Wednesday, July 11, 2012

Carl (2012)


Režija: Greg Daniel
Uloge: Robert Pralgo, Cheri Christian, Matt Cornwell
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt2241069/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=0giGRBc_Eus
Pogledajte još: Sleep Tight (Mientras duermes) (2011)

Za razliku od gore pomenutog, a prethodno opisanog filma, Carl je primer kakve filmove ne volim na istu tu temu. Naime, neuzvraćena ljubav je u prethodnom filmu „lečena“ uspavljujućim sredstvima i predočena nam u kvalitetnoj glumi i režiji, dok je ovaj film pun amaterizma i loše glume, a problem devojke koja neće da pristane na vezu sa retardiranim se rešava lancima i nasiljem.


Carl je retardirani ali fizički jak mladić koji živi pod velikim uticajem svoje majke, koja takođe nije normalna. Dok sin ima ljubavne probleme jer ne može da nađe devojku, tačnije one neće da idu s njim, majka sluša religiozne propovednike na crno-belom TV-u, sa primetno veštačkim animiranim smetnjama. Kako nesreća nikad ne ide sama, pa ni u paru, tako je tu prisutna i Carlova sestra (zar treba reći da ni ona nije normalna) koja voli da spava popreko na putu kojim prolaze vozila (nije neki prometan put, ali ipak). I sad, nedaleko od pomenute porodice na vikend dolazi jedan iritirajuće veštački srećan par koji odseda u privatnom pansionu Carlove tetke. Carl naravno vidi lepšu polovinu tog para i odlučuje se da je vodi kući (srećom pa se odlučio za ženski deo pomenutog para). Kako su ljubavnici ubrzo otišli kući Carl ih prati i upada u njihovu kuću uprkos zaključanim vratima (šta zna ludak šta je zaključana brava) i otima devojku dok je momak tvrdo spavao.


Devojka se nadalje vodi kao nestala, prijatelji i rodbina misle da je ona mrtva ali njen momak ne gubi nadu. Iz nekog razloga odlučuje se da je potraži baš u blizini gde su proveli zadnji vikend, a ako se pitate zašto baš tu da je traži, reći ću vam da mora tu jer kako bi se inače „povezao“ film. Naravno da će direktno otići do kuće poremećenih ali ni oni nisu mutavi ako su ludi i neće bez borbe dati okovanu i već oplođenu devojku. Zaista izuzetan, izuzetan scenario :). Bukvalno nijedna scena  nije originalna, i sve su već viđene još pre 30 godina u najslabijim filmovima žanra. Ne znam za vas, ali meni je stvarno muka da gledam filmove u kojima su likovi retardirani „mammas boys“, kojima majka tepa, kupa ih i nalazi im devojku. U ovom filmu ima još odvratnijih scena u kojima se nepokretna majka kupa u kadi i glasno masturbira dok je sin posmatra. Prema toj sceni ona druga u kojoj Carl sa maskom na glavi pleše sa nepokretnom majkom je nevredna pomena, pa i ona kada vodi ljubav sa otetom devojkom praktično pred majkom i sestrom.


Naravno, svaki masovni ubica u horor filmovima, još od pre Jasona, mora da ima masku na licu da bi bio  jeziviji. Carl nikad nije normalan, naravno, ali kad uđe u onu nenormalniju fazu onda nabije neku masku od heklanog stolnjaka na glavu i vozi se automobilom po okolini ili ubija. Kad spomenuh ubijanje, svega jedna scena u filmu je krvava i možete je videti na priloženom screenshootu, a ostatak filma prolazi u nekakvoj „atmosferi“ patnji i ludila u kojoj živi pomenuta porodica, samo je problem što se te i takve atmosfere, pa ni likova, niko ne može uplašiti jer je sve urađeno jako loše. Počevši od amaterske kamere koja se stalno trese, i to ne zato što je takav stil snimanja već je verovatno bila teška snimatelju a stalci za kamere skupi ovih dana. Fotografija u filmu je užasna, kadriranje likova urađeno „od dole“ a takav stil snimanja uvek izgleda užasno i ne znam zašto to neko i dalje radi, u kojoj filmoskoj školi se to uči? Gluma je katastrofalna, posebno poremećene porodice, svi deluju izveštačeno i nerealno.


Od ovog filma se niko ne može ni najmanje uplašiti ali nema ni drugih stvari koje bi se dale pohvaliti. Uhvatio sam sebe kako razmišljam posle njegovog gledanja šta je to čemu bih mogao dati „+“ ali se ne setih ničega. Film je naprosto prazan i vrlo vrlo odbojan i odvratan. Jedan od najozbiljnijih kandidata za najlošiji horor 2012-te godine.

+ film ima kraj (ali treba odgledati ceo film do njega)
— loš scenario i naivna priča
— amaterska kamera i režija, užasna fotografija
— loši glumci i likovi u filmu
— dosta odvratnosti i još mnogo, mnogo toga

Ocena: 2/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment