Thursday, February 2, 2017

Fender Bender (2016)


Režija: Mark Pavia
Uloge: Makenzie Vega, Bill Sage, Cassidy Freeman
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt5131906/
Trailer: https://youtu.be/tHsOUeIVwd0
Pogledajte još: Maniac (2012)

Fender Bender je zaista pozitivno iznenađenje i pored svih subjektivno-objektivnih zamerki: iako se filmu može štošta prigovoriti fakat je da za najveći broj propusta autor ovog filma (Mark Pavia) ipak ima izgovor a takođe je i fakat da su mnoge stvari u ovom filmu definitivno iznad proseka ovovekovnih horor ostvarenja. Imajući u vidu i (ne)kvalitet horor produkcije poslednjih sezona (pa čak i desetak poslednjih) može se reći da je Fender Bender jedan od zanimljivijih horor filmova godišta 2015-2016, što istovremeno znači i da je dobar i da je konkurencija slaba, ali moram napomenuti da se za uživanje u njemu ipak moraju poklopiti neke kockice...


Pojam „fender bender“ bi se na našem jeziku naroda i narodnosti najpribližnije opisao izrazom – čukanje, dakle u pitanju je mali saobraćajni incident koji nije proizveo nikakve telesne posledice po vozače ili saputnike a šteta na automobilima se može popraviti sa najviše nekoliko trocifrenih novčanica (zapadnih, naravno). Stvar koju je autor ovog filma pronašao kao zastrašujuću, a kada se malo bolje razmisli ona to zaista i jeste, je to što se kod ovakvih saobraćajnih kuckanja često ne poziva policija a čak i ako se to učini vinovnici saobraćajnog incidenta su dužni da razmene pisane dokumente koji sadrže međusobne podatke. Kao i uvek kada se razmenjuju ili daju na uvid lični podaci postoji opasnost da se isti zloupotrebe a film Fender Bender govori o tragičnim događajima gde je inicijator malog saobraćajnog udesa masovni ubica kome su ti incidenti upravo i cilj kako bi upoznao mlade devojke, domogao se njihovih adresa i brojeva telefona a zatim ih krvoločno spopadao i ubijao. Na udaru misterioznog fender-bendera u slučaju ovog filma je 17-godišnja Hilary, devojka koja je krišom uzela automobil svojih strogih roditelja a na test vožnji zaradila štetu na zadnjem braniku (i zaradila saobraćajnog killera na vratu).


Fender Bender je tipični slasher film pa je njegova priča veoma jednostavna: misteriozni saobraćajni killer koji se domogao Hilaryne adrese i broja telefona opseda njenu kuću koja se nalazi na periferiji i pokušava da je ubije baš kao što je i sve prethodne devojke. Otežavajuće okolnosti po Hilary su to što se nalazi u ovećoj kući sa dosta prostorija i nivoa, što su joj roditelji otputovali a nju po kazni ostavili samu (barem dobar deo filma), što je njena kuća udaljena od glavnog puta i od bilo kakvih komšija dok će se za problematiku telekomunikacija, mogućnosti bežanja i potencijalne posetioce/svedoke pobrinuti killer lično... O samoj radnji filma se nema šta posebno reći: ko je gledao više od nekoliko slasher filmova u svom životu zna šta ga ovde može očekivati a to je mnogo ubijanja, brutalnosti, napetosti, bežanja, spašavanja ali i propuštanja prilika. Kao što rekoh - Fender Bender je tipični slasher film a u slasher žanru je sve već odavno rečeno; u ovom filmu nećete videti ni zrnce originalnosti, ni tračak nečeg novog ili bilo kakve naznake inovacija. Svaka scena je već viđena i svaki postupak recikliran mnogo puta u slasher prošlosti.


Ono što bih mnogim filmovima zamerio Fender Benderu neću: sve što sam napisao pri kraju prethodnog pasusa ovom filmu nimalo ne šteti jer je on zamišljen malo drugačije od velike većine modernih slashera. Već od samog početka filma, dakle od njegovog prologa, veoma je evidentno da film igra na retro kartu, da predstavlja omaž old scool slasherima i da prilično uspešno uspeva da stvori atmosferu za koju smo mislili da je netragom nestala još pre skoro više od dve decenije. Jedna od stvari koje pomažu u stvaranju izuzetno efektne retro atmosfere je minimalistička radnja filma, druga je izgled maske ubice i njegov automobil (automobil je stari model jer novi automobili naprosto nisu dovoljno jezivi), treća je kvalitetna kamera koja stvara kadrove koji pojačavaju misteriju oko famoznog vozača ubice a najviše od svega atmosferu filma diže – muzika. Synth muzika je stvar zbog koje će mnogi stariji gledaoci imati utisak da su se vratili tri decenije unazad i da gledaju neki horor iz sredine 80-ih. Da sve ne bude idealno, barem ne za one koji žele 100%-ni horor 80-ih, tu je upotreba nekih novih tehnologija i nekoliko kadrova iz središnjice filma koji uključuju momke i devojke sa veoma odvratnim frizurama.


No, reklo bi se da fender Bender predstavlja film koji ima veoma dobar odnos starog (retro) i novog (modernog) i da je njegova formula veoma uspešna. Na polju horora film je takođe uspešan, ne samo zato što poseduje nekoliko strašnih scena (doduše više jump scare nego onih drugih) već i zato što ga karakteriše sve ono što i stare horore: tu je zastrašujući ubica, tu je napetost, tu su brojni odlično usnimljeni kadrovi i scene a tu su i brutalna ubijanja. Neke scene ovog filma deluju veoma slično pojedinim iz kultnih slashera 80-ih a u poređenju sa dotičnim ove iz Fender Bender ne bi prošle ubedljivo poražene. S druge strane, reklo bi se da autor ovog filma svesno nije išao na inovacije u radnji pa tako vidimo dosta očekivanih scena i ponašanja likova, vidimo nekoliko karaktera koji su potrošna roba za ubicu a vidimo i nekoliko standardno glupih postupaka, mahom od strane final girl (Hilary). Koliko god gledaoce nervirale scene koje se ponavljaju već decenijama pretpostavljam da će im ipak više smetati sam završetak filma: autor je u finalu svog filmskog dela pokušao kombinovati stare i nove uticaje gde su ovi poslednji ipak odneli prevagu. Moram priznati da sam očekivao drugačiji završetak ali izgleda da je vreme Laurie Strode daleko za nama, čak i retro slasherima.


Fender Bender može biti zanimljiv film ukoliko ga gledate retro očima i posmatrate kao posvetu starim slasher filmovima. On može biti zanimljiv i kao pokušaj da se napravi film starog kova u moderno vreme, kao film 80-ih koji sadrži moderne tehnologije, tehnologije koje ne pomažu žrtvama već otvaraju nove mogućnosti za proganjanje, uhođenje a onda i ubijanje onima koji se na tako nešto odluče. Definitivno da se ovaj film neće svideti svakome, barem ne onima koji od njega traže da bude moderni slasher, ali će ga oni iskusniji gledaoci pronaći kao zanimljivog.

+ retro feeling filma
+ automobil i maska
+ kamera i muzika
– završetak filma
– neoriginalnosti


Ocena: 7/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment