Thursday, September 23, 2021

Boys from County Hell (2020)


Režija: Chris Baugh
Uloge: Jack Rowan, Nigel O'Neill, Louisa Harland
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt10262380/
Trailer: https://youtu.be/vssvkhvq6O0
Pogledajte još: I Sell the Dead (2008)

Nikada dosta horor komedija ali nikada ni manje kvalitetnih i duhovitih... Stoga evo jedne koja je pobrala uglavnom pozitivne kritike zapadne publike, što naravno ne znači da će dobiti dobru ocenu i od nas. Ipak, ono što je zanimljivo je što Boys from County Hell nije obična horor komedija već vampirska, a to je nešto što se, priznaćete, ne viđa baš svaki dan...


Radnja filma je smeštena u Six Mile Hill, fiktivni irski gradić u kojem je, makar po legendi, Bram Stoker dobio inspiraciju za svog Draculu. Na početku se upoznajemo i sa famoznim grobom Abhartacha, koji se nalazi na poljani nedaleko od gradića, a upravo taj grob, koji je zapravo hrpa naslaganog kamenja kojem se meštani zbog sujeverja ne približavaju, mora srušiti naš glavni junak, Eugene, skupa sa svojim ocem, prijateljima i kolegama. Naime, zbog gradnje nove obilaznice oko sela deo pašnjaka je ograđen i zatvoren, dovezene su građevinske mašine i pristupilo se ravnanju terena i rušenju groba, na užas svih meštana. I naravno – odmah po poravnavanju gomile kamenja (ali i nakon akcidenta kada je grob aktiviran krvlju jednog nesrećnika) ispostavlja se da Abhartach nije samo legenda: već prve noći neki od prisutnih počinju čudno da se ponašaju, da ispoljavaju agresivnost a onda i žeđ za krvlju... A to je tek početak jezivih dešavanja. I komičnih.  

Komični elementi proizilaze uglavnom iz odnosa između nekolicine glavnih likova. Centralni verbalni dueli nastaju iz odnosa Eugena i njegovog oca, koji je verovatno najsmešniji lik u kompletnom filmu, a tek tu i tamo čujemo duhovite replike od Eugenovih prijatelja i jedine ženske osobe (Claire) koja veoma često krade show od svojih muških kolega. Druga stvar na kojoj Boys from County Hell temelji svoju duhovitost i neozbiljnost je što probuđeni vampir nije klasični vampir i, što bi se reklo – igra po nekim svojim pravilima. To dovodi do scena kada prisutni likovi isprobavaju tehnike za njegovu likvidaciju koje su dobro poznate svakom ko je pogledao neki vampirski film ali to na prisutnoj karakondžuli (i svim zaraženim) jednostavno ne funkcioniše. Nemogućnost neutralisanja povampirenog zna biti smešna u nekoliko navrata ali je skupa sa nekoliko duhovitih replika suviše malo ukoliko tražite čistokrvnu horor komediju.


Što se tiče glume ona je vrlo dobra a likovi deluju kao autentični i sasvim se dobro uklapaju u ambijent. A ambijent je pravi za ovakav tip filma jer verujem da nema podneblja koje više odgovara vampirskom filmu od irskog sela i specifičnih sumornih pašnjaka koji ga okružuju. U perfektni ambijent se odlično uklopila i postprodukcija, tačnije odlični specijalni efekti, ubedljive maske, brutalna ubistva i velika količina krvi. Nekih od scena se ne bi postideli ni mnogo bolje produciraniji horor filmovi ali ni oni veoma ozbiljni, koji bi tu bili isključivo radi našeg plašenja. Kako se film bude približavao svom kraju priča pomalo postaje nonsense, na ivici fantazije, ali završna scena jeste najbolja i najnapetija u filmu, zli jezici bi rekli i jedina koja se pamti. Film je ugodan za gledanje, ni za trenutak nije dosadan, poseduje dosta ubistava i jezivog negativca ali poseduje i problem u balansu. 


Boys from County Hell nije presmešan, nije ni preduhovit, autor se verovatno trudio da zadrži balans između ozbiljnog i neozbiljnog pa je stvorio film koji je nedovoljno smešan da bi bio komedija a nedovoljno ozbiljan da bi bio pravi horor. Ne znam kome su namenjeni ovakvi filmovi ali ukoliko tražite film koji je mestimično ozbiljan a 5-6 puta vam nudi komične elemente (i još toliko puta one neuspele) onda je ovo upravo film za vas.

+ izuzetan ambijent za vampirski film
+ nekoliko veoma brutalnih momenata
+ likovi i njihovi međusobni odnosi
— nit' suviše smešan nit' suviše ozbiljan
— nema skoro nijedna scena za pamćenje
 
Ocena: 5/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment