Saturday, September 11, 2021

Till Death (2021)


Režija: S.K. Dale
Uloge: Megan Fox, Eoin Macken, Callan Mulvey
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt11804152/
Trailer: https://youtu.be/jFn0MbXETnU
Pogledajte još: Gerald's Game (2017)

Recenzije Till Death diljem interneta uglavnom počinju raznim konstatacijama u vezi Megan Fox, glavne glumice filma, ali ova neće početi tako (mada je ipak počela). Većina recezenata tvrdi kako je Till Death povratak dotične mlade glumice i kako će joj ovaj triler horor revitalizovati posrnulu karijeru ali mi se uzdržavamo od takvih (pr)ocena, pre svega zbog toga što (ako nam verujete na reč) nismo njeni fanovi i ovo nam je njen prvi pogledani film.


Nešto više o Megan u kasnijem delu opisa, prvo da se pozabavimo samim filmom. Emma (Megan Fox) je udata za Marka (Eoin Macken), uspešnog advokata koji je zaposlen u još uspešnijoj advokatskoj kancelariji. Njih dvoje su se upoznali kada je Mark zastupao Emmu, nakon jednog brutalnog napada koji je doživela i kada je zamalo bila ubijena. Njen napadač je uhapšen i osuđen, Emma se smuvala sa svojim braniocem, nešto kasnije su se i venčali i sada uživaju u luksuzu (što vidimo odmah na početku filma) i braku koji nije baš toliko skladan (što takođe vidimo na početku ali i nešto malo kasnije). Naime, Emma ima tamnoputog ljubavnika a Mark pokušava na sve načine spasiti brak i vratiti u njega stare emocije... Poslednje čega se dosetio je da jedne zimske večeri sa svojom suprugom ode u kuću kraj jezera kako bi tu proveli romantični vikend i ponovo raspalili stari plamen ljubavi... No, sudba je htela da se pre svega raspali pištolj a sticajem okolnosti koje ćete otkriti kada budete gledali ovaj film Emma se našla vezana za Markovo mrtvo telo i potpuno bespomoćna.


Osećaj bespomoćnosti je dominantan nakon početnog šoka: Emma je čvrsto vezana za beživotno telo supruga a mrtvo telo je duplo teže od njenog što otežava kretanje po kući koja ima više nivoa i vrsti stepenica. Ni to nije sve, u kući nema telefona, nema grejanja, nema odeće, nema ničega čime bi se nesrećna žena oslobodila (čitaj: na bilo koji način presekla vezu sa mrtvim suprugom), nema prevoznog sredstva, nema prolaznika, niko ne zna da je trenutno u vikendici kraj jezera ali zato ima snega koji se prostire unedogled i ima još iznenađenja, čisto da ovo ne bude samo film o nesrećnoj ženi u bespomoćnom položaju. Autoru filma se mora odati priznanje zbog toga što film u prvoj polovini izgleda dvostruko jezivo, prvenstveno zbog toga što je žena apsolutno bespomoćna a onda i zbog toga što se smrzava. Gledalac naprosto oseća hladnoću koju doživljava polunaga Emma, svakim sekundom smo svesni ledenog okruženja drvene kuće a kada se radnja premesti na okućnicu kuće osećaćemo svaki ledeni korak bosih Emminih stopala po dubokom i hladnom snegu. Drugi deo filma donosi novi oblik bespomoćnosti, pred Emmu novu vrstu problema a pred gledaoce zavidnu dozu napetosti.


Režiser, kojem je ovo debitantski film, je odradio odličan posao i iz snežne bugarske lokacije izvukao maksimum. Ne samo da se radnja uglavnom odvija u unutrašnjosti ovećeg hladnog zdanja već izlazi i na zavejanu okućnicu, propratne objekte a onda i na zaleđeno jezero, baš kako možete videti na posteru. I opet dolazimo do Megan Fox i njene uloge koja je odlična, makar u većem delu filma. Megan je maestralna u ulozi bogate udavače, možda i sponzoruše, koja je u hladnim odnosima sa svojim suprugom ali i sa svim ostalima oko sebe. Kada se desi akcident u kući kraj jezera Megan se još bolje snalazi a reklo bi se da joj uloge gde je besna, odlučna i ne progovara izuzetno leže. Kada u nekoliko scena dobije više rečenica da izdeklamuje vidimo da je ipak pomalo posvađana sa glumom, ali ukoliko bude birala slične filmove (revenge thriller, slasher ili neke u kojima je final girl) može imati zavidnu karijeru. Ako se slučajno sretnem s njom iskreno ću je savetovati: „Vidi Megan, ja sam odveć star, ali poslušaj moj savjet...“ Ostatak glumačke postave je dobar ali se niko konkretno ne izdvaja, osim možda bugarskog statiste čiji „leš“ Megan vucara pola filma.


Mane mogu biti neki klišeizirani momenti ali i oni suviše nategnuti, poput cele igre osmišljene i 100%-no predviđene od strane pokojnog supruga. Takođe, znaju da nerviraju situacije koje se ponavljaju a u kojima naša junakinja u zadnji čas eskivira nadolazeću nevolju, iako za tako nešto apsolutno nije bilo ni mogućnosti ni vremena, niti bi mogla biti nečujna. Ipak, i pored toga Till Death je odličan film, više triler nego horor, dovoljno napet, uzbudljiv, zanimljiv, bezizlazan i lep za oko.

+ izuzetno napeto i bezizlazno
+ ledeno hladna snežna atmosfera
+ nekoliko uspelih preokreta...
— ...ali i nekoliko očekivanih
— nekoliko nerealnih momenata
 
Ocena: 7/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

2 comments:

 1. Manje poznati noviji filmovi koji zavređuju pažnju:

  Scare Me, režija Josh Ruben
  We Need to Do Something, režija Sean King O'Grady
  Bleed with Me, režija Amelia Moses
  The Oak Room, režija Cody Calahan
  Open 24 Hours, režija Padraig Reynolds
  The Night House, režija David Bruckner

  Dva filma iz Južne Amerike koji imaju nekoliko različitih naslova:

  The Last Matinee/Al morir la matinée/Red Screening, režija Maximiliano Contenti
  Llanto Maldito/Tarumama/Cursed Cry, režija Andres Beltran

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala na predlozima, upisani su svi koji imaju domaći subtitle, za sada mislim da ne postoje za Cursed Cry, Scare Me i We Need to Do Something...

   Delete