Friday, January 1, 2021

Black Water (2007)


Režija: David Nerlich, Andrew Traucki
Uloge: Diana Glenn, Maeve Dermody, Andy Rodoreda
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt0816436/
Trailer: https://youtu.be/8yBWq-75DX0
Pogledajte još: Rogue (2007)

Za sve ljubitelje animal attack filmova evo jednog ostvarenja koje vam je možda promaklo. Black Water je triler horor rađen u britansko-australijskoj koprodukciji a radnja filma je smeštena u jednu močvaru na severu Australije gde smo svedoci napada krokodila na nekolicinu turista. Ono što je zanimljivo je da se iste sezone, dakle 2007. godine, pojavilo još nekoliko filmova na istu temu, od kojih su neki takođe iz Australije (Lake Placid 2, Croc, Primeval, Rogue).


Kako nas film ovabeštava na samom svom početku – u pitanju je istinita priča, a naknadnim googlanjem saznajemo da se ista desila decembra 2003. godine. U uvodu vidimo troje turista, dve sestre u supruga od starije sestre, koji se u nedostatku kvalitetnije zabave svojim automobilom upućuju u pravcu reke radi plovidbe čamcem i pecanja. Ne uspevaju da pronađu dogovorenog vodiča koji bi ih trebao voziti svojim čamcem po divljim i ne baš gostoljubivim rukavcima močvarne reke već pristaju na zamenu, a svi veoma dobro znamo da zamene nisu dovoljno kvalitetne, jer u suprotnom ne bi bile zamene. Uglavnom, nedugo po uplovljavanju u jedan rukavac rečice koji je sav zarastao u vodeno drveće i rastinje, i odmah po zabacivanju štapova za pecanje, ekipa doživljava napad krvoločnog krokodila. Ostaju bez vodiča, bez čamca, bez čvrstog tla pod nogama ali sa ogromnim, gladnim i za ubijanje ornim krokodilom pred sobom. Prilično beznadežna situacija, reklo bi se...

Da, čak mi se čini da nisam gledao film sa beznadežnijom situacijom u kojoj su se glavni likovi našli. Ovi koje gledamo – bukvalno nemaju rešenja niti izlaza iz situacije u kojoj su se našli: čamac je prevrnut, vodiča nemaju, telefoni nemaju signala, niko ne zna da su se uputili u plovidbu, nemaju vode ni hrane ali imaju krokodila koji prati svaki njihov korak i koji vreba iz dubine mutne vode koja se prostire u nedogled. Jedino što im pruža makar privremeni spas je drveće na koje se mogu popeti, i uz pomoć kojeg bi, čak, mogli prevaliti određenu razdaljinu. Cela situacija je neverovatno napeta, u tolikoj meri da gledalac sedi na ivici stolice obliven znojem, preživljavajući traume skoro kao i likovi koje posmatra na malom ekranu. Osim napete situacije atmosferi doprinosi i specifična lokacija koja je svakako autentična i odlično izabrana; sam lokalitet je toliko odbojan, neprivlačan i negostoljubiv sa svim svojim komarcima, vremenskim neprilikama i ogromnom mutnom vodurinom, da bih ga zaobišao čak i ako nema nikakvog krokodila u blizini.

Ima još jedna stvar u filmu koja užitak diže na viši nivo: ovo je odlično režirano ostvarenje, gde autori koriste svaku sitnicu u svoju korist i gde svakim elementom koji vam padne na paket podižu kvalitet svog ostvarenja. Budući da je ovo niskobudžetni film minimalizam mu svakako odlično pristaje, i to ne samo kada je četvoročlana glumačka ekipa u pitanju. Deficit muzičke podloge podiže jezu u trenucima očekivanja napada krvoločnog krokodila a kadrovi koje bi neki protumačili kao veštačko produžavanje trajanja filma (minijature koje prikazuju uvećani život raznoraznih insekata ali i specifičnih vremenskih prilika) doprinose ne samo razbijanju monotonije već i ogoljenom prikazu života u močvari koji se u nekom trenutku može obiti našim junacima o glavu. Naprosto, Black Water jasno poručuje da ljudi ne pripadaju tu, da dolaze iz neke druge civilizacije a da lovci pokatkad mogu postati lovine i da neka staništa i ekosisteme možemo i moramo ostaviti netaknutima.


Dopalo mi se i što film ne koristi nikakve animacije, čak ni tokom borbi sa krokodilom ili prilikom prikaza ljudskih raskomadanih ostataka. Uglavnom se koriste dobri stari modeli i realni snimci krokodila, od kojih su neki verovatno nastali ko zna kada i ko zna gde a ovde su sasvim pristojno ukomponovani u jedan napeti triler horor. Kvalitet fotografije je nešto slabiji od očekivanog, što može doprineti da se uživimo u verodostojnost priče jer po izgledu Black Water podseća na dokumentarac, vidimo pomalo trapavu glumu nekih likova na samom početku filma a vidimo i neke patetične momente koji možda imaju dodatni efekat po ženski deo gledalaca (glavni lik je u drugom stanju i čeka odgovarajuću priliku da to saopšti svojem suprugu). Ipak, ove nabrojane mane su zanemarljive ukoliko ste ljubitelj animal attack filmova.

+ izuzetno napet triler horor film
+ bezizlazna situacija za likove
+ odlična režija, ton i lokaliteti
+ odlični kadrovi sa krokodilom
— patetični momenti; jeftinoća
 
Ocena: 7/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

4 comments:

  1. Srecna ti nova godina zelim ti mnogo vecu popularnost jer stvarno dobro odradis recenzije a ne ofrlje kao mnogi.I da,da malo manje recenziras lose filmove jer realno niko inace i nece pogledati film sa 3* :)Takodje voleo bih da se posvetis najboljim ostvarenjima zanra.Iako sam ih vecinu gledao voleo bih da procitam tvoj osvrt.Lep pozdrav :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala na lepim željama i srećna nova godina takođe :) Loši filmovi su opisani jer je pravilo da opišem apsolutno svaki film koji pogledam, šteta da ne spomenem neki horor/sf koji ne vredi pogledati, nekom gledaocu ću uštedeti vreme :) I sam blog ima podnaslov "Opisi filmova koje treba i ne treba da pogledate" a iznenadio bi se koliko čitalaca voli da čita kritike, da ne kažem pljuvačine filmova :) Ali da, na blogu nedostaju bolji i poznatiji horori, ima čitav niz kultnih ostvarenja koje nisam opisao i to ću pokušati da ispravim u narednom periodu.

      Delete
  2. Ma najbolji si!!! Sve najbolje u Novoj i još mnogo sjajnih recenzija!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala na lepim rečima i željama, uzvraćam čestitke i pozdrave ;)

      Delete