Tuesday, July 31, 2012

Silent Night, Deadly Night (1984)


Režija: Charles E. Sellier Jr.
Uloge: Lilyan Chauvin, Gilmer McCormick, Toni Nero
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0088117/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=ph2qpWw7nZI
Pogledajte još: Saint (Sint) (2010)

Silent Night, Deadly Night je horor film u režiji čoveka kome je to jedini horor film u karijeri i po scenariju scenariste kome je to jedini filmski rad u karijeri (uz nastavak ovog filma, koji ću takođe pogledati). Ovo gore pomenuto ne znači da je film loš, više sam to spomenuo kao zanimljivost, a film je zanimljiv na neki svoj retro način.


Za film bi se najpre moglo reći da je neki standardni slasher s početka osamdesetih. Prolog filma se dešava na Božić 1972. godine kada Billy doživljava jaku traumu jer mu roditelje pred njegovim očima ubija razbojnik i ubica maskiran u Deda Mraza. Billy je odrastao u katoličkom sirotištu gde mu se postojeća trauma još povećala strogim i nasilnim, ponekad sadističkim „vaspitavanjem“ glavne časne sestre. Godine 1984. Billy deluje sasvim normalno ali će se stvari pogoršati za Božić, kada mora da se obuče u Deda Mraza da bi zadržao posao u prodavnici igračaka. Iako se pri samoj pojavi belobradog čikice u crvenom odelu priseti scena ubijenih roditelja on prihvata ovaj zadatak a gledacima preostaje samo da čekaju trenutak kad će mu se nešto „otkačiti“ u glavi.


Kada se našao u odelu Deda Mraza nije trebalo dugo čekati na „okidač“ koji će ga naterati da se poistoveti sa ubicom iz 1972. godine. Kolega sa posla, koji je nasrnuo na Billyjevu planktonsku ljubav, nije ni sumnjao da će on biti taj okidač, ali ni da će mu to veče biti zadnje u životu. Za Billyja povratka više nema, posebno što on više ni nije onaj Billy i on počinje da ubija nasumice prvo u prodavnici a zatim po gradu. Jedina koja može da ga zaustavi je mlađa časna sestra koja je uvek bila ljubazna i blagonaklona prema njemu, a da li će stići na vreme dilema je tokom nastavka filma. U svakom slučaju gledaocu je tada već poznato gde će biti završna scena i ko je Billyjeva glavna meta.


Scenario u filmu je dosta nedorađen, reklo bi se na momente i prilično naivan, baš onakav kakav je bio tih godina u B klasi filmova. Neki delovi priče su nedorečeni, neki glupi, neki naivni ali ceo film nekako funkcioniše od ubistava do ubistava, koja su urađena u standardnom maniru za taj period i što se tiče krvavosti i maštovitosti: noževi, sekire, čekići i razna druga pomagala koja su pri ruci i mogu biti smrtonosna... Ako ste gledali neke filmove iz tog perioda nijedno ubistvo u ovom filmu vas neće iznenaditi ali ni razočarati a nostalgičarima će izmamiti veliki osmeh na licu i pitanje zašto se slični filmovi danas više ne snimaju.


Za one nešto mlađe film može biti razočarenje jer su današnji kriterijumi za dobar film dosta promenjeni u odnosu na period od pre 30 godina. Ipak, da je u pitanju dosta dobar film govori i podatak da je u prvom vikendu prikazivanja po zaradi nadmašio originalni A Nightmare on Elm Street, koji se počeo prikazivati isti dan. Ubrzo je Silent Night, Deadly Night povučen iz bioskopa zbog narušavanja ugleda Deda Mraza, a u godinama kasnije su usledila četiri nastavka. Takođe, mislim da se niko od vas neće iznenaditi kada kažem da se ove godine snima i remake.

+ ne tako česta tema Deda Mraza ubice
+ nekoliko vrlo maštovitih ubistava
+ idealna zanimacija za fanove starih slashera
— naivnosti u scenariju i vođenju priče
— predugačak uvod filma

Ocena 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment