Saturday, September 4, 2021

Legend of Fall Creek (2021)


Režija: Anthony Hall, Ryan McGonagle
Uloge: Curt Clendenin, Julia Mack, Anita Leeman Torres
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt12747444/
Trailer: https://youtu.be/FUerPydxkis
Pogledajte još: Dark Night of the Scarecrow (1981)

Ukoliko često gledate filmove online ili makar prelistavate šta se to novo pojavilo od horor naslova sigurno vam je upao u oko efektni poster filma Legend of Fall Creek. Mislili ste: ovo je neki brutalni slasher, možda paranormalni revenge triler sa hrpom ubistava ili eventualno mistery thriller sa konstantnom tenzijom koja obavija maskiranog ubicu i njegove motive u slashovanju nevinih žrtava...


Ništa od toga; ovo je samo jeftini film sa efektnim posterom kao glavnim adutom za pronalaženje potencijalnih gledalaca a u pitanju je prequel čuvenom filmu Black Pumpkin iz 2018. godine. Ovo „čuvenom“ je naravno šala, jer sumnjam da ste ikada čuli za taj film, baš kao što niste čuli ni za Bloody Bobby iz 2016. Zašto je sada pa Bloody Bobby bitan? Iz prostog razloga što su u pitanju isti filmovi! Legend of Fall Creek je zapravo prekršteni Bloody Bobby, rebrendiran, retitlovan i sa novim posterom, kako bi stari materijal ponovo bio prodan i kako bi se zaradio još koji zelembać. Ni to nije sve: oba filma imaju uredne stranice na iMDB, kao da su u pitanju različita ostvarenja, ali im se ne poklapa spisak glumaca i imena režisera. A sequel filma, Black Pumpkin, se zapravo pojavio dve godine pre filma koji danas opisujemo i trebao se zvati Bloody Bobby 2. Srećom pa je izbegnuta konfuzija, na radost svih fanova. No, ko zna šta nas još čeka narednih godina kada ovaj isti Legend of Fall Creek dobije nove nazive i nove postere. Maštovitost filmskih radnika veoma često prelazi u bezobrazluk a u slučajevima kao što je ovaj srećni smo što nismo potrošili ni centa na gledanje filma. No, hajde da ostavimo po strani propagandu i marketing i vidimo šta nam to uopšte nudi ovaj filmski produkt...


Glavni akter Legend of Fall Creek je Bloody Bobby, baš kao što je logično po starom nazivu filma. Bobby je dečak koji je 1988. godine netragom nestao u šumi nakon što je pretrpeo maltretiranje svojih vršnjaka. Sada se vraća, i to baš na Halloween, i ubija svakoga na koga naiđe, možda zbog nekakve osvete a možda i random metodom, za potrebe ovog filma. Priča koja služi kao povod ubistvima je izanđala i prepuna klišea ali za jedan slasher film i ne toliko bitna; bitno je da postoji neki ubica, da deluje jezivo i da ubija na spektakularan način. E upravo na svim ovim poljima pada naša Legenda o Fol Kriku. Film ne počinje toliko loše, vidimo jedan komičan i društveno nekorektan dijalog, nesvojstven prvoklasnim hororima, a onda i prvo ubistvo. Nažalost, na drugo čekamo sve do polovine filma a ono je preslikano iz filma Psycho, u tuš kabini, samo snimljeno sto puta slabije, naravno. Ostala ubistva vidimo u završnici filma ali je svima zajednička crta da se uglavnom dešavaju van ekrana, što je za jedan slešer skoro pa nedopustivo. I ono malo akcije koju vidimo tokom slashovanja je zamućena i blurovana kako bi se sakrila jeftinoća i manjak budžeta. Vidimo posledice ubijanja (leševe, krv i uviđaj) ali je to suviše malo za film koji je samog sebe etiketirao kao Grindhouse.


Legend of Fall Creek uglavnom protiče u dugačkim dijalozima između nekoliko glavnih likova a sreća u nesreći je da ta tri lika koja mahom gledamo na ekranu nisu toliko loši glumci i reklo bi se da svakako zaslužuju mnogo bolji film od ovoga. Nažalost, ostatak kastinga, dakle sve sporedne uloge, pokupili su isključivo likovi koji nisu dorasli jednom filmskom ostvarenju, čak ni ovoga nivoa. Verujem da tu ima prijatelja članova ekipe, možda su i pojedinci iz ekipe uzeli učešće u nekim scenama a pojedine glumice deluju kao pristigle direktno iz XXX žanra. Svi oni nas bombarduju svojim rečenicama, pošalicama i pričama ali je veliko pitanje kome to može biti zanimljivo... Ima tu doskočica, evociranja uspomena, planiranja budućih poteza, svega onoga što bi možda bilo dobro da je film kvalitetniji i da nam je do bilo koga stalo ali ovako nije previše zanimljivo jer imamo utisak da autor filma traći naše vreme jer nije u stanju da nam podari iole kvalitetne horor scene. Posebno jadno deluju neki usiljeni momenti humora koji možda komično deluju ako ste pod uticajem alkohola ali meni su delovali više nego jadno. 


Neobjašnjivo deluje i odluka autora da mestimično svoj film obogate nekim „zrnastim“ filterom, koji valjda simulira gore pomenuti Grindhouse, na veštački način dodajući smetnje u sliku, zamućujući je i obarajući kvalitet tona. Ovi jednominutni efekti se ponavljaju u prvoj polovini filma bez neke velike potrebe ali ih u završnici baš i nema, što je još čudnije. Rasplet cele priče čak nije ni toliko loš ali je kompletan utisak daleko ispod proseka jer kompletan film uglavnom sija jeftinoćom i amaterizmom. Ukoliko niste tolerantni na horore C produkcije klonite se što dalje od Legend of Fall Creek.

+ povremeni humor; gluma glavnih aktera
— veoma loše snimljen zvuk tokom govora
— zamućena ubistva koja se ni ne vide
— dosta promašenog i usiljenog humora
— svi sporedni glumci su prilično slabi

Ocena: 3/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment