Saturday, January 16, 2021

Abigail Haunting (2020)


Režija: Kelly Schwarze
Uloge: Chelsea Jurkiewicz, Austin Collazo, Brenda Daly
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt10740584/
Trailer: https://youtu.be/0NM6tmJLAKk
Pogledajte još: An American Haunting (2005)

Dok čekate neki novi possession ili exorcism horor film neophodnu dozu „originalnosti” vam može pružiti jedan haunting film, recimo prošlogodišnji Abigail Haunting. U pitanju je novo ostvarenje Kellyja Schwarzea, režisera poznatog po naslovima Alien Domicile i Territory 8, dakle horor „hitovima” koji su vam sigurno promakli. Svojim najnovijim ostvarenjem dotični pokušava uneti nešto novo u podžanr horora koji je veoma eksploatisan poslednjih godina i u kojem je (čini se) sve već ispričano.  

Zapravo, ne baš. Abigail Haunting ne donosi mnogo noviteta i gledalac ima utisak da je neki sličan film već gledao, i to više puta. Posmatramo mladu ženu po imenu Katie koja je u nevolji, a da bi nekako izašla iz te situacije vraća se u svoje rodno mesto, u hraniteljsku kuću u kojoj je odrasla. Tu zatiče ženu koja ju je odgojila i podigla, izvesnu Marge, sada osobu koja očigledno nije psihički prisutna i koju progone neki lični demoni. Ni Katie nije sasvim bez fobija, pa naredne dane uglavnom provodi zatvorena u kući a ne protiče mnogo vremena dok i ona ne počne viđati jezive prikaze koji se vrzmaju po kući i okolnim objektima. Nakon izvesnog perioda gledaocima (a delimično i samoj Katie) postaje jasno da kuća krije neku tajnu, da se u njoj davnih dana desila i neka tragedija, da nisu sve duše smirene i da očigledno žele osvetu. Naše je samo da izdržimo do kraja filma i saznamo sve detalje prošlih događaja koji ne žele da večno budu prikriveni a jedini koji Katie može i hoće pomoći je njen prijatelj iz dečačkih dana, izvesni Brian.


Najoriginalniji element filma je ono što se desilo na samom početku, a to je jedna pljačka i jedno ubistvo a onda i Katien beg u svoj rodni grad. Sve osim uvoda smo već videli (videli smo i ovakav uvod ali ne baš u haunting hororima) pa nas gotovo nijedan element ovog niskobudžetnog ostvarenja neće oboriti s nogu. Najjednostavnije rečeno - Abigail Haunting je indie horor film kojeg karakterišu svi elementi indie produkcije. Budite pripremljeni na veoma sporo odvijanje priče, najčešće ne previše efikasno, na minimalističku glumačku postavu, na glumce koji nisu najuverljiviji u svojim rolama (srećom ovo se ne odnosi na glavnu glumicu), na karakterističnu muzičku podlogu, nejasne i neoriginalne delove scenarija ali i na horor animacije koje su oslabe. Jednostavno, film koji košta jedva 60k dolara ne može imati dovoljno kvalitetne animacije, pogotovo kada su one dosta očekivane i potpuno generičke. Znate ono: crno animirana kreatura iskače niotkuda i uz agresivne zvučne efekte se krevelji otvorenih usta u pravcu progonjene osobe... Viđeno hiljadama puta. Verovatno znajući ovo autori su pribegli jump scare scenama ali su i one istovetno (ne)efikasne.

Ipak, u Abigail Haunting provejava neka nelagodna atmosfera koja je proizvod ne samo specifične produkcije, kamere i zvučne podloge već i lokaliteta na kojem je film sniman. Lično mi se svidelo mesto na kojem se film odvija, ta vrela letnja atsmosfera periferije Nevade i kontrast koji nastaje ulaskom u kuću koja spolja apsolutno ne izgleda kao neka građevina koju učekujemo u jednom horor filmu. U tu sasvim običnu građevinu dobro se uklapa izvesna Chelsea Jurkiewicz u ulozi Katie, glumica koja sasvim obično izgleda i može biti naša sestra, rođaka ili neka devojka iz našeg komšiluka ali i lik koji glumi njenog prijatelja Briana. Iako donekle predvidljiv film nije dovoljno jasan u svom finalu, neke scene (poput otkrivanja tajne u koferu šupe) su morale biti eksplicitnije a jeziva animirana pojava je morala imati neka pravila po kojima se pojavljuje. Takođe, utiska sam da je Brianov klinac ovde samo zato što su creepy klinci cool. Možda je jedno od rešenja moglo biti da završetak filma bude emotivan ali završetak koji ovde vidimo (koji je, naravno, otvoren i očekivan) to nije.


Abigail Haunting je niskobudžetno horor ostvarenje isključivo za gledaoce koji vole i tolerišu indie horor filmove, sa svim prednostima i manama koje takvi filmovi donose pred gledaoca. Oni koji zalutaju nadajući se da će ovde pronaći sastojke neke bolje produkcije mogu biti ozbiljno smoreni i razočarani pa stoga dajem upozorenje.

+ nelagodna letnja atmosfera
+ klasična poučna horor priča...
— ...viđena zaista mnogo puta
— vrlo slabi specijalni efekti
— sporo odvijanje; jeftinoća
 
Ocena: 4/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment