Tuesday, July 31, 2012

DeadHeads (2011)


Režija: Brett Pierce, Drew T. Pierce
Uloge: Michael McKiddy, Ross Kidder, Markus Taylor
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1273207/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=ZkRi4HNNumM
Pogledajte još: Dylan Dog: Dead of Night (2011)

DeadHeads je horor komedija gde su u glavnoj ulozi zombiji, što nije ni čudo jer većina horor komedija ima baš njih za glavne likove. Kao i svaka horor komedija i ova najbolje prija kad se pogleda u društvu, posebno ako je društvo ljubitelja zombi filmova.


Zaplet filma je vrlo jednostavan: pojavili su se zombiji i krenuli da grizu sve živo na čega naiđu. Ali među tom hordom živih mrtvaca bez mozga našla su se dvojica kod kojih je nekim čudom mozak još ostao svestan, a glad za ljudetinom nije ispoljena. Svesni svog života ali svesni i toga da su već mrtvi, dvojicu prijatelja će ovaj paradoks dovesti u vrlo paradoksalnu situaciju, jer jednostavno oni više ne pripadaju ni živima ni mrtvima. Istina, mnogo više smetaju živima, posebno kada počne potera za živim mrtvacima od strane vladinih službi, i taj obruč će se stezati do kraja filma. Još jedan paradoks je da u dvojici zombi prijatelja koji su mrtvi već godinama ljubav prema partnerkama nije umrla, što je neophodna crta filma koja ga vuče napred, ali i crta koja dodaje dozu patetike, posebno u finalu filma, koja mi se nije svidela ni u ovom ni u drugim filmovima. Može se čak reći da je ovo na neki način i horor ljubavna komedija.


Ipak, film ima dosta smešnih scena i likova, pa je smeh u više slučajeva zagarantovan. Najviše smeha u mom slučaju je izazvao priglupi zombi pomoćnik, koji je iako bez svesti, dakle pravi zombi, bezbroj puta izvukao naše junake iz neugodnih pozicija, redovno na smešan način, recimo dobacujući svoja creva kao konopac da se ovi prihvate i spasu. Otkinuti udovi koji čas otpadaju čas ih vraćaju na svoje mesto takođe prave dosta smeha ali i situacija da naši junaci ne mogu biti ubijeni, samo im to na početku filma još nije sasvim jasno. Treba reći i da nisu baš sve scene uvek smešne ali i to je standardno za ovakve filmove; ipak ne mogu sve šale uspeti a nemaju ni svi gledaoci isti smisao za humor.


Gluma je odlična kao i likovi i skoro svi su zanimljivi na neki svoj način, i svi dovoljno različiti. Ima tu i ambicioznih lovaca na zombije kojima je taj lov sve u životu i daju sve od sebe da zadatak obave najodgovornije uz obilatu upotrebu „fuck“ reči ali i inspektorki koje su umesto na zombije svoju pažnju usmerile na kolege afroameričkog porekla, dok ovi ne haju za ženski rod. Iako je humor u prvom planu, film je pametno vođen, vrlo dinamičan, sa tek povremenim predasima u drugom delu, i sa dosta kvalitetnim efektima za žanr horor komedije. Svoj omaž idolima autori su odali u jednoj sceni filma gde se na platnu otvorenog bioskopa vrte kadrovi legendarnog Evil Dead, a zanimljivo je da su autori DeadHeadsa sinovi autora specijalnih efekata iz tog filma.


Na kraju opisa se nema šta puno pametovati. Svi ljubitelji horor komedija i zombi filmova bi trebalo da pogledaju DeadHeads. Film nije savršen ali je više nego dovoljna zabava za jedno vrelo letnje poslepodne.

+ u većem delu smešan film, idealan za gledanje u društvu
+ skoro svi likovi su zanimljivi i dovoljno različiti
+ zadovoljavajući specijalni efekti i maske
— humor nije uvek uspeo
— patetika u pojedinim momentima

Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment