deluje kao deja vu film, kao neki film koji smo već više puta gledali (možda upravo zato jer ih i jesmo gledali mnogo puta). Uvod filma neodoljivo podseća na niskobudžetni uvod (nekoliko nastavaka) The Exorcist, deo filma po ulasku u piramidu deluje kao prošlogodišnji „hit” As Above, So Below a kada junake CGI spodobe poteraju uskim tunelima i tunelčićima The Pyramid počinje da liči na dijetalni Crawl or Die. Poslednja trećina filma je jedini koliko-toliko originalni deo filma.


Likovi u filmu nisu previše ubedljivi, ne toliko zbog glumačkih sposobnosti koliko zbog same priče. Iako su najverovatnije nepovratno zaglavljeni u dubinama nepoznate im katakombe dotični arhitekti se svako malo obraduju nekim otkrićima i dešifrovanim hijeroglifima. Shvatam da je gledalac nekako morao dobiti određene informacije ali oduševljenost saznanjima koja nikada neće biti iznešena iz unutrašnjosti piramide ne deluje previše ubedljivo.


Tu su kao problemčić i mnoge suviše predvidljive scene ali i momenti koji nemaju racionalnog objašnjenja (recimo finalni obračun). Jedna od pozitivnih strana filma je da se autori nisu odlučili na čistokrvni found footage, iako se film tako reklamira, već su snimci sa prisutnih kamera kombinovani sa onima koji potiču od kamere iz trećeg lica. The Pyramid je tako manje naporan za gledanje, barem što se tiče drmusanja slike. Što se tiče boja on je mračan i braonski, izuzetno neatraktivan, ali takva je (pretpostavljam) unutrašnjost piramide.


Da ne bude da sam film previše iskritikovao - The Pyramid je OK film za jedno gledanje i zaborav, posebno ako nemate ništa pametnije da pogledate (a s obzirom na kvalitet novije produkcije verujem da nemate). On neće nikoga oduševiti a prosečan gledalac će naizmenično imati utisak da gleda ispodprosečno SyFyovsko ostvarenje i dobro produciran film. Istina je kao i obično negde između pa je i krajnja ocena filma dodeljena u skladu sa tim.

+ misterija koja „živi” u unutrašnjosti piramide
+ poslednja trećina filma; zamke; nema mumije
— naivan uvod, neoriginalna priča i očekivano finale
— postupci likova; nejasnoće; jeftini jump scareovi
— neatraktivan ambijent; neke animirane kreature


 Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment