Monday, March 26, 2012

Apollo 18 (2011)


Režija: Gonzalo López-Gallego
Uloge: Warren Christie, Lloyd Owen, Ryan Robbins
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1772240/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=0F6DU6gx7-w
Pogledajte još: bilo koji drugi „found footage“ film će biti bolji ukoliko želite horor film

Film Apollo 18 poseduje zanimljivu ideju, da gledaocima predoči found footage snimke nestale ekspedicije na Mesecu, sa mnogo godina zakašnjenja. Iako osamnaesta ekspedicija nikad nije postojala, film nas „ubeđuje“ (kao i svaki film tog podžanra) da se put desio ali je zbog opisanih događaja mnogo godina bio strogo čuvana tajna.



Na početku sve ide svojim tokom, ekspedicija se spušta na Mesec, počinju prva istraživanja i šalju se izveštaji na Zemlju. Međutim, narednog dana nailaze na napuštenu sovjetsku stanicu svu u krvi, bez ijednog člana posade, i postaje jasno da se tu nešto strašno desilo. Jasno je takođe da Amerikanci nisu prvi koji su sleteli tu i da njihova vlada nešto krije prećutkujući misiju Sovjeta. Tokom istraživanja okoline nalaze mrtvog sovjetskog astronauta razbijenog skafandera ali ne primećuju nepoznata krabolika živa bića koja se vrzmaju po okolini. Ispočetka se stvorenja zadovoljavaju rušenjem reflektora, kamera i opreme a onda i napadom na jednog astronauta kome stvor ulazi u telo ispod srca. Narednih dana se stanje astronauta pogoršava, a rana se sve više širi i inficira.



Stvorovi napadaju i druge astronaute ali to nije jedino čega se moraju čuvati jer skoro veća opasnost preti od zaraženog, kojim počinju da upravljaju stvorovi pa postaje agresivan, paranoičan i nepredvidiv. U takvoj atmosferi, bez pravog saznanja šta se oko njih dešava, sa stvorovima i zaraženima, sa zalihama vazduha na minimumu i bez podrške sa zemlje, misija Apollo 18 je osuđena na neuspeh. No, bojim se da je na neuspeh osuđen i ovaj film jer ovo što ste pročitali deluje uzbudljivije na papiru nego u filmu.



Film se odvoja sporo i dosta nezanimljivo, pa je i meni koji volim horor drame bio spor i jedva sam čekao da se nešto počne dešavati, a čim se počelo dešavati ubrzo je bio kraj, predvidiv i bez neke velike kulminacije. Mislim da će se mnogi gledalaci vrlo brzo smoriti uz film jer se većina scena sastoji od snimaka stacionarnih kamera i prati atmosferu u svemirskom brodu a akcije i horor efekata ima bukvalno u dva-tri navrata. Iako su te scene vrlo dobre to je jako malo za 75 minuta vremena koliko traje film. Ceo film je prikazan u 4:3 kocki da bi se dočarao stil emitovanja iz sedamdesetih godina. Vizuelni utisak je vrlo dobar i zaista se ima utisak da je film sniman na Mesecu, no to je slaba uteha.



Ne vidim kome bi se ovaj film mogao svideti, osim zaljubljenicima u let na mesec i ljubiteljima takvih snimaka. Možda su autori namerno snimili ovakav film misleći da će malo efekata i dešavanja doprineti utisku realnosti ali ljubitelji horora će ostati razočarani njime te im preporučujem bilo koji drugi film ovakvog stila snimanja. Dajem mu ocenu više samo zbog atmosfere na Mesecu.

+ amtosfera i snimci sa Meseca
+ nekoliko jezivijih scena
— monotonost
— sporost radnje
— malo strašnih scena


Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment