Sunday, March 4, 2012

Killer Mountain (2011)


Režija: Sheldon Wilson
Uloge: Aaron Douglas, Paul Campbell, Curtis Caravaggio
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1728638/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=aMAy8Sew_k8
Pogledajte još: Creature (2011)

Kod SyFy filmova jednostavno uvek znate na čemu ste i šta možete dobiti od filma, nothing more nothing less. Tako je i u slučaju TV filma Killer Mountain, koji se bavi, kao što naziv kaže, planinom.



I to ne običnom planinom već Gangkhar Puensum, najvišom planinom u državi Butan. Naime, jednog dana izvesni gospodin dolazi kod prerano penzionisanog alpiniste sa zahtevom da povede operaciju spasavanja prethodne grupe planinara na pomenutoj planini. Iako van forme, naš hero posle kraćeg razmišljanja prihvata poziv i vodi malu, ali odabranu ekipu ljudi. Već nakon sletanja u podnožje planine od lokalnih meštana i vodiča saznaju za postojanje legende o Shambali, mitskom kraljevstvu koje je sakriveno negde u planinama.



Tokom svoje misije nailaze na kamp svojih prethodnika, i pronalaze jedan leš, te im postaje jasno da se nešto čudno dešava. Naslage kamenja kao ritualna brana od „nečega“ dodatno unose nespokoj, ali put se mora nastaviti, naravno. Slede mnoge scene penjanja, padanja, spašavanja, visenja na prstima, smrzavanja, kako to obično i bude u planinarskim filmovima. Kada desetkovani stignu na odredište saznaju šta je pravi cilj ekspedicije, da se pronađe mitska zemlja u kojoj po verovanju postoji lek za neizlečivu bolest od koje boluje organizator puta, galantni gospodin s početka priče. Na nesreću, ulaz u mitsku zemlju Shambalu čuvaju reptilolike-zmajoliko-crvolike kreature, s kojima slede brojni okršaji.



Ono što za nijansku izdvaja ovaj film od nekih prethodnih iz SyFy produkcije je bolja gluma, što automatski doprinosi da film deluje ozbiljnije. Režija i scene planinarenja su takođe dobro urađene a film je dovoljno napet i interesantan da se pogleda do kraja. Ono što ne valja (tj. moglo je bolje) su CGI efekti pomoću kojih su urađene kreature koje ne deluju dovoljno ubedljivo, te samim tim ni strašno. Jednostavno je šteta što u ove filmove nije uloženo više sredstava, jer odmah na početku filma vidimo helikopter kako leti preko Gangkhar Puensum planina u loše namontiranoj sceni i to malo kvari utisak.



Na kraju nema šta mnogo da se pametuje, ko voli filmove iz SyFy produkcije nek pogleda i ovaj film, ostali nek nađu sebi nešto kvalitetnije odrađeno, a takvih filmova ima opisanih na ovim stranicama. Ljubitelji alpinizma takođe mogu naći dosta toga zanimljivog u ovom filmu.

+ dovoljno zanimljiva i napeta priča
+ lepi krajolici i planine (ali samo kad se gledaju iz tople sobe)
+ dobra gluma (za razliku od nekih SyFy filmova)
─ slabije animirane kreature i let helikopterom
─ u ponekim delovima filma slabija scenografija


Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment