Friday, March 16, 2012

The Awakening (2011)


Režija: Nick Murphy
Uloge: Rebecca Hall, Dominic West, Imelda Staunton
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1687901/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=iB8UAuGBJGM
Pogledajte još: The Woman in Black (2012)

The Awakening je horor triler film o duhovima, ali dosta drugačiji od onog u Konektikatu ili Salemu naprimer, pogotovo od onog u neuspelom reality showu o duhovima. Ovo je film čija se radnja dešava pre skoro jednog veka i sniman je u tom stilu, starinski i vrhunski, dajući nam jedan, reklo bi se, realniji pogled na duhove oko nas.



Radnja prati Florence (Rebecca Hall), spisateljicu i lovca na duhove, koja u iste ne veruje. Ona biva pozvana od strane profesora Malloryja (Dominic West) da istraži pojavljivanje duha dečaka u velikoj školi na periferiji. Ophrvana bolom i uspomenama iz prošlosti, kada je kao mala izgubila roditelje a voljenog dragog u ratu, nervozna i pomalo nadmena Florence ipak prihvata posao i sa svojom opremom dolazi u školu. Postavlja svoju rudemntalnu ali za ono vreme najnapredniju tehniku u lovu na duhove ali i na žive koji izigravaju duhove. Već prvu noć dolazi do rezultata i otkriva osobe koje su svake iz svog razloga plašile drugu decu. Naizgled jednostavan slučaj je rešen ali to još nije ni početak burnih dešavanja koja su se jednostavno morala dogoditi Florence.



Nakon odlaska sve dece kući na vikend u školi su ostali Florence, Mallory, domaćica, domar i jedan dečak, i to je sva glumačka postava, koja se malobrojnošću savršeno uklapa u velike depresivne zidine starog zdanja škole. Još jednom se pokazalo da je Engleska mnogo zahvalnija za snimanje misterija i horora baš zbog ovakvih građevina i sveukupne melanholične klime i tu Amerikancima niko ne može pomoći. Velike zidine zdanja, visoke tavanice prostorija, nizovi kamenih stepenica, klaustrofobično male spavaće sobe, sve potpomognuto slabijim osvetljenjem, raznim odzvanjanjima i zvukovima daju savršen enterijer za ovakav film. Eksterijeri takođe ne zaostaju, sa svim šumama, travnjacima i engleskim vetrom. Vizualni utisak filma je pun pogodak a sve pohvale idu što se film dešava 1921. godine što još pojačava depresivni i mračan utisak.



Dočarano je vreme nakon završetka rata, gde svako vuče neke svoje rane i traume: Florence gubitke dragih osoba, Mallory gubitke saboraca, domaćica škole takođe ima svoje tragedije... Svi muškarci vuku povrede iz rata, fizičke i mentalne, neki boluju od tuberkuloze, a oni koji nisu bili u ratu simuliraju invalidnost kako bi rat eskivirali. Pojava duhova i duhova prošlosti se jednostavo morala dogoditi kao reakcija na stvari koje pritiskaju čoveka ali i na neke davno potisnute događaje koji moraju kad-tad isplivati na površinu.



Da ne bih otkrivao delove iz priče, neću reći koji delovi mi se nisu baš svideli i koji su mogli možda bolje da se povežu sa pričom jer ne izgledaju dovoljno logično. Takođe, mislim da je ljubavna priča malo isforsirana, ali to su otprilike i sve mane filma. On osvaja svojom pričom i atmosferom a ne efektima, kojih ima u nekoliko navrata i više su u funkciji priče nego za puko plašenje. Ranije spomenuta glumačka ekipa je vrlo kvalitetna, uključujući i dečaka, a Rebecca Hall je izvrsno iznela ulogu Florence. Iako detektiv za duhove u liku žene sam po sebi ne deluje ubedljivo, Rebecca je u ovoj ulozi sjajna i osvaja samom svojom pojavom i gospodskom lepotom.



Film se može preporučiti ljubiteljima atmosferičnih horora, jer je ovaj baš takav, dobre atmosfere i spore priče, sjajno režiran i odglumljen, sa malobrojnim ali dobrim horor efektima. Ukoliko ste ga pogledali možete ostaviti svoj komentar ispod ovog teksta, bilo da se slažete sa mnom ili ne. Ja u svakom slučaju s nestrpljenjem očekujem još neki sličan i ozbiljan film jer je ovo bilo pravo osveženje od američke „produkcije“.

+ originalna i „realnija“ priča o duhovima
+ izvanredna atmosfera i nekoliko horor efekata
+ odlični lokaliteti i vizuelni dojam
+ dobri glumci, na čelu sa Rebeccom Hall
— neke nelogičnosti u priči; isforsirane ljubavne scene


Ocena: 8/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment