Wednesday, March 28, 2012

Cowboys & Aliens (2011)


Režija: Jon Favreau
Uloge: Daniel Craig, Harrison Ford, Olivia Wilde
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0409847/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=zH7KZD5vGBY
Pogledajte još: Tremors 4: The Legend Begins (2004)

Cowboys & Aliens je akcioni SF film u kojem vanzemaljci dolaze na zemlju, otimaju ljude i zlato koristeći ih kao resurse za svoje potrebe. Naravno, to ništa ne bi bilo čudno (navikli smo na dolaske vanzemaljaca u svakojakim oblicima, barem u filmovima), da priča nije smeštena na Divlji zapad, u godini 1873-oj.



Jake Lonergan (Daniel Craig) se budi u nekoj nedođiji ne sećajući se ničega, sa ranom na stomaku i čudnom spravom na ruci. Ne shvatajući koja je njena uloga, ali ni ne znajući da je za Jake Lonerganom raspisana poternica, odlazi u grad i biva uhapšen. Kad je pala noć trebao je biti otpremljen saveznom šerifu ali je ceo postupak ekstradicije osujetio napad vanzemaljaca (ili „demona“, kako su ih još zvali kauboji). U napadu je oteto dosta stanovnika a posledice bi bile još strašnije da Jake nije upotrebio svoju narukvicu koja ispaljuje laserske projektile, zbog čega mu se pojavio još jedan upitnik iznad glave.



Elem, pošto nemaju šta da izgube, puštaju ga da skupa sa ostalim preživelima prati trag vanzemaljaca do njihovog skrovišta u nadi da će osloboditi zarobljene ljude i svoju suprugu. Odmah se nameće kao vođa grupe zajedno sa gospodinom Dolarhydeom (Harrison Ford), lokalnim biznismenom zanimljivog prezimena. Na njihovom putu će se dešavati svakojake stvari, trpeće i napade i gubitke, susrete sa raznim ljudima, bandama i indijancima, ali će sve to pomoći Jakeu da se polako priseća svoje prošlosti. Nakon dosta peripetija stižu do „baze“ vanzemaljaca gde sledi konačni obračun.



Moj najveći problem sa filmom je što sam konstantno imao utisak prevelikog očekivanja. Očekivao sam mnogo zanimljivijih scena, čak i smešnih scena, jer koja je funkcija smeštanja vanzemaljaca na Divlji zapad ako iz toga ne ispadne neka smejurija uzrokovana tehnološkom razlikom aktera (setite se recimo filma Back To The Future III, takođe smeštenom na Divlji zapad). Ovako, dobili smo ozbiljan film, a ceo ambijent nema neku funkciju (osim što prelepo izgleda) i film se komotno mogao snimiti i u današnje vreme, ili pre 50 godina, naprimer. Nisu mi ispunjena očekivanja ni u vezi priče jer ima dosta mlakih delova, puno priče, a akcionih scena u samo nekoliko navrata pre završnog okršaja. Mislim da bi film bio puno efektniji da je umesto 135 minuta potrajao 100-tinjak. Vanzemaljci izgledaju dosta dobro, ali slabije nego u District 9, i do završne scene se većinom pojavljuju samo po mraku. Što se glumačke postave tiče Harrison Ford briljira i rekao bih da je prva zvezda ovog filma, umesto Daniel Craiga, koji nije loš, samo mi je bolji bio u prethodnoj, sličnoj ulozi.



Da ne ispadne da previše kudim film – on nije loš, čak štaviše, ali nije ni toliko dobar da bi ga po nečemu pamtili. Pretpostavljam da bi se više mogao svideti mlađoj populaciji, mada je pitanje koliko se mladi danas „pale“ na kaubojce & indijance vs. elijena; da je ovakav film izašao osamdesetih godina sigurno bi bio hit. Što se mene tiče zaslužuje peticu, ali mu zbog Craiga a pogotovo Harrisona dajem šest.

+ zanimljiva ideja
+ prelepi pejzaži Divljeg zapada
+ Craig a pogotovo Harrison
— razvodnjena priča; predugačak film
— neiskorišćeni potencijali


Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

1 comment:

  1. Kao ljubitelj SF-a dodao bi da je film spominjan u dokumentarcima 'Ancient Aliens` gde poveca grupa naucnika i arheologa polemise kako su drevni narod posecivali vanzemaljci i iznose teorijei dokaze, jedna od tih je i ova iz filma gde su spomiljali film. Mislim super, bang, bang :)

    ReplyDelete