Sunday, March 18, 2012

The Signal (2007)


Režija: David Bruckner, Dan Bush, Jacob Gentry
Uloge: Anessa Ramsey, AJ Bowen, Scott Poythress
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0780607/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=6s3sv99oIuE
Pogledajte još: Altered (2006)

The Signal je vrlo zanimljiv i originalan film, originalan utoliko što je sastavljen iz tri priče o istom događaju, hronološki poređane, ali ispričane iz ugla različitih aktera i režirane od različitih reditelja. Jedan od primera kako se s malim budžetom može uraditi dobar i originalan film.

Početak filma The Signal se dešava u skladu sa svojim nazivom: signalom. Na svim TV prijemnicima se pojavljuje nekakav šum i smetnje , tj. „signal“, i većina ljudi postaje nasilna i ubija svakog na koga naiđe. Šta je taj signal i zašto ne deluje na svakoga ostaće misterija. Još uvek nesvesna šta se dešava oko nje, Mya se vraća kući iz „noćne avanture“. U svom stanu zatiče ljubomornog supruga Lewisa sa dvojicom prijatelja, gde naizgled nevina scena dovodi do fizičkog razračunavanja i ubistva jednog od njih. Mya zgrožena beži iz stana ali shvata da stvari više nisu normalne jer je hodnik pun leševa i agresivnih ubica. Sklanja se u stan svoje ubijene komšinice i tako dočekuje jutro.

Film usled tri priče od tri režisera nije toliko konstantan i poseduje razlike u segmentima. Dok prva trećina deluje dosta ozbiljno, poput pravog SF horora, druga trećina više vuče na horor komediju, ne toliko smešnu koliko duhovitu, na momente nalik na light verziju Lock, Stock and Two Smoking Barrels (1998). Možda takvo odvijanje priče nije u svakom momentu uspelo ali svakako da je to najbolji deo ovog filma. Treći deo mi se najmanje svideo, pomalo je haotičan i sa nejasnim krajem. Da je treći segment bolji film bi svakako dobio i ocenu više ali to je verovatno rezultat scenarija, jer su autori imali ideju signala kao povoda za nasilje ali nisu znali šta na kraju da rade s njim i na koji način da ga objasne.

Mya, Lewis uz još nekoliko likova čine svu glumačku ekipu u ovom filmu, no kvantitet je zamenjen kvalitetom, te su svi vrlo dobro odradili posao. Posebno mi se svideo lik Lewisa u drugoj priči, nepoznat mi je izvesni AJ Bowen koji ga je glumio ali bi voleo da ga gledam ponovo u nekom dobrom horor filmu. Efekata i ubijanja u filmu ima dosta a posebno je krvav i morbidan srednji deo filma. U mane filma bih stavio, osim slabijeg kraja, ponekad otežano praćenje priče, zbog halucinogenog i paranoidnog dejstva signala, usled kojeg likovi često vide druge osobe umesto postojećih i umisle da ih neko napada.

Sve u svemu ovo je dosta dobar film koji je mogao biti i bolji, ali ne verujem da će se neko razočarati gledajući ga. Ima dovoljno zanimljivih i krvavih scena te ga preporučujem ljubiteljima horora i horor komedija.

+ zanimljiva koncepcija filma
+ interesantan spoj humora i horora
+ dosta krvavih scena
+ dobri glumci
— haotičan na momente sa slabijim krajem


Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment