Sunday, July 8, 2012

Psalm 21 (2009)


Režija: Fredrik Hiller
Uloge: Jonas Malmsjo, Niklas Falk, Bjorn Bengtsson
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1322355/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=9WM83PcGTcs
Pogledajte još: The Reaping (2007)

Na ovaj švedski film sam naleteo sasvim slučajno, tj. ne na film već na trailer koji me je prilično zainteresovao te reših da potražim i pogledam film. Trailer mi je delovao vrlo dobro i bio sam ubeđen da je u pitanju ghost story film, a takve filmove definitivno više volim od religioznih horor filmova, u koje spada (što sam saznao tokom gledanja) i Psalm 21. U svakom slučaju da sam znao pozadinu priče svakako bih razmislio što se tiče gledanja.


Film ne počinje toliko loše, pratimo stokholmskog lokalnog sveštenika Henrika, koji drži misu i često citira svoj omiljeni psalm, Psalm 21, koji je bio omiljen i njegovom ocu, takođe svešteniku. Kasnije saznajemo neke detalje u vezi Henrikovog privatnog života, da živi sa drugom ženom dok je sin sa prvom i očuhom, a u tom momentu mu stiže i potresna vest da je njegov otac pronađen mrtav u jezeru nedaleko od mesta gde je živeo i delovao. Iako potrešen Henrik isto veče kreće na put da bi stigao na sprovod i što pre saznao šta se desilo sa njegovim ocem. Na otvorenom putu, baš pored šume, iznenada u mrkloj noći naleće na nekoga i zaustavlja automobil, ali od pregaženog čoveka ni traga ni glasa kao da je u pitanju bila prikaza. Pošto ne može više da upali automobil (antireklama za BMW), odlazi do najbliže kuće a u šupi pored kuće sreće devojčicu koja na njegov pomen da je sveštenik postaje demon i iščezava.


Sada već sumnjajući da nešto nije u redu, jer doživljava već dva priviđenja (ili ne?) za vrlo kratko vreme, pristaje da provede noć u kući vrlo čudne porodice, što će biti tek početak čudnih i vrlo teških događaja po Henrika. Kad kažem teških mislim na njega kao čoveka ali i kao vernika, jer će doživljavati razne teme & dileme, te preispitivati svoju veru, kao što to obično i rade glavni likovi u religioznim filmovima. Ta dimenzija filma mi se nije svidela jer nisam u toj priči, ali ukoliko imate interesovanja prema religiji, blasfemiji i psalmovima ovaj film bi mogao biti interesantan. Dosta vremena u filmu je potrošeno na citiranje raznih psalmova i (pretpostavljam) delova biblije, ali te delove nisam najbolje razumeo i ne bih želeo da ih komentarišem. U jednom delu filma Henrik se svađa sa svojim domaćinom psalmovima i sve me je podsetilo na jednu staru  PC igru Escape From Monkey Island gde se Gaybrush Threepwood „mačuje“ uvredama s nekim piratom.


Ostatak filma je urađen u nekom netipičnom stilu za evropski film i najviše podseća na azijske filmove. Tu ne mislim samo na vizuelni izgled „duhova“ već i na dosta konfuznu priču i na neke scene koje nemaju preterano smisla, barem prosečni ja to nisam dokučio. Kada ne „davi“ oko religije film ume da uplaši gledaoca sa iznenadnim pojavljivanjem nekih prikaza, što ne znači da uvek znamo ko se to pojavio i iz kojeg razloga, i zašto je neko sada duh kad je malopre bio živ i obratno. Ambijent u kojem je sniman film je izvrstan za horor film ali šteta što taj potencijal nije bolje iskorišten.


Kao što sam napomenuo i u opisu gore, moguće da će film biti mnogo zanimljiviji nekome ko se razume u stvari kojima se on prvenstveno i bavi a to je religija, dok je horor ovde sporedna stvar. Ukoliko ga gledate samo zbog horora smorićete se poput mene, tako da bolje potražite nešto primerenije i „prizemnije“.

+ nekoliko vrlo dobrih i strašnih efekata
+ za horor film odličan ambijent
— dosadna religiozna tematika
— konfuzna i besmislena priča
— predugo trajanje filma

Ocena: 4/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment