Thursday, August 2, 2018

Better Watch Out (2016)



Režija: Chris Peckover
Uloge: Olivia DeJonge, Levi Miller, Ed Oxenbould
Pogledajte još: Happy Death Day (2017)

Znam da će zvučati neverovatno ali evo jednog dobrog filma, za promenu. U pitanju je sada već dvogodišnji Better Watch Out, australijsko-američki psihološki horor, kako je zvanično deklarisan, a zapravo jedan vizuelno dojmljiv, kvalitetan i veoma gledljiv a tek potom strašan film, što nije nikakav veliki minus. Treba reći da je film donekle i duhovit, može se čak svrstati i u crne komedije, njegova tematika je praznična a ima li boljeg tajminga za jedan snežni Božićni porodični film od vrelog početka avgusta :)


Centralni lik filma je 17-godišnja Ashley, dadilja koja praznično veče i noć ima provesti čuvajući 12-godišnjeg klinca iz komšiluka. Dotični Luke je (naravno) zaljubljen u svoju dadilju (i ja bih bio da sam na njegovom mestu) a upravo ovo veče je isplanirao za konačno priznanje ljubavi... No, definitivno je izabrao pogrešan dan: baš u trenutku kada je uz vino i sveće trapavo pokušao da smuva (i nasrne na) Ashley, koja naravno ima nekog-tamo-starijeg-frajera, prozor Lukeovog doma razbija cigla na kojoj je ispisano "You leave, you die"! Nezapočeta romansa najednom odlazi dođavola a film postaje home invasion zahvaljujući maskiranom provalniku ubici koji upada u kuću te našim maloletnim junacima koji se očajnički pokušavaju držati van domašaja njegovog hladnog oružja... Počinje napeta tarapana koja se može definisati kao mešavina modernog tinejdžerskog slashera i klasičnog home invasiona sa sve jakim elementima prazničnog porodičnog filma, recimo opštepoznatog Home Alone.


Obično ovlaš prepričavam polučasovni uvod filma, trudeći se da ne otkrivam previše pojedinosti i na taj način pokvarim užitak potencijalnim gledaocima. U slučaju Better Watch Out morao sam napraviti izuzetak: prethodni pasus ne sadrži ni pola časa radnje, iz prostog razloga što je film krcat preokretima, originalnim ili makar neočekivanim situacijama a samo otkrivanje jedne od njih može ozbiljno narušiti doživljaj gledaoca koji još nije pogledao ovaj film. Stoga je i ovaj opis lišen ne samo nabrajanja velike većine viđenih dešavanja već i uočenih mana i vrlina; naprosto, svaki otkriveni detalj bi mogao biti kontraproduktivan te se pazite bilo kakvih spoilera, čak i onih u traileru, a nastavak opisa pročitajte na sopstvenu odgovornost. Pristupite gledanju filma, ukoliko već niste, a ukoliko jeste pogledajte ga iznova. Vredi utrošenog vremena a i veoma brzo će doći zima kada ćete zimski ambijent imati i napolju pa će ovaj zimski film izgubiti svoj letnji šmek :)


Elem, film briljira na svom audio-vizuelnom planu i to od samog starta. Već uvodna špica i zvučna tema jasno stavljaju do znanja da ovo nije prosečan horor film novije produkcije, dakle nije ni drugorazredni ni trećerazredni, već film prve klase, film koji će sve svoje aspekte držati na prilično visokom nivou iako ne sadrži bogate specijalne efekte i dešava se isključivo u unutrašnjosti Lukeovog doma. Film nije monoton ni po radnji ni po vizuelnom dojmu a to što se gotovo kompletan dešava u unutrašnjosti samo jedne građevine apsolutno ne smeta oku gledalaca i film zbog toga nije ništa manje atraktivan. Ono što izuzetno prija je praznična atmosfera; film je svakako mogao da se dešava i nekih drugih dana ali su upravo dozirani snežni ambijent i specifična božična muzika doprineli da film deluje gledljivo, prijatno i toplo, makar u početku. Kućna atmosfera je praznično prepoznatljiva, koloriti su topli i bogati a upravo takvi savršeno dobro pristaju i kada se radnja „pomalo” izmeni.


Te promene tj. preokreti su zapravo glavni adut filma, naravno, uz neke poruke i kritike koje možete pročitati ispod površine. Većina viđenih preokreta i situacija nije toliko ili nije nimalo očekivana a autori su donekle uspeli da ti i takvi preokreti budu logični, dobro uklopljeni, pa čak i potencijalno izvodljivi. No, u ovom poslednjem se nikako nije moglo istrajati do kraja pa će gledalac postavljati brojna pitanja tokom gledanja filma, neprestano pronalazeći nove rupe, rupice i nelogičnosti, baš kao i brojne kliše situacije koje ga mogu manje ili više nervirati (u pojedinim trenucima definitivno više). Da biste u potpunosti uživali u Better Watch Out potrebno je da se pravilno postavite prema filmu: ukoliko mu pristupite kao ozbiljnom ostvarenju pronaći ćete ga čak prilično glupim i potpuno neizvodljivim a ukoliko mu priđete kao čistokrvnoj horor komediji takođe ćete ostati kratkih rukava jer - film gotovo da nema nijednu urnebesnu scenu ili repliku.


Glumačka postava je na zaista zavidnom nivou, pogotovo imajući u vidu horor prosek poslednjih sezona ali i to da ovaj film gotovo u potpunosti na svojim plećima nose maloletni glumci. U prvom planu je odlična i već dokazana Olivia DeJonge (Scare Campaign, The Visit) a društvo joj pravi takođe kolega iz poslednjepomenutog filma Ed Oxenbould (što možda nije ni slučajno). Tu je veoma dobri Levi Miller u uluzi Lukea koji je pobrao hvalospeve i od publike i od kritike za svoju ulogu dok ja ipak mislim da u određenim momentima pomalo preglumljava, što ne mora biti nužno njegov propust. Better Watch Out je bez sumnje ipak Olivijin film i ona je zaista na visini zadatka kao maloletna the final girl. Uspešno se nosi sa manje ili više zahtevnim momentima, kamera je izuzetno voli, simpatičnog je izgleda i zavidnih glumačkih kvaliteta pa ne bih imao ništa protiv da se pojavi u još nekoliko horor/triler ostvarenja ovog nivoa produkcije. Sa ili bez Eda Oxenboulda, nebitno...

+ odlična atmosfera
+ uglavnom uspeli preokreti
+ efektan završetak filma
+ Olivia DeJonge
— situacije koje nerviraju


 Ocena: 8/10


Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

3 comments:

  1. znači zimske horore gledaš ljeti... nije to dobro

    ReplyDelete
  2. Danas sam naisao na ovaj blog, pa gledam sta ima... A "Better Watch Out" je jedan od najgupljih filmova koje sam gledao u poslednje 2-3 godine.

    ReplyDelete