Sunday, January 19, 2020

Girl on the Third Floor (2019)


Režija: Travis Stevens
Uloge: C.M. Punk, Trieste Kelly Dunn, Sarah Brooks
Pogledajte još: The Skeptic (2009)

Evo jednog zanimljivog ali ne baš originalnog filma, budući da smo se horora na sličnu temu nagledali prethodnih sezona, a o decenijama da i ne govorimo. Ipak, uvek je bolje biti dobra kopija nego loš original pa zato i preporučujem da pogledate ovaj film jer ima šta da ponudi. U njegovom fokusu je jedan problematični suprug koji renovira novi dom za svoju porodicu ne znajući da se uvalio u sam centar paranormalnih dešavanja...


Efektna scenografija, koja je pomalo i viktorijanska nas uvodi u radnju filma a na samom početku smo svedoci useljavanja markantnog tetoviranog tipa po imenu Don Koch u svoj novi dom. Zapravo, to još nije pravi dom i on se useljava kako bi kuću doterao, popravio i sredio pre nego što se u nju useli i njegova trudna supruga te oboje tu započnu novi život, nakon određenih problema koji su ih zadesili u prethodnom periodu (o čemu ćete više saznati u drugoj polovini filma). Ipak, advokat, problematični suprug sa diskutabilnim prethodnim životom i majstor u pokušaju ima problema u sređivanju devastirane i ruinirane građevine: čim jedan problem reši drugi iskrsne, naizgled bez ikakvog razloga, a čim se nešto dogradi na drugoj strani se razruši. Iako veza Don Kocha i njegove supruge, koja se svakodnevno javlja video pozivima, izgleda kao idealna urušava se kao građevina koju ovaj bezuspešno popravlja... Ispostavlja se da ništa nije slučajno, ni sudbina koja sustiže našeg tetoviranog junaka ni sudbina koja je zadesila ovu kuću u koju se niko nije hteo useliti već duže vreme... Zidovi ove kuće zaista imaju šta da progovore a kada to budu rekli - nikome neće biti dobro, što bi rekli domaći tabloidi...


Osim gospodina tetoviranog supruga glavnu ulogu ovog filma podjednako deli i – sama drvena zapuštena građevina u kojoj se film uglavnom odigrava. Iako se kuća ne nalazi na izolovanom mestu već u predgrađu gradića ona nije ništa manje jeziva, budući da bukvalno osećamo da je živa, kako diše i da se opire svom novom domaćinu... Ova kuća bukvalno atakuje na njega, često i uz pomoć pomagača (kojima niko ne bi odoleo, btw), delujući tako i na biće onoga koji pokušava da je dovede u red ali i na njegovu psihu, servirajući mu situacije koje su košmarne, neobjašnjive i neverovatne. Nakon izvesnog vremena on više neće biti ista osoba koja je kročila u nju a to će dovesti u opasnost ne samo njega lično već i njegov brak, njegovu suprugu, njegove prijatelje, posao i bilo koga ko je ušao u to staro zdanje koje se „renovira”. Finale filma, naravno, otkriva pozadinu celog spleta dešavanja, otkriva jezivi istorijat građevine ali i otkriva zašto se sve ovo desilo baš našem junaku. Ništa nije slučajno, naravno, i sve se dešava s dobrim razlogom, kao što smo s razlogom, dakle nimalo slučajno, dobili jedan veoma dobar film u gotovo svakom aspektu.


Na vizuelnom planu stara kuća naprosto briljira. Tome su doprineli retro specijalni efekti, dakle neanimirani, a takvi efekti odlično izgledaju, kao i uvek. Deo onoga što vidite će vas naježiti, zgroziti, a deo možda šokirati iako stoji zamerka da je finale filma pomalo mlako, ne samo vizuelno nego i emotivno iako su postojali elementi da sve bude drugačije. Ipak, ono što kuća ima da ponudi ne bi trebalo da vas razočara budući da kuća diše, „govori”, curi iz svojih zidova, kulja pod teretom svoje šokantne istorije, devastira se naočigled svog domaćina, u njegovo ime i ubija a u svojim zidovima krije jezive tajne (i figurativno i bukvalno). Posebna poslastica ovog filma je što se sve savršeno dobro vidi. Ne samo što se film uglavnom dešava danju, i što su noćne scene savršeno dobro vidljive, već je i fotografija filma zaista odlična, sve je savršeno dobro snimljeno, režirano i kadrirano, ponekad čak i na granici komičnosti sa svim tim krupnim zumiranjem lica aktera dešavanja. Zaista je neverovatno da neko kome je ovo debitanstski film snimi nešto ovako efektno i bez ikakvih zanatskih manjkavosti ali eto, ko ima talenat nije mu potrebno mnogo horora da se pokaže i iskaže već samo jedan, jedan ali vredan.


Osim povremeno neozbiljnog tona, koji ovom filmu iz nekog razloga savršeno pristaje, njegov adut je i glumac u glavnoj ulozi, tačnije - glumac koji baš i nije glumac. Ovo nisam znao, naravno, već sam pronašao na internetu nakon odgledanog filma: u glavnoj ulozi Girl on the Third Floor je izvesni CM Punk, kažu čuveni američki rvač, što objašnjava sve njegove katastrofalno išvrljane tetovaže po celom telu. Nebitno to, ali on zaista caruje ekranom, pleni pojavom ali i glumačkim umećem, više nego da je završio dve glumačke akademije. Iako je u principu negativac, što zbog ranijeg života što zbog nekih postupaka tokom popravke nove kuće, gledaocima će ipak biti simpatičan, i to ne samo ženskom delu već i muškom, prvenstveno zbog svog optimizma, želje i volje da sredi sve za novi početak a onda i zbog svoje upornosti i nespretnosti u majstorskim delatnostima. Ostatak glumačke postavke je takođe veoma dobar ali su glavne zvezde filma baš taj CM Punk i stara kućerina, dok svi ostali nisu toliko bitni i za posebno isticanje.  


Završetku filma bi se moglo štošta prigovoriti u vezi emotivnosti, smisla nekih likova, opšte poente i (ne)zasluženih sudbina centralnih karaktera ali i ovakav kakav je Girl on the Third Floor predstavlja jedan od boljih horora 2019. godine, pa obzirom na to bila bi prava šteta da ga ne pogledate.

+ veoma atmosferična stara građevina
+ CM Punk u glavnoj ulozi je odličan
+ retro specijalni efekti su vrlo efektni
+ tempo, kamera, režija i fotografija
— delovi završetka su mogli biti bolji


 Ocena: 7/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

3 comments:

  1. Не само што је рвач,CM Punk је и бивши ММА борац,вечити заљубљеник у амерички панк и хард кор,нарочито бендове Rancid i H2O.Био сам и видео.
    Можда добијамо новог Хенри Ролинса у хорорима.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala na dopuni :) Da, možda dobijemo novog Henry Rollinsa u hororima, ili eventualno Vinnie Jonesa, ali na momente mi se činilo i nekog novog Bruca Campbella... Njegova njuška bi mogla da odgovara nekom Evil Dead rimejku...

      Delete
  2. Е,да,да,Bruca Campbell,човече...
    Vincent je краљ,само луд јбг,рекордер са 12 директних црвених картона и најбржим жутим икад(у петој секунди против Ситија 1990.)
    Фул тајм бараба.
    https://www.youtube.com/watch?v=mgm-raHDdP0

    ReplyDelete