Wednesday, March 28, 2012

Splice (2009)


Režija: Vincenzo Natali
Uloge: Adrien Brody, Sarah Polley, Delphine Chaneac
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1017460/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=t6o_Vl2f07Q
Pogledajte još: The Island of Dr. Moreau (1996)

Splice je film koji se bavi temom genetskog inžinjeringa, temom koja je dosta puta obrađivana u filmovima i knjigama. Ovaj film, iako nije tako dobro prošao na bioskopskim blagajnama, predstavlja vrlo dobro ostvarenje na tu temu, sa pristojnom pričom i specijalnim efektima, ali i svim onim stvarima koje uvek moramo videti u ovakvim filmovima, kao što su moralne dileme i poruka na unhappy-end kraju.



Genetičari Clive i Elsa rade na spajanju DNK različitih vrsta životinja i na taj način nastaju primitivni organizmi Fred i Ginger. Nakon (tada se mislilo) uspešnog eksperimenta, apetiti rastu, i njih dvoje, bez znanja ustanove za koju rade, pokušavaju da idu korak dalje i da ubace ljudski DNK skupa sa životinjskim. Nakon nekog vremena to im i uspeva. Potrebno je samo da sačekaju neko vreme da plod sazri i rodi se. Posle neočekivano kratkog vremena plod se rađa a našim naučnicima postaje jasno da nije baš sve u najboljem redu. Osim što izgleda čudno i zastrašujuće, jer je mešavina više vrsta životinja i čoveka, on poseduje i mešavinu osobina tih vrsta, ali i ubrzano stari.



Kada više ne budu mogli da skrivaju svoje otkriće, Clive i Elsa će odneti Dren (kako su je nazvali) u svoju kućicu udaljenu od grada. Kako se zbližavaju sa njom upoznaju i dobre i loše strane koje sve više odnose prevagu i konačno pobeđuju na kraju. Tokom celog filma se prepliću moralne dileme Clivea i Else u vezi onoga što su napravili. Početno oduševljenje nečim novim što su uradili za nauku, i euforija zbog mogućeg rešenja najtežih bolesti, zamenjuje briga i nespokojstvo uzrokovani problemima sa Dren i njenim karakterom koji teško može da se kontroliše..



Za Elsu je Dren nešto između ćerke i kućnog ljubimca a Clive je od početne mržnje prema njoj i želje da je uništi došao do stadijuma kad ga je Dren počela seksualno privlačiti. Ipak, scene vođenja ljubavi sa Dren nisu toliko odvratne za pogledati (za horor seks videti Masters of Horror S01E04: Jenifer). Specijalni efekat tj. izgled Dren je dobar, i film u prvoj polovini više liči na SF da bi tek pri kraju prerastao u horor. Kraj filma nam donosi nedvojbenu i očekivanu pouku - „tko se genetskog inženjeringa laća od njega i strada“, kao i uvek u ovakvim filmovima.



Iako je većina stvari predvidljiva u ovakvim filmovima, i sve je u službi moralnog pitanja - da li smemo ili ne da se mešamo u volju prirode/božju volju, film je dosta zanimljiv i drži pažnju. Ukoliko vam je ovakva tema zanimljiva i nije vam odvratna savetujem vam da svakako pogledate film.

+ uvek zanimljiva tema
+ interesantna mada relativno predvidljiva radnja
+ dobra gluma i izgled Dren
— neke nelogičnosti i rupe u priči
— nije za svačiji stomak


Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment