Tuesday, March 6, 2012

The Cat (Go-hyang-i: Jook-eum-eul Bo-neun Doo Gae-eui Noon ) (2011)


Režija: Seung-wook Byeon
Uloge: Min-Young Park, Dong-wook Kim, Ye-ron Kim
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1935094/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=kNBP7pi5WXE
Pogledajte još: Cat's Eye (1985)

Prošli put sam imao sreće sa južno-korejskim filmom A Tale Of Two Sisters pa nije bilo raloga da ne nastavim dalje sa gledanjem horor filmova iz te zemlje. Rezultat je opet pozitivan, jer je u pitanju vrlo dobro ostvarenje, za nijansu čak bolje od prethodno pomenutog.


Ovoga puta pratimo devojku So-hee koju glumi kerejska glumica i model Min-Young Park. So-hee je zaposlena u prodavnici/salonu za lepotu kućnih ljubimaca a boluje od klaustrofobije. Nakon ulepšavanja jedne bele mačke i njenog podizanja od strane vlasnice, dotična žena biva ubijena u liftu svoje zgrade na misteriozan način. Slučaj je hteo da So-hee prolazi tuda baš u trenutku uviđaja, a pošto niko nije hteo da povede brigu o beloj cica maci ona je odnosi u svoj stan. Već tokom ulepšavanja dotične cica mace, a posebno nakon njenog donošenja u stan, So-hee počinje da se priviđa devojčica sa podšišanom kosom i mačjim očima. Saznaje da se i ubijenoj gospođi priviđala ta devojčica, a prikazu će videti i svaki od narednih ubijenih.



Kako priča teče, povećava se broj misteriozno nastradalih, po pravilu onih koji se prema mačkama nisu dobro ophodili ili su krivi za neke događaje, kako će se ispostaviti na kraju filma. Policija nema rešenja, jer na snimcima kamera ne postoji ništa vidljivo pa se sve tumači nesrećnim slučajem ili otkazivanjem srca. Nakon što nastrada i So-heeina prijateljica, njen bivši momak, policajac, zajedno sa So-hee kreće u privatnu istragu, i to će ih odvesti sve do kotlarnice u jednoj zgradi, gde se sklopaju kockice jedne tragične i nesrećne priče. U tužnom finalu ovog filma pokazaće se koja je veza između duha devojčice s mačjim očima i mačaka.



Ovaj film, baš kao i prethodni južnokoreski horor, odlikuje specifična atmosfera, koje nema tako često u američkim filmovima. Film deluje dosta tužno na momente, a posebno na kraju filma, te nisam siguran da neko neće pustiti i koju suzu. Atmosferi doprinosi sporija priča i mali broj likova, većinom sa nesrećnim sudbinama izazvanih bolešću. Izazivanje emocija u ovom filmu je u prvom planu, i to ne samo prema životinjama. Prikazivanje ophođenja prema mačkama u azilu sigurno ne može prijati ni jednom ljubitelju životinja, iako je na špici istaknuto da nijedna životinja nije povređena tokom snimanja fima. Horor scene su efektne i mogu da prepadnu, dok su neke predvidljive.



Definitivno da je ovaj film snimio neko ko zaista voli životinje, a posebno cica mace, jer je poruka filma nedvosmislena. Svakome ko voli mačke mogu preporučiti ovaj film. Meni se svakako svideo, i zasigurno ću ga pogledati još koji put. Zaslužuje ocenu „8“ ali pošto sam veliki ljubitelj cica maca dajem ocenu više.

+ atmosfera i emocije
+ dobri efekti
+ poruka filma
+ puno lepih cica maca
─ puno strašnih scena s mačkama


Ocena: 9/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment