Thursday, May 26, 2016

Slugs (1988)


Režija: Juan Piquer Simón
Uloge: Michael Garfield, Kim Terry, Philip MacHale
Pogledajte još: The Nest (1988)

Ukoliko slučajno imate fobiju od puževa golaća Slugs je film koji će vas preneraziti! U pitanju je špansko-američka koprodukcija (iskreno - nisam ni primetio tokom gledanja filma da Slugs ima bilo kakve veze sa Španijom) bazirana na istoimenoj noveli pisca Shauna Hutsona (postoji nastavak knjige ali ne i filma). Film zvanično nosi naziv Slugs: The Movie ili Slugs, muerte viscosa a režirao ga je Juan Piquer Simón (autor u nekim krugovima kultnog slasher filma Pieces). Koliko se Slugs drži radnje knjige zaista ne znam ali znam da veoma podseća na monster filmove, recimo na one iz sredine prošlog veka, a sve je začinjeno naivnošću i poluamaterizmom 80-ih. Za ljubitelje ovog perioda sasvim dovoljno zabave a film mi je za gledanje preporučio čitalac Vladimir.


O uvodu filma se zaista nema mnogo toga reći jer je zaplet veoma jednostavan: puževi golaći su počeli da ubijaju! E sad, zašto su od sasvim običnih sluzavih biljojeda postali krvoločni mesožderi koji preferiraju ljudetinu saznaćemo nešto kasnije. Sve (naravno) ima veze sa opasnim otpadom koji je decenijama odlagan na periferiji grada Ashtona a čiji sadržaj je dospeo do vodovoda u kojem su se godinama gnezdili crni golaći, mutirali i spremali se na svoj krvavi pir. Kao po komandi crni spužovi kreću da izjedaju stanovnike gradića, isisavajući život iz njih, uključujući utrobu i očne jabučice. Leševi se pojavljuju na svakih nekoliko sati, malim crnim gmižućim stvorenjima niko ne pridaje na značaju a šerif potencijalne krivce traži u psima, lasicama i drugim ničim izazvanim stvorenjima. Kada postane sasvim izvesno ko je odgovoran za ovaj potpuno neverovatan masakr biće suviše kasno a rešenje problema nije ni na vidiku.


Deluje da nikoga u gradu ne zanima šta je uzrok bizarnim raskomadanim leševima osim lokalnog zdravstvenog inspektora koji upošljava sve svoje lične kapacitete da spase svoj cenjeni grad. Pretpostavljam da bi i naši inspektori učinili isto, ako ni zbog čega drugog a ono da spasu stanovništvo na čijem teretu žive. Njemu će pomoći prijatelj, delimično i šerif, ali i proćelavi naučnik od koga saznajemo sve neophodne informacije o pozadini mutacije. Žena u filmu ima nekoliko ali nisu u dominantnim ulogama pa njihovo vrištanje u finalu nedostaje da bi ceo ugođaj bio još više retro. Inače, film se deli na uvod u kome puževi ubijaju random osobe, na središnjicu koja uglavnom sadrži istragu i veoma eksplozivno finale koje je zaista odlično i veoma efektno. Odavno nisam gledao film sa toliko eksplozija a završni kadar filma je apsolutno očekivan. Uostalom, verovatno je barem neko očekivao da će se Slugs jednog dana možda i nastaviti...


Slugs u principu deluje dosta nižerazredno na polju dijaloga, uverljivosti nastupa likova, pa i montaže nekih scena i nadovezivanja istih. Kvalitet fotografije takođe deluje dosta zastarelo, mada je veliko pitanje da li je to do kvaliteta kopije do koje sam došao ili je i sam film takvog vizuelnog kvaliteta. Povremeno sve deluje kao da gledamo amaterski film tih godina ali srećom po gledaoce autor filma se mnogo bolje snalazi u horor scenama. Kao da je Juan Piquer Simón imao sposobnost da bolje organizuje gomilu puževa nego desetak glumaca, tek, scene u kojima gledamo gomilu gmižućih stvorenja ili njihove napade na nedužne ljude su mnogo dinamičnije, uverljivije, napetije, strašnije i kvalitetnije od ostatka (dijaloga, pozadinske priče, glume, situacija). Od ovog filma ne bi trebalo tražiti preteranu racionalnost ili uverljivost u donošenju odluka jer je Slugs pre svega zabavan film koji sadrži samo jednu ozbiljnu poruku i to onu ekološku.


Specijalni efekti su ono najbolje što Slugs ima da pruži, pa iako su neki potpuno sakriveni (prva dva ubistva, na jezeru i u kući) u nastavku vidimo pravi show starih, dobrih efekata u kojima likovi odsecaju sebi ruke, u kojima tela bukvalno eksplodiraju i u kojima puževi prave zaista nerealno veliku ali impresivnu štetu ljudskim telima. Većina ovih scena je gnusna, atraktivna i apsolutno nerealna ali baš zato sasvim odgovaraju jednom neozbiljnom horor filmu. Da ovo nije sasvim ozbiljan horor govore i neki dijalozi koji su na tragu komičnog i urnebesnog, samo je pitanje da li su i zamišljeni kao takvi ili su nepredviđeni rezultat nemuštosti i amaterizma pisca dijaloga. Kao još jedan rezultat slabije napisane priče su i pojedini likovi koji nemaju svoju svrhu u filmu, poput grupe tinejdžera, osim da postanu plen nadirućim puževima. Slažem se da je to funkcija gotovo svih likova u horor filmovima ali je to ovde urađeno veoma neubedljivo.


Slugs karakteriše i veoma veliki broj kadrova automobila pa se čini kako je autor zbilja fasciniran voznim parkom filma ili su mu ga sponzorisale auto kompanije. Automobili u bezbroj kadrova prolaze, odlaze i dolaze, uparkiravaju se, kreću i staju a onda na koncu i eksplodiraju. Srećom pa sam veliki zaljubljenik u automobile, pogotovo starije, ali bih ipak voleo da je kadrova sa puževima više nego ovih. Ipak, Slugs je sasvim dobar film za jednokratnu zabavu ili za gledanje u pogodnom društvu. Iako poseduje pomalo problematične likove i dijaloge njegova glavna priča a pre svega ubistva će vas držati prikovanim uz ekran sve do spektakularnog završetka.  

+ odlična brutalna ubistva
+ kadrovi sa puževima
+ spektakularno finale
— slabi likovi i dijalozi
— montaža; naivnost


 Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

5 comments:

  1. Sjajan opis, pročitao sam ne trepnuvši. Ovo čudo sam gledao prvi put otprilike 1993/94. Imao sam i VHS kasetu. Sjećam se da smo kao klinci bili impresionirani. Čak sam ga tada u leksikonu navodio kao jedan od omiljenih 5 filmova ha ha.... Nekoliko spektakularnih ubistava, naročito onaj ljubavni par kad djevojka pokuša pobjeći ali se poklizne i puževi je oglođu za bukvalno 20 sekundi ili kad onom liku eksplodira glava nakon što je pojeo kupus salatu. Tačno da je film pomalo naivan sa nekim nebuloznim dijalozima i ne baš inteligentnom pričom, ali je zanimljiv i do dan danas mi je ostao drag.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeste zanimljiv i najbolja ubistva su upravo ta dva koja si naveo. Svideo mi se i kraj filma kada su eksplozijama digli pola grada u vazduh samo da se reše puževa a opet nisu uspeli u tome :)

      Delete
  2. Jeste, kraj je uzbudljiv, sve je navodilo da će biti nastavak ali ništa. Ovakve i slične horore najviše volim. Bitno da nisu naporni i dosadni, da ima dosta ubistava, i da je radnja u nekom malom gradiću okruženim ljepom prirodom i naravno da je priča koliko toliko kvalitetna. Recimo ja ne volim baš horor komedije (osim nekoliko izuzetaka). Sebe smatram dobrim poznavaocem starijih horora, a pretpostavljam da sam jedan od rjetkih posjetilaca ovog bloga koji nikada nije gledao recimo Bad taste 1987 ili Braindead 1992. Takođe organski ne podnosim Cannibal holocaust 1980. Njega i takve filmove ne bi gledao nema tih para. Najviše volim slasher i monster horore, mada mogu proći i zombiji i vukodlaci i slično.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zaista čudno da nisi gledao te filmove a ne podnosiš ih :) Pogledaj The Nest, isto godište kao Slugs, slična tema, slično podneblje ali nešto kvalitetniji film.

      Delete
  3. Gledao sam trailere i sažetke o Bad taste 1987 i Braindead 1992, jednostavno ne volim takve filmove. Za Cannibal holocaust sam čitao tvoj opis, takođe mi film nije simpatičan. The nest sam naravno gledao, to je već horor po mom ukusu.

    ReplyDelete