Wednesday, March 14, 2012

The Thaw (2009)


Režija: Mark A. Lewis
Uloge: Val Kilmer, Alexandra Staseson, Brad Dryborough
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1235448/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=u94EM7RAkZ8
Pogledajte još: Splinter (2008)

The Thaw je ekološki horor film, za koji je ideja nađena u problemu globalnog zagrevanja i verovatno je zamišljen kao film koji će prvenstveno podići svest kod ljudi o tom problemu a onda ih i zaplašiti. S obzirom na kvalitet filma koji je mediokritetski, ne verujem da će mnogi staviti prst na čelo zbog obrađene tebe ako već do sada nisu.



Istraživači na Arktiku tokom spašavanja polarnih medveda, otkrivaju u rastopljenom ledu leš mamuta i odnose ga u svoju stanicu ne znajući da se skupa s mamutom odledio i praistorijski parazit koji je postavio jaja u mamuta a to će isto uraditi i u svakog čoveka na koga naiđe. Ubrzo se naučnici razboljevaju jedan po jedan, i umiru u strašnim mukama, da bi se iz njihovog leša izlegao roj buba tražeći nove žrtve. Bube ne reaguju ni na jedan poznati sprej protiv gamadi već samo na vatru i fizičko uništenje, a članove ekspedicije hvata panika te pojedini gube razum zbog straha za život.



Naravno, pozadina priče nije baš toliko jednostavna i sve poprima još „dublji“ nivo na kraju filma i šalje nam „poruku“ ali to ne pomaže mnogo jer je film dosta osrednji u svim aspektima. Ako ste gledali bilo koji film o zarazama, parazitima i ujedima možete znati šta vas očekuje: jednom naušniku umire bliska osoba, drugi nakon noći provedene sa svojom zaraženom devojkom otkriva da mu je zaražen polni organ,  treći pokušava da spase život tako što satarom odseca sopstvenu ruku „na živo“, četvrti se u paničnom strahu naoruža i predstavlja skoro veću opasnost po preživele od samih buba i slično.



Roj buba je sam po sebi dovoljno odvratan posebno kad bukvalno izjeda polarnog medveda ali ni takvih scena nema dovoljno, bukvalno 2-3 puta u celom filmu, ostatak su bube single. Većina budžeta je verovatno umesto na takve scene otišla na pojavljivanje Val Kilmera, koji je ovde u epizodnoj ulozi, bez obzira što se na nekim omotima ističe u prvi plan. Verovatno su autori filma na ovaj način pokušali da dopru do casual gledalaca.



Za The Thaw se ne može reći da je loš film, ali je film za jedno gledanje i zaborav, što je velika greška. Film sa ovakvom tematikom bi trebao da ostane dublje urezan kod gledalaca, stoga mislim da su autori u nečemu omanuli, ili su jednostavno u opštoj bezidejnosti samo iskoristili temu globalnog zagrevanja, bez pretenzija za nečim većim.

+ poruka filma
+ par scena sa bubama
— prosečan film
— dosta već viđenih stvari
— Val Kilmer kao reklama


Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment