Saturday, March 19, 2016

Halloween 4: The Return of Michael Myers (1988)


Režija: Dwight H. Little
Uloge: Donald Pleasence, Ellie Cornell, Danielle Harris
Pogledajte još: Halloween (1978)

S obzirom da eksperiment pod nazivom Halloween III: Season of the Witch nije uspeo producent i vlasnik prava na Halloween Moustapha Akkad je želeo da po svaku cenu vrati Michael Myersa nazad u serijal. Većina gledalaca je onomad izašla iz bioskopa sa pitanjem „Gde je Majkl?” a Halloween 4: The Return of Michael Myers je, kao što mu i sam naziv govori, ispunjenje želja gledalaca. Po prvi put u film ni na koji način nisu umešani John Carpenter i Debra Hill, dok je Jamie Lee Curtis odbila da se ponovo pojavi u ulozi Laurie Strode, originalne heroine. I pored ovih naizgled nenadoknadivih gubitaka Halloween 4 predstavlja veoma dobar slasher film i figurira kao dostojan naslednik Halloween II.


Halloween 4 preskače treći deo i ne uzima ništa od njega (za tim nije ni bilo potrebe jer priče nisu ni na koji način povezane) i nastavlja se na završetak drugog dela. Tačnije, dešava se deset godina kasnije, 1988. godine, kada se izgoreli Michael nalazi u komi i godinama leži u podrumu nekakve psihijatrijske ustanove. Dvoje bolničkih službenika dolaze da ga ambulantnim kolima prebace na drugu lokaciju (tokom kišne noći, naravno) a Michael se iznenada budi (verovatno kada je čuo koji je datum) i rešava da nastavi svoj ubistveni pohod koji je onomad stavio on hold. Naravno, sve se dešava s večeri 30. oktobra, tačno na desetogodišnjicu davnog masakra.


Organi reda sledećeg jutra pronalaze olupinu ambulantnih kola i sve bi ličilo na običnu saobraćajnu nesreću da nije dr. Loomisa koji je s pravom uplašen za bezbednost gradića Haddonfielda, imajući u vidu poznavanje bolesnika koga su nastradali bolničari prevozili. Ispočetka dr. Loomisu niko ne veruje ali kako se leševi budu gomilali i nepoverljivi šerif će shvatiti ozbiljno reči nagorelog ćelavog čovečuljka. Haddonfield na Noć Veštica doživljava policijski čas a među maskiranom omladinom se krije i maskirani Michael Myers, istrajan da u nedostatku Laurie Strode liši života njenu malu naslednicu.


Laurie Strode je, navodno, poginula u saobraćajnoj nesreći (iako će se pojaviti za deset godina u Halloween H20) a u centru pažnje je njena 9-godišnja ćerkica Jamie o kojoj se stara nova porodica i privremena dadilja tinejdžerka. Ova tinejdžerka služi kao zamena za lik Laurie Strode a njeno društvo u kojem se stvara ljubavni trougao služi kao mali predah između ubistava koja se dešavaju u gradu. Veoma pohvalno je što se na ovim manje bitnim stvarima autori filma ne zadržavaju previše a u inicijalnom scenariju je planirano da to bude potpuno drugačije. Eto, ponekad se zbog tanjeg budžeta dešavaju i pozitivne stvari.


Halloween 4: The Return of Michael Myers je dostojan naslednik prva dva dela serijala a to pokazuje već u svojim uvodnim kadrovima. Odlazak Carpentera je odneo i neka prepoznatljiva obeležja serijala (špicu, karakterističnu masku i drugo) ali je ovde inkorporiran zaista savršen uvod koji svojim sumornim jesenjim kadrovima pravi veoma jezivu atmosferu i uspešno priprema gledaoca na ono što mu predstoji. Ove sablasne Halloween kadrove avetnih seoskih ambijenata bih pod pretnjom sile prikazivao mladim horor autorima jer bi možda nešto i naučili (barem onih 3% telentovanijih).


No, kada se dođe do početka radnje film ima određenih problema. A kako i ne bi. Halloween II je zamišljen kao kraj Michaela Myersa pa ga je ovom prilikom valjalo vratiti među žive a, priznaćete, ćoravog, izbušenog i izgorelog čoveka nikada nije lako vaskrsnuti. Kao i obično u sličnim filmovima pojava masovnog ubice živog i zdravog nema nikakve logike (pogledajte naprimer nastavke legendarnog Psycho) a nešto bolje je prošao doktor Loomis koji je samo malo osmuđen i nagoreo. Ipak, pojava ovog legendarnog dvojca zaista nema cenu pa bih zbog filma sa njima dvojicom progutao i mnogo drugih nelogičnosti.


Osim što je nekako došao do novih očiju Michael je veoma brzo došao i do maske koja je veoma slična onoj pod kojom je počinio masakr 1978. godine. Maska je malo manje efektna nego ona iz prethodnika ali je meni bilo veoma čudno kako se maska pod kojom je stradalo toliko ljudi posle samo deset godina nalazi u slobodnoj prodaji po prodavnicama malog gradića. Ovakvih propusta ima još nekoliko ali se Michael nikako nije mogao pojaviti u filmu da su se poštovali zakoni realnosti. S druge strane, ne verujem da je klincima 1988. godine ovo bilo mnogo bitno; oni su samo želeli Michaela koji ubija a upravo to si i dobili.


Ubistva nisu toliko eksplicitna kao u drugom delu što je posledica kresanja budžeta (ne jedina). Ona ubistva koja vidimo su pristojno maštovita ali se dobar deo njih dešava van gledaočevog vidokruga. Zauzvrat gledaoci dobijaju nešto što ne košta mnogo a zove se - mračna atmosfera. Film je taman, mračan, napet i dinamičan, veoma zanimljiv za gledanje i sadrži nekoliko veoma spektakularnih scena (scena na benziskoj stanici, naprimer). Verovatno ćete biti toliko zaokupljeni dešavanjima na ekranu da nećete primetiti kako je kamera inferiornija nego ranije ili kako režiser nema dovoljno talenta u kreaciji originalnijih kadriranja.


Glumačka postava je korektna a sačinjava je grupa prilično bezličnih tinejdžera, stariji sporedni likovi i dva vodeća karaktera filma - dr. Loomis i Jamie. O glumi Donalda Pleasencea ne treba trošiti reči jer je on zaštitini znak serijala gotovo koliko i sam Michael. Glavni utisak filma je, zapravo, mala Jamie koju je igrala tada 10-godišnja Danielle Harris (Hatchet trilogija, Chromeskull: Laid to Rest 2). Danielle je odigrala svoju rolicu veoma šarmantno, dopadljivo i ubedljivo, na ekranu uvek deluje slatko i nevino a pokazala je i zavidnu sposobnost da iskaže strah na svom licu dok beži od svog krvoločnog ujaka.   


Halloween 4: The Return of Michael Myers je jedan od malobrojnih primera kako želja za zaradom ne mora uvek da rezultuje lošim sequelom. Halloween 4 jeste u gotovo svim aspektima za nijansu ili dve slabiji film od prva dva dela serijala ali razlika nije tolika da ga ne biste mogli pogledati neposredno nakon njih. Ovaj film na zadovoljavajući način proširuje originalnu priču i definitivno je bolji slasher od bilo kojeg koji se pojavio poslednjih sezona.

+ veoma dobar nastavak legendarnog serijala
+ atmosfera, ton filma, nekoliko ubistava
+ Danielle Harris kao Jamie; Donald Pleasence
— nekoliko grešaka; Michaelovo oživljavanje
— ubistva su mogla biti malo eksplicitnija


 Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

6 comments:

  1. Meni je ovo omiljeni Halloweenov nastavak.
    Šta misliš o finalu filma? Meni je Rejčel bila jaako simpatična, nije ni loše odglumila.Sta ti mislis o njoj? :)
    Ček, koja je to scena na benzinskoj? (Pomešali su mi se nastavci pa ne znam)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Završetak filma je efektan ali mi deluje pomalo neprirodno i kao da je nakalemljen samo da bi ličio na prvi Halloween. Ovo je subjektivno mišljenje pa ga nisam uzeo u obzir kod formiranja konačne ocene. Rachel je OK ali slabija od Jamie Lee Curtis dok je otežavajuća okolnost u ovom filmu što je zasenjena od simpatičnije Danielle Harris nad kojom gledaoci više strepe.

      Scena na benziskoj stanici mi je možda najbolja u celom filmu (uz napet okršaj na krovu). Od početnog ubistva mehaničara, kada Michael još ne nosi karakterističnu masku, preko dolaska dr. Loomisa koji vidi Michaelovu nepomičnu figuru pa do eksplozije. Predivna lokacija, odlična atmosfera a sve snimano danju.

      Delete
  2. Inace opis je kao i obicno profesionalno odradjen. Sad jedva cekam da opises Halloween 5 i Halloween 6, koji ruku na srce i nisu nesto, zatim Halloween H20, koji je takodje dobar i na kraju sprdnja od filma Ressurection, koji bi mozda i bio dobar da su mu pristupili ozbiljnije i izbacili onog repera.(Maska u tom filmu mi je cak i najjezivija).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Halloween Ressurection je po meni bolji od 6 i H20 :) neznam zasto toliko mal rejting i toliko negativnih komentara ..ja bi mu dala cista 6 iskreno :)

      Delete
  3. Kada mogu da ocekujem tvoje recenzije za Hardware (1990) i Amsterdamned (1988).

    Hvala za the Pack i De Lift.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mogao bih za vikend postaviti opis jednog od ta dva filma. Pack i Lift su bili dobri :)

      Delete