Tuesday, September 14, 2021

The Swarm (La Nuée) (2020)


Režija: Just Philippot
Uloge: Suliane Brahim, Sofian Khammes, Marie Narbonne
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt10675724/
Trailer: https://youtu.be/si5irFBLe5s
Pogledajte još: The Swarm (1978)

The Swarm (u originalu: La Nuée) je prošlogodišnja francuska horor drama režirana od strane Justa Philippota a po scenariju Jérôme Genevraya i Francka Victora. Nezvanično – ovo zaista jeste horor drama i to svakako imajte na umu pre nego što pristupite gledanju filma: ukoliko nemate strpljenja ili od horora sa ovakvom tematikom zahtevate bilo kakvu akciju možda bolje da o projekciji The Swarm razmislite još jednom...


Film prikazuje jednu samohranu majku po imenu Virginie koja se očajnički trudi da prehrani svoju tročlanu porodicu biznisom u koji je silom prilika, ili sticajem okolnosti, upala. Naime, ona živi van sela, što bismo mi rekli – na salašu, a poseduje farmu skakavaca, što je samo po sebi bizarno. Dotični zaista mogu da se gaje, hrane, prodaju, melju i šta sve ne ali ishrana skakavcima nije široko rasprostranjena, priznata, cenjena i dovoljno komercijalizovana pa majka koja nam je u fokusu pozornosti ima grdnih problema da opstane u poslu i zaradi dovoljno da prehrani porodicu. Kupci joj otkazuju porudžbine, umanjuju otkupne cene, ona doživljava šikaniranje od strane okoline, baš kao i njena ćerka koja je u tinejdžerskoj dobi a posao njene majke izaziva podsmeh i agresiju kod njenih vršnjaka, i sve u svemu – Virginie grca u problemima ali od skakavaca ne želi da odustane. Ona ulaže poslednji dinar u proširenje farme ali i taj plan propada što rezultira jednim manjim akcidentom u kavezu za skakavce kada se Virginie povređuje. Iz rane joj curi krv a nedugo zatim ona zaključuje nešto neverovatno: da skakavci koji su se sasvim slučajno nahranili ljudskom krvlju izuzetno dobro napreduju, naprosto bujaju... Pa zašto ih onda Virginie ne bi planski hranila krvlju?


Na početku opisa moramo odmah razjasniti nešto veoma bitno. Kada pročitate da su se odvratni insekti poput skakavaca navukli na ljudsku krv pomislili biste na dešavanja koja su mnogo brutalnija i dinamičnija od onih koje vidimo u ovom filmu. Kao što sam napisao u uvodu – The Swarm je drama sa elementima horora, spora priča kojoj treba gotovo ceo sat da vam se uvuče pod kožu, temeljno odstranjujući od sebe sve one koji nemaju dovoljno strpljenja ili koji od jednog dugometražnog horora zahtevaju bilo kakva dešavanja, tenziju ili napetost. U prvoj polovini filma jedva da ima nečega; uglavnom gledamo očajničku borbu majke da opstane u poslu, ali i borbu sa ćerkom koja je zbog gore pomenutih problema sa vršnjacima žestoki protivnik biznisa sa skakavcima. Ali, kada se prvi put nenadano prolije krv a skakavci je namirišu i degustiraju The Swarm ipak postaje koliko-toliko dinamičniji a oni malobrojni gledaoci koji do tada nisu napustili projekciju filma imaće priliku da budu svedoci veoma šokantnih momenata koji kulminiraju bolno bizarnom scenom koja je simbol davanja celog sebe i očajničkog pokušaja da održite nešto neodrživo ali nešto što vam je ušlo pod kožu.


Treba reći jednu stvar o ovom filmu. On veoma uverljivo prikazuje sve probleme malih biznisa i očajničku težnju da isti opstane pa se u filmu i težnjama glavne junakinje mogu prepoznati čak i oni preduzetnici koji nemaju veze sa skakavcima, životinjama ili sa proizvodnjom hrane uopšte. A kada smo kod skakavaca treba reći da nisu nimalo ugodni za gledanje a njihovim krupnim kadrovima film obiluje. Zaista ne znam kako i gde su snimljene ove scene ali znam da smo svedoci brojnih kadrova u kojima se hiljade skakavaca pare, hrane, razmnožavaju a onda i napadaju ko god im se približi i sišu mu krv. Ako vam te scene ne budu gnusne i odvratne teško da će vam biti ijedna iz nekog tinejdžerskog slashera a osobe koje su gadljive na bube bilo koje vrste ovaj film ne bi ni smele gledati. The Swarm je dobro odglumljen i tu se posebno ističe glumica koja igra Virginie ali film pomalo pati od razvučenosti u šta se uklapaju i neki likovi koji nisu baš najjasniji, i nemaju svoju svrhu (recimo, nejasan odnos sa prijateljem vinarom). Nekima se možda neće svideti ni finale filma ali to je već stvar ukusa.


Da li će vam The Swarm biti dobar ili najdosadniji film koji ste pogledali ove sezone zavisi samo od vašeg ukusa i tolerancije. On ponekad zaista jeste razvučen ali definitivno predstavlja najbizarniji ovogodišnji bug horor pa ga je makar zbog toga prava šteta propustiti.

+ metafora o izgaranju i porodici
+ nekoliko veoma bizarnih scena
+ vrlo uverljiva gluma svih aktera
— ponekad prilično razvučen film
— nejasnoće sa nekim likovima
 
Ocena: 7/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment