Wednesday, July 11, 2012

Sleep Tight (Mientras duermes ) (2011)


Režija: Jaume Balaguero
Uloge: Luis Tosar, Marta Etura, Alberto San Juan
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1437358/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=pJFXlyd9JwM
Pogledajte još: Vacancy (2007)

Sleep Tight (u originalu Mientras duermes, što je bliže nečemu poput „While you sleep“) je jedan od retkih filmova opisanih na ovim stranicama koje sam pogledao dva puta u razmaku od nekoliko dana (druga dva su Enter Nowhere i Red Riding Hood). O kvalitetima ovog španskog filma ću nešto kasnije ali na početku moram reći da film po mom skromnom mišljenju nije horor, iako je na mnogim eminentnim sajtovima svrstan u tu kategoriju. Mišljenja sam da je prvenstveno triler sa primesama horora.


Radnja filma se kompletno dešava u jednom starom hotelu negde u Španiji i podeljena je po danima u nedelji, radi lakšeg snalaženja gledalaca. U centru pažnje je odnos između domara Cesara i zgodne devojke Clare koja stanuje u hotelu. Cesar vodi hotel, održava i čisti sobe, pomaže gostima hotela, radi na recepciji, i to ne bi bilo ništa sporno kada bi on imao „sve daske u glavi“. Iako na prvi pogled deluje kao savršeno normalan mladić Cesaru fali par kubika dasaka u glavi a ima i određenih psihičkih problema jer je trajno nesrećan, čak u jednoj sceni kaže da veruje da je rođen sa tim nedostatkom i da nema sposobnosti da bude srećan. Tračak nade da bi to uspeo je Clara u koju se zaljubio, ali kako to obično biva ona ne haje za njega, čak štaviše ima i dečka. To Cesara nije pokolebalo i našao je načina kako da bude sa svojom Clarom.


Naime, on se svako veče uvuče u stan pre nego što se Clara vrati sa posla, sakrije se ispod njenog kreveta i čeka da ona zaspi. Zatim izlazi i uspavljuje je nekom izuzetnom jakom tečnošću, kako bi tvrdo spavala do ujutru, a on skupa s njom. Ujutru se natenane spremi, opere zube njenom četkicom i siđe na svoje radno mesto, da bi ona sišla oko 8h ni ne pomišljajući da je intimno provela celu noć sa domarom koji joj se ne dopada. Njihova noćna „veza“ se nastavlja i ponavlja a stvari se komplikuju kada jedne večeri Clara u stan dovede i svog dečka. Dve osobe za uspavljivanje su komplikovanije od jedne, uz sve to Cesara je videla jedna devojčica iz stana prekoputa i počela da ga ucenjuje a i Clari će se desiti nepredviđene komplikacije. Iako mu je već i policija za petama Cesaru nije ni na kraj pameti da odustane već rešava da kazni Claru, jer što je ona srećnija on je nesrećniji.


Iako vam po ovom opisu može delovati da je film zastrašujući, to nije baš tako, čak u nekim delovima filma on ima neki neozbiljni ton i po atmosferi i staromodnosti hotela podsetio me je na nedavno odgledani Innkeepers (koji nema ništa zajedničko u radnji sa Sleep Tight, naravno). Film krasi izuzetna režija čoveka koji je odgovoran za prva dva [Rec]-a, ali je ovaj film potpuno drugačije režiran i kadriran od pomenutih, sa smirenijom kamerom. Dalje, od filma ne bi bilo ništa da nema zanimljivih i realnih likova u hotelu i to je još jedna od sličnosti sa gore pomenutim filmovima. Na kraju, osim originalne priče, oduševljavaju role dvoje glavnih glumaca, posebno Luisa Tosara u ulozi Cesara, koji je savršen u ulozi creepy poluludog polunormalnog domara hotela. Zanimljivo je da su dvoje glavnih glumaca u vezi i u stvarnom životu.


Film mogu preporučiti svim ljubiteljima psiholoških trilera i horora, kao i onima koji vole filmove u starim hotelima. Što se mene tiče on zauzima vrlo visoku poziciju među filmovima na ovom sajtu jer mu se ne mogu uputiti neke bitnije mane i sve je u njemu na svom mestu, naravno, ako zažmurimo na pomalo nerealno baratanje sa uspavljivačima i drugim hemikalijama. Savršen film da nas navede na razmišljanje kakvim smo sve ljudima okruženi i da li su oni koji izgledaju normalno baš sasvim takvi.

+ zanimljiv i originalan film
+ dobra atmosfera, kvalitetna režija
+ dobro dočarani likovi, izuzetna gluma
+ preokreti
— ipak ne toliko realna situacija

Ocena: 8/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment