Tuesday, July 17, 2012

Dinoshark (2010)


Režija: Kevin O'Neill
Uloge: Eric Balfour, Iva Hasperger, Aarón Díaz
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1545986/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=9ILns1Y8kOU
Pogledajte još: Shark Night 3D (2011)

Opšta najezda svakojakih čudesa koja napadaju iz morskih dubina zapljusnula je filmsku scenu poslednjih godina. Za sada prvo mesto i dalje drže ajkule svih vrsta, veličina i istorijske dobi, dok im se pirane među golim grudima polako približavaju. Shark Night 3D, 2-Headed Shark Attack, Mega Shark samo su neki od filmova gde je glavni negativac ajkula a stradalnici oni koji se kupaju u vodi, ofkors. Metodom slučajne koincidencije od svih filmova odabrao sam baš Dinoshark.


Dešava mi se da s vremena na vreme ne mogu da odolim SyFy produkciji, svestan da njihov film nikada nije sasvim dobar i da retko kada dogura i do proseka. Za razliku od nekih drugih njihovih filmova gde je barem priča originalna ovde ni to nije slučaj, što je i razumljivo, jer je na temu ajkula skoro sve već ispričano davnih dana i teško je smisliti bilo šta novo. Tako i ovaj film počinje topljenjem glečera usled globalnog zagrevanja, iz tih otopljenih glečera se oslobađa beba dinosaurus ajkula, zarobljena tu ko zna koliko hiljada godina. Nakon tri godine odrastanja jednog dana sada već odrasla dino-ajkula rešava da stupi na okeansku scenu te počinje da se hrani ljudetinom i to u tri smene.


Slede standardne scene gde posmatramo pojedinačno turiste kako ulaze u vodu svako iz svojih razloga ali svi završavaju na isti način: raskomadano. Neko želi da pliva, neko vozi kanu, neko jet-ski, naravno, treba da počne i veliki karneval u vodi, i dino-ajkula je razapeta između mogućnosti i efikasnosti, no svojski će se truditi da pobije što više kupača, toliko da ne može ni da ih pojede, ali posao je posao. Ali na njenu nesreću, nije računala da među ljudima ima onih kojima je innocent american people svetinja i koji će staviti i svoj život na kocku da spasu narod tako što će udariti ajkulu u najslabiju tačku tj. ahilovo oko, jer se ajkula zbog oklopa samo kroz oko može ubit. Ne treba ni sumnjati da će uspeti u toj nameri ali avaj, glečeri se i dalje tope, a dino-ajkulo-beba ima još ko zna koliko...


S obzirom na hronični manjak ideja i tendenciju za nastavcima ionako loših filmova možda možemo očekivati nastavak ovog filma, ali je problem što i ovaj prvi deo nema ni jednu sekundu nečega što nismo videli do sada. Ljudi u vodi, „hej, samo ti se učinilo da je to ajkula par metara iza nas“, ajkula koja iako je praistorijska pametnija je i od nekih kućnih ljubimaca te taktički napada a izbegava zamke, dok traje žurka niko ne veruje pojedincima koji viču „ajkula, ajkula“ itd. Već viđeni su i efekti koji se svode na to da kupač bude povučen u dubinu i voda se zacrveni. Istina, ima i kadrova ajkule u krupnom planu i te scene su dosta pristojne, ali su scene kada ajkula pliva po površini vode vrlo slabe. O glumi i scenariju ne treba trošiti reči, tu zaista nema ničeg vrednog pomena.


Svoju premijeru ovaj film je imao 31. marta 2010. godine pred dva miliona gledalaca. Zanimljivo bi bilo znati koliki procenat tog gledateljstva je bio zadovoljan nakon odgledanog filma. Što se mene tiče ja nisam razočaran jer od filma ove tematike a posebno ako je u ovoj produkciji i ne očekujem ništa posebno. Samo sam mišljenja da se sa budžetom od dva miliona dolara moglo snimiti nešto bolje i zanimljivije.

+ za SyFy kanal prosečan film
+ CGI ajkula u vodi pristojno animirana
— ništa novo i originalno u celom filmu
— slabi specijalni efekti
— slab scenario i slaba gluma

Ocena: 3/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment