Thursday, July 26, 2012

I Sell the Dead (2008)


Režija: Glenn McQuaid
Uloge: Dominic Monaghan, Ron Perlman, Larry Fessenden
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0902290/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=psfPNVTZjzc
Pogledajte još: Doghouse (2009)

I Sell the Dead je horor komedija i debitantsko režisersko ostvarenje irskog režisera Glenna McQuaida koji je potpisao i scenario. Od dotičnog se mnogo više očekuje ove godine budući da autorski učestvuje u dugo očekivanom horor „hitu“ V/H/S. Što se tiče debitantskog filma kojim se bavimo u ovom opisu, rezultat je više nego zadovoljavajući.


Radnja se dešava u Engleskoj u XVIII veku i prati dvojicu pljačkaša grobova. Jedan već iskusan u tom poslu („ja sam pošteno radio i rizikovao da zaglavim robiju“, što bi se reklo u „maratoncima“), uzeo je mladog pomoćnika i tokom godina ga učio poslu a usput svemu i svačemu - naprasto ga učio životu i postao mu drugi otac. Sada, godinama kasnije, iz nekog razloga koji na početku filma ne znamo, obojica su uhapšeni, starijem je odrubljena glava na na giljotini a mladom se to isto sprema čim se razdani. Do tada on poslednje časove života provodi u mračnoj i memljivoj ćeliji ispovedajući se svešteniku Duffyju, a mi kroz te hronološke flashbackove saznajemo više o zgodama i nezgodama simpatičnog para graverobbera.


Pratimo njihove razne dogodovštine od  vremena kada je mlađi pomoćnik bio skoro dete pa do zadnjeg posla koji će ih stajati glave, u bukvalnom smislu. Iako se njihov posao na papiru čini kao vrlo dosadan i opasan u filmu je on vrlo zanimljiv a opet opasan. Kopajući grobove i kradući leševe nailazili su na vampire, zombije, vanzemaljce i svakojake druge neprijatnosti, od kojih neke nisu sasvim uspele u filmu i više deluje kao da su ubačene da bi film bio raznovrsniji. Ono što nije najjasnije u filmu je razlog krađe leševa, doduše u jednom slučaju su leševe isporučivali jednom starijem gospodinu koji je radio neke eksperimente, ali teško da bi toliko iskopanih leševa imalo prođu na tržištu, posebno što u okolini deluju i neke druge konkurentske grupe kradljivaca. Odnosima između dve grupe konkurenata je posvećeno dosta pažnje u filmu, i to nije nimalo loše jer su likovi vrlo maštoviti i karikaturalni, baš kakvi i treba da budu u horor komedijama.


Devojka koja nosi masku jer je ostala bez lica, a kada je skine zgroze se svi pa čak i zombi, mladić koji je ostao bez zuba ali su mu ugrađeni pseći pa je iz tog razloga do groba bespogovorno zahvalan svom gazdi samo su neki od zanimljivih likova za koje je šteta što se u filmu pojavljuju relativno malo. Gluma kompletne ekipe je na zavidnom nivou a najviše se izdvaja Larry Fessenden u ulozi starijeg kradljivca leševa i uvek upečatljiv Ron Perlman u ulozi oca Duffyja. Specijalni efekti su na visokom nivou, ambijent deluje dosta autentično iako je često limitiran maglom, i ceo film je vizuelno dobar. Humora nema u velikim količinama i scena gde ćete se grohotom smejati je svega nekoliko, ali je ceo film u nekom neozbiljnom, duhovitom i zabavnom tonu.


Film naravno da preporučujem svim ljubiteljima horor komedija ali i ljubiteljima zombi filmova, budući da ih ima najviše u ovom filmu. Odmah nakon izlaska filma autor je najavio i seriju nastavaka a da li će to zaista biti tako ostaje nam da vidimo.

+ raznovrstan, dinamičan i zabavan film
+ upečatljivi specijalni efekti i maske
+ vrlo dobra gluma i upečatljivi likovi
— na uvek uspeli humor i manjak istoga
— neiskorišten potencijal filma

Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment