Saturday, July 14, 2012

The Case of the Scorpion's Tail (La coda dello scorpione) (1971)


Režija: Sergio Martino
Uloge: George Hilton, Anita Strindberg, Alberto de Mendoza
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0066924/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=3QKRwxUfilE
Pogledajte još: Blade of the Ripper (1971)

S vremena na vreme volim da pogledam neki stari giallo film jer su mi takvi filmovi opuštajući posle svih novih horora, a za razliku od pomenutih ti stariji talijanski filmovi uvek imaju zanimljivu priču i odličnu atmosferu. Nekoliko ubistava, kvalitetna retro muzika, misterija, stari automobili koje obožavam i par sexy scena... Šta bi se još moglo poželeti od filma u ove vrele letnje dane :)


The Case of the Scorpion's Tail počinje smrću jednog milionera u avionskoj nesreći koja je vrlo traljavo urađena sa sve letećom maketom. Za to vreme supruga milionera razmenjuje nežnosti (da ne kažem neku težu reč) sa svojim ljubavnikom, ni ne sumnjajući šta se dešava u vazduhu i kakve će to ostaviti posledice po nju. Naime, milioner je bio osiguran na milion dolara (valjda se zato i naziva milioner) koji sada sleduju njegovoj udovici, ali to donosi samo probleme jer već od sledećeg dana ona primećuje da je prate i poznate i nepoznate osobe. Neke poznate osobe počinju da je ucenjuju time što znaju pojedinosti iz njenog privatnog života i poseduju pisma u kojima je ona ranije govorila o smrti supruga. Da li zato što je zaista umešana u nesreću aviona ili iz nekih drugih razloga tek ona pristaje da isplati novac ucenjivaču.


Kada dolazi kod njega nalazi ga mrtvog, a to je tek početak serije tajanstvenih ubistava, za koje će lokalni policajac i inspektor Interpola imati poteškoća da ih odgonetnu. Naizgled bez ikakvog traga ko bi mogao biti maskirani ubica u crnom kombinezonu, puzzle će se sklapati polako sve do konačnog rešenja, baš kao i puzzle na inspektorovom stolu koje slaže u trenucima razmišljanja. Naravno, giallo filmovi ne bi bili toliko specifični da otkriće na kraju filma nije toliko neočekivano, i svakako je jedna od najpozitivnijih stvari u filmu.


Ono što je problem sa filmom, ustvari problem u odnosu na čitaoce ovog sajta, je to što on nije horor. U filmu ima svega nekoliko scena koje se mogu strpati u horor žanr i to su sve odreda scene u kojima maskirani ubica prilazi žrtvi i kreće u akciju. Te scene su starinski urađene, što je i logično, a ono što može smetati je čudna i nerealna boja krvi. Ostatak filma je čist krimić i misterija, što nije loše za one koji vole te žanrove ali bojim se da ljubitelji horora mogli ostati razočarani. Oni koji vole stare filmove i slike nekadašnjeg života mogu uživati, posebno jer se film dešava na dva lokaliteta, u Engleskoj i Grčkoj. Naravno da treba spomenuti i dve glumice u filmu, Idu Galli i Anitu Strindberg, istaknute glumice giallo žanra, koje obe zrače elegancijom i prirodnom lepotom više nego glumačkim sposobnostima.


Iako The Case of the Scorpion's Tail ne spada u najbolje filmove žanra, i slabiji je od recimo The Perfume of the Lady in Black, koji je opisan na ovim stranicama, on može biti zanimljiv pre svega ljubiteljima krimića, misterija i trilera, dok ljubiteljima horora može biti suviše „tanak“ sadržajem.

+ napeta i intrigantna priča
+ prelepi krajolici za ljubitelje starih filmova
+ kvalitetan film u okviru žanra...
— ...ali to nije horor žanr
— pojedini slabiji specijalni efekti

Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment