Saturday, February 11, 2017

FirstBorn (2016)


Režija: Nirpal Bhogal
Uloge: Antonia Thomas, Jonathan Hyde, Luke Norris
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt4399590/
Trailer: https://youtu.be/YO-BPwbGwwI
Pogledajte još: Under the Shadow (2016)

Imate pravo na jedan pokušaj u pogađanju koja može biti tematika horor filma naslova FirstBorn... Da, naravno, ako se dete u jednom hororu (prvo) rodi svakako mora biti đavolje, ovako ili onako, s razlogom ili bez, a naš zadatak je da samo ispratimo radnju filma do samog finala i vidimo da li će žgebe i njegove aktivnosti biti sličnije nekim starijim filmovima (aka Damien) ili nekim novijim uzorima. Uglavnom, FirstBorn je britanski horor film, što bi trebalo da znači da poseduje određenu dozu kvaliteta, režiran je od strane izvesnog Nirpala Bhogala ali napisan od strane Seana Hogana (napisao jedan od segmenata zapaženog omnibusa Little Deaths).


Ne samo zato što je u pitanju britanski film, a horor filmovi sa ostrva retko kada znaju potpuno razočarati, već i zato što je sumorno-gradska uvodna špica prilično kvalitetna i kao da dolazi iz nekog drugog, ranijeg perioda, kada je kakav-takav kvalitet zaista bio zagarantovan, tek – zaista sam pretpostavljao da je FirstBorn kudikamo kvalitetniji, zanimljiviji i bolje produciraniji (čitaj: skuplji) film. No, već prva scena u kojoj vidimo devojku Charlie kako tužna sedi u kupatilu u deliću sekunde otkriva dve stvari: a) da je (sudeći po kvalitetu fotografije) u pitanju niskobudžetni, skoro indie film, i b) da je Charlie definitivno trudna, i to neplanirano (sudeći po izrazu njenog tužnog lica). Elem, nakon cele noći opijanja ona ipak priznaje svom dečku da će postati otac a već istog trenutka počinju da se dešavaju neobjašnjive stvari, poput čudnih ožiljaka na Charlienom stomaku (kao da je neko seče iznutra) i iznenadnih pucanja sijalica po stanu. Film se tog trenutka seli unapred i nastavlja se odmah nakon dolaska na svet male ćerkice a gledaoci ostaju uskraćeni za informaciju kako to Charlie nije završila u fronclama ako je demon unutar nje već prvog dana bio tako agresivan.


Da, mala devojčica je od svog rođenja specifična i posebna, poseduje određeni dar, što se više puta u filmu ponavlja ali gledaoci nikako ne mogu zaključiti kakav je to dar osim što donosi čitav niz problema i komplikacija, kako po curicu tako i po njene roditelje. Činjenica je da devojčica ima nekakvu sponu sa demonima i da to ne može da iskontroliše, da se ataci mračnih sila manifestuju razbijanjem pokućstva i povredama ukućana zbog čega mora da reaguje i stručnjak za natprirodno koji stvari delimično stavlja pod kontrolu. Nedugo zatim film se opet seli u budućnost kada devojčica već ima 6 godina a usled svog stanja mora živeti po strogo definisanim pravilima. Problem je što dobar deo tih pravila ostaje misterija za gledaoce a i ona pravila koja vidimo ne znamo kako funkcionišu u praksi. Recimo, čujemo određena uputstva koje majka daje ćerkici ali bi bilo zaista zanimljivo videti kako to funkcioniše u praksi i šta se dešava ako je neka drugarica iziritira, da li se desi Esther (Orphan) ili Carrie... Nažalost, kao što rekoh – FirstBorn je ojeftin film čija se radnja dešava na samo nekoliko lokacija i nikada ne uključuje spektakularne scene ili veći broj statista.


Osim što nema spektakularnih scena ovaj film ne poseduje ni strašne scene, posebno ako u strašne scene ne računate iznenadne i bezobrazne zvučne prepade. Demoni koji povremeno dolaze kod ili preko ćerkice su predstavljeni kadrovima šapa sa kandžama, mutnjikavim prikazama koje se nalaze van fokusa kamere ili krupnim kadrovima koji se vide isključivo tokom poslednjih 15-ak minuta filma ali su ti kadrovi toliko kratki da ih naprosto nisam ni uspeo uhvatiti za potrebe ovog opisa. Reklo bi se da prikaze u finalu filma izgledaju pristojno ali bi se takođe reklo i da nemaju svoju svrhu, ili je barem ja nisam video... Dobar deo filma je maglovit, nejasan, nedorečen i ostaje u misteriji i nakon neubedljivog finala, mada postoji mogućnost da su mi neke krucijalne informacije promakle jer sam naprosto bio ophrvan dosadom koja je izbijala iz gotovo svake pore ovog filma. Zaista sam se svojski trudio da razumem sve (inače veoma škrte) dijaloge, otkrijem zašto se ćerkici dešava to što se dešava i ko su famozna bića sa druge strane ali neću da vas lažem kako sam nakon završetka filma znao nešto više nego pre njegovog početka.


U principu – FirstBorn je porodično-životno-roditeljska drama zapakovana u formu horor filma pa stoga i ne čudi da u njemu dosada nadvladava jezu. Iako se nisam preterano trudio da proniknem u ono što je autor filma pokušao da kaže shvatio sam da cilja na odgovornost roditelja, brigu o deci i čitav niz drugih metafora i stvari u odnosima roditelj-deca. Naravno, sve bi to bilo u redu da je ovo kvalitetniji film ali mislim da će većina horor gledalaca biti naprosto umrtvljena dosadom, samlevena sporim tempom i odbijena ne baš vrhunskom glumom i dijalozima. Negde u tom rangu je i prilično glupa priča kao i hrpa klišea što sve skupa znači da FirstBorn nikako nije film za preporuku.

+ Jonathan Hyde u ulozi okultiste i medijuma
– slab scenario i nepostojeća motivacija likova
– bez objašnjenja po pitanju devojčice i demona
– vrlo spora, neefikasna i dosadna radnja filma
– neoriginalnost; brzi efekti; bez horora ili jeze


Ocena: 3/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment